A hollandiai tulajdonos áron alul értékesíti részesedését orosz befektetőknek. Az alkalmazottaknak írt levélben azt ígérik, hogy a vállalat független marad.
Hirdetés
 

A gyakran "orosz Google-nek" is nevezett Yandexnek az utóbbi években egyre nehezebb dolga volt, amikor a moszkvai kormányzati befolyástól mentes üzletként próbálta bemutatni magát. Az amerikai technológiai tőzsdén is jegyzett társaságot a kis számú orosz vállalat közé sorolták, amelyek globális üzletté fejlődhetnek, de az Ukrajna elleni háborúval ennek az esélye nagyjából elszállt. A Reuters tudósítása szerint mára az is eldőlt, hogy a Yandex elhagyja a nyugati technológiai szcénát: a beszámoló alapján a holland tulajdonos, a Yandex NV orosz befektetők egy csoportjának értékesíti teljes tulajdonrészét.

A Yandex NV 475 milliárd rubel (5,21 milliárd dollár) értékű ügylet 10,2 milliárd dollárra teszi a Yandex piaci kapitalizációját a moszkvai tőzsdeárfolyam háromhavi súlyozott átlaga alapján – ahogy a Reuters kiemeli, 2021 végén, az orosz invázió megindítása előtt ez a 30 milliárd dollárt is megközelítette. A Yandex tulajdonosi szerkezete egyébként meglehetősen összetett, részvényesei között pedig még mindig sok nyugati alap található, de a mostani megállapodás nyomán a cégcsoport bevételeinek több mint 95 százalékát kitevő Yandex-vállalkozások Oroszországban maradnak, és orosz ellenőrzés alá kerülnek.

Nem most dőlt el a dolog

A hírügynökség emlékeztet rá, hogy a háború kirobbantását követően a Yandex Izraelben élő alapítója, Arkagyij Volozs az Európai Unió szankciós listáján találta magát, és felmerült, hogy a cég részvényeit kivezetik a New York-i technológiai tőzsdéről. A Yandex erre reagálva élelmiszer-kiszállító szolgáltatásra cserélte el honlapját és híraggregátorát, hogy megszabaduljon a teljesen átpolitizált üzletektől, Volozs pedig barbárságnak minősítette Ukrajna lerohanását. A Yandex ezzel megmenekült, de Reuters szerint ekkor dőlt el a vállalat kvázi államosítása is, amiről különben jó másfél éve zajlottak már a tárgyalások.

A Yandex NV közleménye szerint az ügylet készpénzes részét kínai jüanban fizetik majd Oroszországon kívül. A tranzakciót bonyolító konzorcium egyetlen tagja sem állhatott amerikai, uniós, brit vagy svájci szankciók alatt, ami sok más potenciális orosz vásárlót eleve kizárt az üzletből. A szükséges jóváhagyásokat követően az értékesítést két szakaszban valósítanák meg, amelyek közül az elsőre várhatóan már 2024 első felében sor kerül. A Yandex NV megtartja négy korai fázisú technológiai üzletágból álló portfólióját a felhő, az adatmegoldások, az önvezetés és az oktatástechnológia területén, de felhayg a márkanév használatával.

Piaci hírek

Gyors zuhanásra is fel kell készülniük a menő MI-cégek befektetőinek

A buborék kialakulása sem kizárt, de az árfolyamok gyors felfutását követően anélkül is elkerülhetetlen lesz korrekció – jósolja a Wharton School veterán közgazdásza.
 
Hirdetés

Miért szerette Bill Gates a lusta kollégákat? – A produktivitás öt új trendje az ITSM-ben

Egy konferencia, ahol a CIO-k új produktivitásjavító eszközöket és módszereket tanulhatnak. Márciusban jön a 9. META-INF Atlassian Day – nem csak Atlassian-ügyfeleknek!

Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.