Általában egy év átfutással számol sok vállalatvezető, amikor napirendre veszi az S/4HANA átállást, ezért kellemesen csalódik, amikor kiderül, az lényegesen rövidebb idő alatt megvalósítható. Megéri mérlegelni a rendszerkonverzió lehetőségét.
Hirdetés
 

Lényegében két út közül választhatnak az SAP ERP megoldásának valamelyik korábbi – ECC 6.x verzióját – használó vállalatok, amikor arra készülnek, hogy vállalatirányításukat S/4HANA-val korszerűsítik: rendszerkonverziót hajtanak végre, vagy új implementációt valósítanak meg. Barna- vagy zöldmezős beruházás lehetőségét mérlegelik ezért sok szervezetnél a döntéshozók, miután nem akarják megvárni a korábbi verziókhoz adott támogatás 2025-ös megszűnését. Az IDC idén áprilisban 300 SAP ügyfél körében készült felméréséből (Getting to the Intelligent Enterprise: Modernization, Rationalization and Innovation Survey, 2019) kiderült, hogy a vállalatok körülbelül fele-fele arányban készülnek rendszerkonverzióra, illetve új bevezetésre, és 54 százalékuk tervezi, hogy három éven belül átáll S/4HANA-ra.

Megindult az átállás

– Júniusi adatok alapján világszerte több mint 11500 vállalat vásárolt S/4HANA licenceket és közülük több mint 3200 már átállt, további 2000-nél pedig egy-két hónapon belül szintén zárul a projekt – mondta Lenzsér Péter, az S/4HANA Movement hazai programfelelőse, aki a szeptember elején Siófokon megtartott SAP NOW konferencián a gyors és egyszerű átállás mikéntjéről tartott előadást. – A számok jelentős növekedést mutatnak a tavalyi évhez mérten is, látható, hogy a vállalatok a licencvásárláson túl a tettek mezejére léptek, és a piac egyértelműen az S/4HANA felé fordul.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az SAP ügyfelek számára a rendszerkonverzió 3 hónappal rövidebb átfutást eredményez, átlagosan 8 hónap alatt megvalósítható, míg az új rendszerbevezetések időtartama átlagosan 11 hónap.

– Egyszerű oka van ennek, a rendszerkonverzió mellett döntő vállalatok ugyanis megőrzik konfigurációjukat, és a meglévő folyamataik minimális vagy mérsékelt változtatásával, a történeti adatok megtartásával végzik el az ERP rendszerük technikai átállítását, majd a szerepköralapú Fiori felhasználói felületet, valamint az S4/HANA által biztosított további képességeket igény szerinti ütemben, menet közben adják hozzá az új rendszerhez – mondta Lenzsér.

– Zöldmezős, új rendszerbevezetés esetén a szervezet teljesen új folyamatokat alakíthat ki, a tervezés ezért több időbe telik, ami hosszabb átfutást eredményez. Nem érdemes közbülső lépésként először SAP Business Suite on HANA verzióra váltani, mivel az nem tekinthető már ugródeszkának, éppen ellenkezőleg, szükségtelenül elnyújtja és komplikálja az átállást, az érvek a közvetlen S/4HANA átállás mellett szólnak.

– A meglévő egyedi fejlesztések sorsa miatt is felesleges aggódni, sokkal fontosabb, hogy a vállalat a projekt kezdetétől megnyerje a felhasználókat az S/4HANA-nak – tette hozzá a szakember. – Intelligens vállalatirányítási megoldásunk számos olyan folyamatot szabványként tartalmaz, amelyet a vállalatok a korábbi verziókban még nem találtak meg, ezért egyedi fejlesztésekkel alakítottak ki. Másfelől az egyedi igényekre ma már jobb megoldást adnak az S/4HANA gépi tanulásra és mesterséges intelligenciára épülő képességei, amelyek a technológia fejlődésével váltak elérhetővé az új rendszer integrált részeként.

Workshop-ok átállóknak

Magyarországon is futnak már konverziós projektek, egyre több vállalat áll át sikeresen S/4HANA-ra. Siófoki konferenciáján az SAP egyik partnerével, a BCS Kft.-vel a Rolla Csoportnál végrehajtott, illetve a Hungrana Kft.-nél várhatóan egy hónapon belül záruló bevezetés tapasztalatait osztotta meg a közönséggel.

S/4HANA Movement kezdeményezésünk az átállás előkészítését, megtervezését megkönnyítő programok, tartalmak és szolgáltatások, valamint a megvalósítást egyszerűsítő és felgyorsító eszközök optimalizált együttese, amellyel a vállalatok a fennakadást és a kockázatokat minimalizálva állhatnak át intelligens ERP megoldásunkra – mondta Lenzsér Péter. – A program elemeit folyamatosan frissítjük és bővítjük, a megvalósított projektek tapasztalataival, bevált gyakorlatával gyarapítjuk, amelyek a változáskezelés szempontjából még zökkenőmentesebbé és nagyrészt automatizálhatóvá teszik a munkát. Sok vállalat ezért még az átlagosnál is jóval gyorsabban, mindössze 4 hónap alatt átáll S/4HANA-ra. Siófoki konferenciánkon ezt két valós életből vett projekt tényleges számain keresztül is szemléltettük.

Az SAP Hungary partnereivel az elmúlt hónapokban több workshopot tartott, illetve fog tartani, hogy kézzelfoghatóan is bemutassa, miként teszi gördülékennyé az átállást a stratégiaalkotástól az erőforrásbecslésen át a megvalósítás technikai támogatásáig - fűzte hozzá a szakember.

A cikk megjelenését az SAP Hungary Kft. támogatta.

Cloud & big data

A Trend Micro drivere átverte a Windows 10-et. Ki is tiltották belőle

Egy független biztonsági kutató fedezte fel, hogyan trükközik a memóriakezeléssel a japán biztonsági cég drivere.
 
A biztonság kiszervezéséhez komoly bizalmi tőke kell, ami lassan épül fel, de tartósabb is, mint a betyárbecsület.

a melléklet támogatója a Euro One

Hirdetés

Így érdemes kialakítani a biztonságfelügyeletet

A jó példákért nem kell messze menni. Az alábbiakban csupa magyarországi bevált gyakorlat következik.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.