Szinte már mindenkinek van és szó szerint hajnaltól éjszakáig nyomkodjuk. A Deloitte globális kutatásából viszont az is kiderült, sokan szeretnék enyhíteni telefonfüggőségüket.

Az amerikai vállalat Mobile Consumer Survey elnevezésű kutatásában idén 32 ország több mint 51 ezer állampolgárát kérdezte arról, milyen mobil eszközöket, hogyan és milyen rendszerességgel használnak. Bár globális eredményeket egyelőre nem közöltek, sok érdekes információ kiderül a nagyobb piacokra kiadott részletes elemzésekből is.

Tiszta Amerika

Ami az egyik legfejlettebb térséget, az Egyesült Államokat illeti, ott már tényleg nagyítóval kell keresni azokat, akiknek egyáltalán nem férkőzött be az életébe a mobil technológia. Az alábbi ábra jól szemlélteti, hogy az utóbbi években milyen hatalmas változások történtek ezen a téren.

 

Mobil eszközök használati aránya az USA felnőtt lakosságánál (forrás: Deloitte)

 

Alig négy év alatt az okostelefonok elterjedtsége 51-ről 82 százalékra nőtt. Ugyanezen időszak alatt a táblagépes hozzáférés megduplázódott, miközben a e-könyv-olvasókat használók aránya nagyjából stabil maradt. A különböző fitnesskarkötők szépen hódítanak, az okosórák iránt viszont csak az elmúlt két évben élénkült meg a kereslet. Igaz, ezen rövid időszak alatt valósággal kilőtt a részesedési mutató. Érdekes az utolsó elem is: a VR-eszközök a pár évvel ezelőtti semmihez képest máris 10 százalékos jelenlétet tudnak felmutatni.

Ezzel kelünk, ezzel fekszünk

Bár csak az Egyesült Államokra szorítkozik a lenti ábra, de egészen biztosan globálisan sem kapnánk nagyon más képet arról, hogy a felhasználók milyen szinten kezdenek összefonódni a mobil kijelzőkkel. A két oszlopsor azt mutatja be, mennyi idő telik el reggel, mielőtt az ember ránéz a telefonjára, illetve ugyanezt megnézték fordított előjellel a lefekvéssel kapcsolatban is.

 

Mobilhasználat napon belül - Deloitte
Infogram

 

Nagyjából minden hatodik mobilozó azonnal a telefonjához kap, amint kinyitotta a szemét, illetve este is nagyjából ugyanennyien vannak azok, akiknek az a nap legutolsó mozzanata, hogy elsötétítik a kijelzőt. Ha kicsit engedékenyebben szabjuk meg az időhatárt, akkor pillanatok alatt a többségi táborhoz érünk. A felhasználók 62 százaléka ugyanis maximum egy negyed órát van ébren, mielőtt először nyomkodná a telefont. Ugyanez egy hangyányival jobb este, akkor "csak" az emberek fele zárja mobilját a lefekvést megelőző 15 percen belül.

Le kéne tenni

Arról, hogy ez nem feltétlenül jó irány, számos kutatást lehet olvasni, de maguk a felhasználók is érzik, hogy valamit tenni kéne a telefonhasználat racionalizálására. Például a párkapcsolatban élő megkérdezettek közel fele szerint társuk túl sokat lóg a telefonján. A más szemében a szálkát effektus itt kevésbé érhető tetten, hiszen a nyilatkozók egy jó része a saját telefonálási szokásával kapcsolatban is kritikusan nyilatkozott.

A mobilosok nagyjából 60 százaléka törekszik az eszközzel eltöltött idejét csökkenteni, vagy legalább megfogalmazódott benne már ez a szándék. A válaszadók 30 százaléka sikerrel be is vetett már "gyógyulást segítő trükköket", további 17 százalék pedig próbálkozik ugyan, de egyelőre a mobil vonzása bizonyult az erősebbnek. A leggyakrabban említett védekező módszer a telefon táskába helyezése, a hangüzenetek kikapcsolása, bizonyos alkalmazások eltávolítása, vagy éppen a telefon éjszakára történő teljes elnémítása.

Konzumer tech

Arcfelismerés: években mérhető az Android lemaradása

Az iPhone-ban alkalmazott Face ID-vel egyező színvonalú biometrikus azonosítás csak 2019-ben jöhet a Google-nél.
 
Hirdetés

Utolsó szakaszába ért a Telenor startup-programja

A Telenor Accelerate-en részt vevő Family Finances, Photon és Vimage startupok hamarosan pénzügyi befektetők előtt mutatkozhatnak be, így komoly esélyt kapnak arra, hogy szolgáltatásaikkal a nemzetközi piacokra is beléphessenek.

Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.