A Reuters értesülései szerint az FCC mind a négy nagy amerikai távközlési céget megbünteti, mert azok adatbrókereknek passzolták át a felhasználók helyhez köthető információit. A belengetett bírság összege viszont nem túl combos.

Amennyiben pontosak a Reuters tegnap megszellőztetett információi, akkor az AT&T, a Verizon, a Sprint és a T-Mobile US távközlési szolgáltatókat ma egyaránt elmarasztalja az USA Szövetségi Távközlési Bizottsága (Federal Communications Commission - FCC) az ügyféladatok nem megfelelő kezelése miatt. A még meg sem jelent határozatban állítólag szereplő, összesen nagyjából 200 millió dollárra rúgó büntetési tételt viszont már most többen nevetségesen alacsonynak minősítették.

Elseftelték a személyes adatokat

Az illetékes felügyeleti szervként funkcionáló FCC már januárban közölte, hogy a tavaly indított vizsgálatok alapján több amerikai telkó is megsértette a szövetségi törvényeket azzal, hogy érzékeny ügyféladatokat, köztük valós idejű helyadatokat is olyan cégeknek, amelyek ezeket aztán továbbértékesítették gyakorlatilag bárkinek, aki hajlandó volt fizetni érte.

Az ügy egyébként úgy pattant ki, hogy a Motherboard bő egy évvel korábban kiderítette és megírta, hogy három nagy szolgáltatónál is bőszen értékesítik az előfizetők geolokációs információit. Utóbbiak olyan külső szereplőknél landoltak, mint amilyen a LocationSmart és a Zumigo. Ezek a vállalkozások pedig abból élnek, hogy például fejvadász cégeknek, óvadékügynököknek és egyéb szervezeteknek.

Az FCC viszont, amelynek alapból őrködnie kéne afelett, hogy ilyesmi ne történjen, nem sietett utánajárni a tálcán kínált sztorinak. Erre egészen tavaly novemberig kellett várni, közvetlenül azután, hogy az energiaügyekért és kereskedelemért felelős bizottság elmarasztalta az FCC-t, mivel az "képtelen volt betartatni a Kongresszus által meghozott, a fogyasztók magánéletének biztonságát szavatoló törvényeket".

Nem túl sok, és az is bizonytalan

Ami az emlegetett 200 millió dolláros összbüntetést illeti, az valóban nem tűnik soknak, tekintettel az ügy súlyosságára, illetve az elmarasztalt cégek méretére. Ráadásul borítékolható, hogy amint hivatalosan megjelenik a döntés, a telkók azonnal megtámadják a határozatot és mindent megtesznek majd, hogy ha teljesen nem is lehet nullázni a büntetést, az legalább a lehető legkevesebb legyen.

Egy a témában már korábban is aktív demokrata szenátor szerint az FCC teljesen csődöt mondott a feladatai elvégzésében, ráadásul az emlegetett összegek jócskán alulmúlják a maximálisan kiszabható bírság nagyságrendjét. Ron Wyden egyenesen "nevetségesen elégtelennek" minősítette a sajtóban megjelent tételeket.

Cloud & big data

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.