2,5 milliárd forintból építenek egy rendszert, ami a hazai szélessávú távközlési hálózatok további fejlesztését monitorozza. Lesz országos közműhálózat-adatbázis is.

A következő két évben 2,5 milliárd forint uniós forrást költ a kormány a Hálózatfejlesztés Támogató és Monitoring Rendszer (HTMR) létrehozatalára, melynek részeként elkészül a hazai közműhálózatok országos adatbázisa.

Magyarország az uniós elvárásoknál két évvel korábbi határidőre, 2018-ra vállalta, hogy az ország még ellátatlan területein is kiépíti a legalább 30 Mbit/s sávszélességű távközlési hálózati infrastruktúrát. A Szupergyors Internet Program néven futó projektet hivatott támogatni a 2017 végéig kialakuló HTMR. Ehhez hozzák létre az első országos szintű, térinformatikai alapokon nyugvó elektronikus hírközlési nyilvántartást. A projekt gazdája, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ).

Követi a fejlesztések életciklusát

Az adatbázis, melynek felállítása a kezedetektől része a projektnek, egyfelől naprakészen nyilvántartja a magyarországi újgenerációs hálózati lefedettséget, és alkalmas lesz a hálózatfejlesztési pályáztatás kezelésére is. Követni tudja a fejlesztések teljes életciklusát, támogatja a nyertes pályázatok végrehajtását felügyelő mérnöki munkát, és hozzájárul a kapcsolódó hatósági folyamatok elektronikus hátterének a biztosításához –  ígérte Györök Balázs, a HTMR projektvezetője.

A HTMR megvalósítására szánt 2,5 milliárd forint egy részét az alrendszerek működtetéséhez szükséges informatikai infrastruktúra beszerzésére, más részét a  Szupergyors Internet Program nyilvántartási, műszaki és pénzügyi előtervezési, ellenőrzési, elemzési és riportolási funkcióinak a kialakítására fordítják. Emellett ebből kell állni a projektek kollaborációs feladatainak költségeit is.

Fél év alatt térképezték fel a még lefedetlen területeket, amelynek alapján idén tavasszal a kormány megnyitotta a GINOP-3.4.1-2015 Újgenerációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztése című pályázat első körét. A kiírt 143 járásból végül 139-re érkezett összesen 234 ajánlat.

A pályázók átlagosan 70 százalékos támogatást igényeltek

A 412 ezer háztartást érintő fejlesztésekben nyertes cégek többsége mikro-, kis- és középvállalkozás, a nagyok közül eredményesen pályázott a Magyar Telekom, az MVMNet és az Invitel is. A nyertesek együttesen 47,4 milliárd forint kedvezményes beruházási hitelhez jutottak. Emellett a teljes programra még 68 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás is rendelkezésre áll.

A pályáztatott pénzügyi források elnyerésénél a minőség mellett az alacsony ár és a minél kisebb támogatási igény volt a fő szempont. A pályázók többnyire 30-90 százalék közötti támogatást igényeltek, az átlag 70 százalék volt.

Piaci hírek

Az idén már 10 millió hajtogatható csúcstelefont adna el a Samsung

A Samsung új összehajtható okostelefonokat mutatott be, amelyekkel jó időre biztosíthatja magának a gyorsan növekvő piac vezető helyét.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.