2,5 milliárd forintból építenek egy rendszert, ami a hazai szélessávú távközlési hálózatok további fejlesztését monitorozza. Lesz országos közműhálózat-adatbázis is.

A következő két évben 2,5 milliárd forint uniós forrást költ a kormány a Hálózatfejlesztés Támogató és Monitoring Rendszer (HTMR) létrehozatalára, melynek részeként elkészül a hazai közműhálózatok országos adatbázisa.

Magyarország az uniós elvárásoknál két évvel korábbi határidőre, 2018-ra vállalta, hogy az ország még ellátatlan területein is kiépíti a legalább 30 Mbit/s sávszélességű távközlési hálózati infrastruktúrát. A Szupergyors Internet Program néven futó projektet hivatott támogatni a 2017 végéig kialakuló HTMR. Ehhez hozzák létre az első országos szintű, térinformatikai alapokon nyugvó elektronikus hírközlési nyilvántartást. A projekt gazdája, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ).

Követi a fejlesztések életciklusát

Az adatbázis, melynek felállítása a kezedetektől része a projektnek, egyfelől naprakészen nyilvántartja a magyarországi újgenerációs hálózati lefedettséget, és alkalmas lesz a hálózatfejlesztési pályáztatás kezelésére is. Követni tudja a fejlesztések teljes életciklusát, támogatja a nyertes pályázatok végrehajtását felügyelő mérnöki munkát, és hozzájárul a kapcsolódó hatósági folyamatok elektronikus hátterének a biztosításához –  ígérte Györök Balázs, a HTMR projektvezetője.

A HTMR megvalósítására szánt 2,5 milliárd forint egy részét az alrendszerek működtetéséhez szükséges informatikai infrastruktúra beszerzésére, más részét a  Szupergyors Internet Program nyilvántartási, műszaki és pénzügyi előtervezési, ellenőrzési, elemzési és riportolási funkcióinak a kialakítására fordítják. Emellett ebből kell állni a projektek kollaborációs feladatainak költségeit is.

Fél év alatt térképezték fel a még lefedetlen területeket, amelynek alapján idén tavasszal a kormány megnyitotta a GINOP-3.4.1-2015 Újgenerációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztése című pályázat első körét. A kiírt 143 járásból végül 139-re érkezett összesen 234 ajánlat.

A pályázók átlagosan 70 százalékos támogatást igényeltek

A 412 ezer háztartást érintő fejlesztésekben nyertes cégek többsége mikro-, kis- és középvállalkozás, a nagyok közül eredményesen pályázott a Magyar Telekom, az MVMNet és az Invitel is. A nyertesek együttesen 47,4 milliárd forint kedvezményes beruházási hitelhez jutottak. Emellett a teljes programra még 68 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás is rendelkezésre áll.

A pályáztatott pénzügyi források elnyerésénél a minőség mellett az alacsony ár és a minél kisebb támogatási igény volt a fő szempont. A pályázók többnyire 30-90 százalék közötti támogatást igényeltek, az átlag 70 százalék volt.

Piaci hírek

Spanyol tudósok: a túlóra nem hogy káros, hanem egyenesen építő

Ha angol tudósok jöttek volna ezzel, meg sem lepődnénk. De épp a szieszta hagyományát mind a mai napig ápoló spanyolok?!
 
Hirdetés

Hazánk régiós SolarWinds-központ lett

A SolarWinds és a RelNet megállapodása révén utóbbi magas színvonalú szolgáltatásokat nyújt régiónkban a SolarWinds viszonteladói és ügyfelei számára.

Manufacture IT

Az 5G legnagyobb nyertesei az ipari vállalkozások

MEGNÉZEM »

a melléklet támogatója a Vodafone

Igen, ahogy mindenki mondja: sokba, nagyon sokba. De közel sem csak a fizetése miatt. A költségekhez hozzá kell számolni a növekvő kiválasztási költségeket – és a magas fluktuációt.

a melléklet támogatója a Mndwrk

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.