Érdekes döntést hozott a bíróság az Android rendszer során állítólagosan jogtalanul felhasznált Oracle szellemi tulajdonnal kapcsolatban. A Google-t el is marasztalták, meg nem is - innen még bármerre fordulhat az ügy.
Az Oracle még 2010-ben perelte be a Google-t, mivel szerintük az Android mobil operációs rendszer fejlesztése során olyan Java kódokat használtak fel, amelyek a felperes szellemi tulajdonát képezik. A San Franciscó-i bíróság döntése szerint a Google valóban nem lett volna jogosult ilyesmire, ez tehát elvileg egy-null az Oracle javára: az viszont még kérdéses, érvényes lesz-e ez a gól, mivel arról nem született döntés, szándékosan okozott-e kárt a Google, azaz fennáll-e a tisztességtelen üzleti magatartás ténye.

Most jön csak a Java A két vállalat közötti pereskedés tulajdonképpen három különböző eljárási szakaszból áll, és a mostani részleges győzelem csupán az első szakasz végét jelenti - illetve jelenthetné, ha a bíróság elutasítja a Google kérvényét, amely a "fair use", tehát tisztességes felhasználás miatt kér mentességet. Emellett ráadásul szintén ebben a fázisban kell döntést hozni egy másik fontos kérdésről, amely azt boncolgatja, az "ellopott" szellemi tulajdon valóban eltulajdonítható entitás-e.William Alsup, az eljárást vezető bíró nincs könnyű helyzetben, a Java programnyelv jelenleg egyfajta határesetnek számít. A Google pártján állók, például az internetes szabadságjogokért küzdő Electronic Freedom Foundation szerint a programnyelv is csak egy nyelv, márpedig egy nyelvet nem lehet ellopni, mivel nem is lehet kisajátítani. "Senki nem perelhet be valakit azért, mert az ő nyelvén beszél" - áll a szervezet indoklásában.

Az Oracle válasza kifejti, hogy a Java API-ja (alkalmazásfejlesztési felülete) már jóval bonyolultabb, összetettebb megoldás egy nyelvnél, hiszen olyan segédeket, sablonokat, extrákat tartalmaz, amelyek a fejlesztők számára segíthetnek Java alapú alkalmazások létrehozásában.

Most írd le százszor Az elemzői vélemények szerint az Oracle számára egyáltalán nem jó hír a részleges győzelem. A bíróság tulajdonképpen valami olyasmit valósított meg, mint amikor az anyuka leszidja a gyerekét, amiért összekoszolta magát az udvaron, de ezután visszaengedi ugyanoda tovább játszani. A Google számára csupán egy teoretikus figyelmeztetéssel ért fel a határozat, azonban semmi nem mondja ki, hogy az Android kódjából el kell távolítania a kérdéses elemeket, vagy fizetni kellene az Oracle-nek a használatért.

Az elmarasztaló döntés egyetlen pénzügyi következménye, hogy a "vesztes" Google köteles kifizetni a perköltségeket, amelyek összesen 200 ezer dollárt tesznek ki - az egymilliárd dollárt kérő Oracle ebből vajmi keveset profitálhat.

Ha az első szakasz kérdéses pontjait sikerül is tisztázni, a végleges ítéletig még két további fázis következik: először a szabadalmak mennyiségét vizsgálhatják meg a károkozás mértékének felderítésére, majd pedig kezdődhet az egyezkedés a kártérítés pontos összegéről.

Alperes lett az Oracle, támad a HP
Az Oracle újabb fogást talált az Androidon
Nekiment a Google-nek az Oracle

A YouTube díjat adott magának, mert a szabad véleménynyilvánítás bajnoka

Na jó, nem a YouTube adta, csak egy a YouTube által szponzorált szervezet egy a YouTube szponzorálta eseményen. És nem a videómegosztó kapta, hanem a vezére.
 
Hirdetés

Három fontos tanács a jövőálló vállalkozások felépítéséhez

A VMware Future Ready Solution megoldásai lehetővé teszik a problémákra adott gyors reakciót, az új körülményekhez való alkalmazkodás és az innováció felgyorsítását is.

A virtualizáció nem válik elavulttá a konténerizació és a Kubernetes miatt, sőt katalizátora lehet az új techológiák bevezetésének.

a melléklet támogatója a Tech Data

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.