Az ELTE informatikai kara és a Neumann Társaság a jelenlegi nehéz helyzetben is megtartható programozóversenyt szervez április elejére.
Hirdetés
 

Az iskolák bezárása és az otthon maradást szorgalmazó általános nyilatkozatok még nem jelentik azt, hogy a diákok kihívás, versenyzési lehetőség nélkül maradnak.

Nem áprilisi tréfa

A teljesen interneten keresztül zajló Nemes Tihamér Online Programozási Verseny következő fordulójára ugyan április 1-jéig jelentkezhetnek a téma iránt érdeklődő általános és középiskolás diákok, ám szó sincs áprilisi tréfáról. Maga a megmérettetés pár nappal később, április 4-én lesz, amikor is C++, Pascal, C#, Python vagy Java nyelven kell megoldani feladatokat a jelentkezőknek.

A Neumann Társaság az ELTE Informatikai Karával együttműködésben immár harmadik alkalommal hirdeti meg a programozóversenyt. A szervezők hangsúlyozták, hogy az esemény megtartása a jelenlegi vészhelyzetben azért is fontos, mert a Nemes Tihamér OKTV alkalmazói versenyének közös helyszínre meghirdetett döntőjét épp a koronavírus miatt kellett lemondani.

A programozási verseny elsődleges célja az, hogy az általános és középiskolás tanulók számára lehetőséget adjon programozási ismereteik és képességeik összehasonlítására, amelyre iskolán belül, vagy otthoni gyakorlással nem nyílik mód.

A jelentkezőket három korcsoportba (5-8., 9-10., illetve 11-12. osztályosok) osztják, akiknek több fordulóban kell programozási feladatokat kell megoldaniuk C++, Pascal, C#, Python vagy Java nyelven. A beküldött megoldásokat Linux környezetben fordítják újra, és értékelik ki. Mindhárom korcsoport diákjainak azonos feladatokat kell megoldania.

Bár április 4-én  már a verseny negyedik fordulójára kerül sor, új versenyzők is csatlakozhatnak, ami a koronavírus-vészhelyzetben egyedülálló gyakorlási lehetőséget biztosít a legalább középhaladó programozási ismeretekkel rendelkező hazai diákok számára. Az interneten zajló programozási verseny ötödik fordulója május 9-én zajlik majd, amelyre május 6-áig kell jelentkezni.

Hasznos anyagok

További információk a verseny honlapján olvashatók, mint ahogy a témához kapcsolódó szakköri foglalkozások előadásai szintén elérhetők. A programozással még csak ismerkedő diákoknak pedig segédanyagokat gyűjtöttek össze a Neumann Társaság oldalán.

Közösség & HR

Az iPhone-gyártás beindul, de a piac mélypontja még csak most jön

A Reuters szerint az Apple beszállítói egyelőre még nagyon óvatosan szűrik a levegőt a fellélegzésnél.
 
A legfejlettebb szoftvereszközökkel egyszerűsíthető az adatbázisok összetettsége, csökkenthető az információkezeléssel kapcsolatos kockázat és költség, valamint javítható a teljesítmény. Nézzük, mit tehetünk az adatainkban rejlő lehetőségek maximális kiaknázásáért!

a melléklet támogatója a Balasys

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.