Az Ant Group specializált modelljét egyelőre zártan tesztelik a társaság pénzintézeti partnereivel, de később széles körben is elérhetővé tennék az erre épülő szakmai és fogyasztói szolgáltatásokat.

Az Alibaba fintech részlege, az Ant Group a múlt héten jelentett be egy nagy nyelvi modellt (LLM) és a hozzá kapcsolódó alkalmazásokat, ami kifejezetten a pénzügyi szolgáltatási ágazatot célozza a szakemberek és a fogyasztók által egyaránt igénybe vehető tanácsadással. A társaság szerint a vagyonkezelők a pénzügyi termékek értékelésére, a piacok elemzésére vagy a befektetők oktatására is használhatják az új eszközöket, de a biztosítási ágazatban dolgozók is alkalmazhatják a termékek ismertetéséhez, az igények meghatározásához és a biztosítási tervek elkészítéséhez.

Az Alibaba oldalán közzétett ismertető kiemeli, hogy az általános célú LLM-ek nehezen értelmezik az iparági zsargont, és nem rendelkeznek olyan képességekkel sem, amelyek érdemben segítenék a pénzügyi szakemberek munkáját. Az Ant Group ugyanakkor 2022 végén kezdett el fejleszteni egy kifejezetten a pénzügyekre összpontosító modellt, melynek tanítása a cég szerint több 100 milliárd kínai pénzügyi dokumentumra és általános adatkészletekből származó több mint 1000 milliárd tokenre épül, nem beszélve 300 iparági esettanulmányból nyert 600 ezer instrukció feldolgozásáról.

Papíron jól néz ki

A modell finomhangolására az Ant általános célú LLM rendszerének segítségével került sor, és jelenleg is tesztelik a vállalat vagyonkezelési és biztosítási platformjain, hogy a későbbiekben széles körben elérhetővé tegyék a kínai fintech digitális platformján. A bejelentésben két kapcsolódó alkalmazást is említenek: a Zhixiaozhu 1.0-re a pénzügyi szakemberek üzleti asszisztenseként, a Zhixiaobao 2.0-ra pedig fogyasztói pénzügyi asszisztensként hivatkoznak. Előbbi személyre szabható funkciókkal segíti a pénzügyi képviselőket, befektetési tanácsadókat vagy például a biztosítási kárszakértőket, utóbbi piac- és portfólióelemzést, eszközallokációs javaslatokat és befektetői oktatást nyújt majd.

A fogyasztói alkalmazással kapcsolatban az Alibaba oldala arról ír, hogy az 95 százalékos hatékonyságra képes a pénzügyi szándékok felismerésében. Ez azt jelentené, hogy analitikai és érvelési készsége eléri a területen dolgozó szakemberek átlagos szintjét, bár érdemes hozzátenni, hogy ezt a rátát a társaság saját értékelő eszköze alapján hozták ki. Mint ahogy az is igaz, hogy az LLM-ek által működtetett chatbotok gyakran és sokszor meglepő módon termelik a pontatlanságokat, ami egyelőre inkább a humán pénzügyi tanácsadók mellett szól.

Piaci hírek

Arcvonásaik alapján szúrja ki az ittas vezetőket a mesterséges intelligencia

Az ausztrál tudósok által alkotott technológia ránézésre is elég pontosan megmondja, ha valaki túl részeg ahhoz, hogy járművet vezessen.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.