A hollandiai tulajdonos áron alul értékesíti részesedését orosz befektetőknek. Az alkalmazottaknak írt levélben azt ígérik, hogy a vállalat független marad.

A gyakran "orosz Google-nek" is nevezett Yandexnek az utóbbi években egyre nehezebb dolga volt, amikor a moszkvai kormányzati befolyástól mentes üzletként próbálta bemutatni magát. Az amerikai technológiai tőzsdén is jegyzett társaságot a kis számú orosz vállalat közé sorolták, amelyek globális üzletté fejlődhetnek, de az Ukrajna elleni háborúval ennek az esélye nagyjából elszállt. A Reuters tudósítása szerint mára az is eldőlt, hogy a Yandex elhagyja a nyugati technológiai szcénát: a beszámoló alapján a holland tulajdonos, a Yandex NV orosz befektetők egy csoportjának értékesíti teljes tulajdonrészét.

A Yandex NV 475 milliárd rubel (5,21 milliárd dollár) értékű ügylet 10,2 milliárd dollárra teszi a Yandex piaci kapitalizációját a moszkvai tőzsdeárfolyam háromhavi súlyozott átlaga alapján – ahogy a Reuters kiemeli, 2021 végén, az orosz invázió megindítása előtt ez a 30 milliárd dollárt is megközelítette. A Yandex tulajdonosi szerkezete egyébként meglehetősen összetett, részvényesei között pedig még mindig sok nyugati alap található, de a mostani megállapodás nyomán a cégcsoport bevételeinek több mint 95 százalékát kitevő Yandex-vállalkozások Oroszországban maradnak, és orosz ellenőrzés alá kerülnek.

Nem most dőlt el a dolog

A hírügynökség emlékeztet rá, hogy a háború kirobbantását követően a Yandex Izraelben élő alapítója, Arkagyij Volozs az Európai Unió szankciós listáján találta magát, és felmerült, hogy a cég részvényeit kivezetik a New York-i technológiai tőzsdéről. A Yandex erre reagálva élelmiszer-kiszállító szolgáltatásra cserélte el honlapját és híraggregátorát, hogy megszabaduljon a teljesen átpolitizált üzletektől, Volozs pedig barbárságnak minősítette Ukrajna lerohanását. A Yandex ezzel megmenekült, de Reuters szerint ekkor dőlt el a vállalat kvázi államosítása is, amiről különben jó másfél éve zajlottak már a tárgyalások.

A Yandex NV közleménye szerint az ügylet készpénzes részét kínai jüanban fizetik majd Oroszországon kívül. A tranzakciót bonyolító konzorcium egyetlen tagja sem állhatott amerikai, uniós, brit vagy svájci szankciók alatt, ami sok más potenciális orosz vásárlót eleve kizárt az üzletből. A szükséges jóváhagyásokat követően az értékesítést két szakaszban valósítanák meg, amelyek közül az elsőre várhatóan már 2024 első felében sor kerül. A Yandex NV megtartja négy korai fázisú technológiai üzletágból álló portfólióját a felhő, az adatmegoldások, az önvezetés és az oktatástechnológia területén, de felhayg a márkanév használatával.

Piaci hírek

Arcvonásaik alapján szúrja ki az ittas vezetőket a mesterséges intelligencia

Az ausztrál tudósok által alkotott technológia ránézésre is elég pontosan megmondja, ha valaki túl részeg ahhoz, hogy járművet vezessen.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.