Az Ant Group specializált modelljét egyelőre zártan tesztelik a társaság pénzintézeti partnereivel, de később széles körben is elérhetővé tennék az erre épülő szakmai és fogyasztói szolgáltatásokat.

Az Alibaba fintech részlege, az Ant Group a múlt héten jelentett be egy nagy nyelvi modellt (LLM) és a hozzá kapcsolódó alkalmazásokat, ami kifejezetten a pénzügyi szolgáltatási ágazatot célozza a szakemberek és a fogyasztók által egyaránt igénybe vehető tanácsadással. A társaság szerint a vagyonkezelők a pénzügyi termékek értékelésére, a piacok elemzésére vagy a befektetők oktatására is használhatják az új eszközöket, de a biztosítási ágazatban dolgozók is alkalmazhatják a termékek ismertetéséhez, az igények meghatározásához és a biztosítási tervek elkészítéséhez.

Az Alibaba oldalán közzétett ismertető kiemeli, hogy az általános célú LLM-ek nehezen értelmezik az iparági zsargont, és nem rendelkeznek olyan képességekkel sem, amelyek érdemben segítenék a pénzügyi szakemberek munkáját. Az Ant Group ugyanakkor 2022 végén kezdett el fejleszteni egy kifejezetten a pénzügyekre összpontosító modellt, melynek tanítása a cég szerint több 100 milliárd kínai pénzügyi dokumentumra és általános adatkészletekből származó több mint 1000 milliárd tokenre épül, nem beszélve 300 iparági esettanulmányból nyert 600 ezer instrukció feldolgozásáról.

Papíron jól néz ki

A modell finomhangolására az Ant általános célú LLM rendszerének segítségével került sor, és jelenleg is tesztelik a vállalat vagyonkezelési és biztosítási platformjain, hogy a későbbiekben széles körben elérhetővé tegyék a kínai fintech digitális platformján. A bejelentésben két kapcsolódó alkalmazást is említenek: a Zhixiaozhu 1.0-re a pénzügyi szakemberek üzleti asszisztenseként, a Zhixiaobao 2.0-ra pedig fogyasztói pénzügyi asszisztensként hivatkoznak. Előbbi személyre szabható funkciókkal segíti a pénzügyi képviselőket, befektetési tanácsadókat vagy például a biztosítási kárszakértőket, utóbbi piac- és portfólióelemzést, eszközallokációs javaslatokat és befektetői oktatást nyújt majd.

A fogyasztói alkalmazással kapcsolatban az Alibaba oldala arról ír, hogy az 95 százalékos hatékonyságra képes a pénzügyi szándékok felismerésében. Ez azt jelentené, hogy analitikai és érvelési készsége eléri a területen dolgozó szakemberek átlagos szintjét, bár érdemes hozzátenni, hogy ezt a rátát a társaság saját értékelő eszköze alapján hozták ki. Mint ahogy az is igaz, hogy az LLM-ek által működtetett chatbotok gyakran és sokszor meglepő módon termelik a pontatlanságokat, ami egyelőre inkább a humán pénzügyi tanácsadók mellett szól.

Piaci hírek

Nadella: minden eszközbe szeretnénk bevinni a Copilotot

A szeptember 26-án érkező frissítéssel minden Windows 11-nek része lesz a Copilot, jelentette be tegnap a Microsoft New Yorkban.
 
Hirdetés

Acronis webinárium az AI-vezérelt kibertámadások kivédéséről

Csatlakozzon 2023. szeptember 26-án az Acronis és a RelNet Technológia Kft. közös szervezésű, exkluzív webináriumához, melynek témája a mesterséges intelligencia által vezérelt kibertámadások hatásainak kezelése lesz.

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

A felhő elhozta a webalkalmazások és a mikroszolgáltatásokra épülő architektúra aranykorát – és egy új, súlyos kockázati elemmel is bővült az IT-infrastruktúra.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Kilátások az Dunától keletre – állás Gyöngyös városában

A munkalehetőségek terén az ország különböző régiói meglehetősen eltérő lehetőségeket kínálnak, mind mennyiségben, mind minőségben. Ebből a szempontból a legtöbb szó a Dunától keletre lévő területekről esik, ám természetesen itt is találhatók kedvező állás opciók.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.