A Doktoranduszok Országos Szövetségén belül működő Műszaki Tudományok Osztálya szervezett konferenciát december 11-ére a smart city koncepció aspektusairól.

December 11-én délután az ELTE Bölcsészettudományi Karának Kerényi Károly termébe várja az érdeklődőket a Doktoranduszok Országos Szövetsége. A Műszaki Tudományok Osztálya által szervezett minikonferencia az okos város koncepció aspektusait járja körül.

A konferenciát Lados Mihály, az MTA Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézetének igazgatója, a Széchenyi István Egyetem docense nyitja meg. Előadásában a smart city fogalom tartalmát próbálja meghatározni, illetve arra keresi a választ, hogy a fogalommal valóban le lehet-e írni egy új városműködési modellt, vagy csupán divatról van szól.

Az est során ismert problémák kerülnek új megvilágításba. Szilágyi Győző Gettómatek című előadása például azt kívánja bizonyítani, hogy a nagyvárosok egyik komoly problémája, a gettósodás leírható matematikai formulával. Ha pedig ez alapján a a szegregációs trendeket előre lehet jelezni, az segíthet abban is, hogy megelőzhető legyen.

Budai Dávid Smart Car Service System című előadása azt mutatja be, hogy az okos város hoigyan hathat(na) hétköznapi tevékenységünkre, például az autóhasználatunkra. Egy olyan elképzelt, mobilapplikációra és az autó fedélzeti számítógépére épülő rendszerrel demonstrálja ez, amely folyamatosan közvetíti a szerviznek a városlakó autójának paramétereit, és ha megnő a meghibásodás esélye, figyelmeztetést küld. Az autó tulajdonosa pedig azonnal választhat az egyes szervizek időpontjai és árajánlatai közül. Mivel pedig a szervizek látják egymás ajánlatait, sokkal nyíltabbá és kiélezettebbé válna a verseny közöttük.

Az okos város nem csak informatika

Az intelligens közlekedési rendszerekről tart előadást Tokody Dániel, az Óbudai Egyetem, Biztonságtudományi Doktori Iskola hallgatója, aki a Szövetség Műszaki Tudományok Osztályának elnöke is.

Emellett lesz előadás a szituatív bűnmegelőzésről (Földesi Krisztina), az intelligens vasúti közlekedés és a biztonságos hulladékkezelés összefüggéseiről (Kiss Leizer Géza Károly), valamint a social media szerepéről az okos városokban (Nyikes Zoltán).

A konferencia ingyenes, a részvételhez csupán regisztrálni kell e-mailben a szervezőknél a muszkitudomanyok@dosz.hu címen. Az előadások 16:30-kor kezdődnek.

Közösség & HR

Itthon már szinte mindenki netezik a mobilján

Egy friss felmérés szerint jelenleg 6,2 millióra tehető a hazai felnőtt okostelefon-használók tábora, akik közül nagyjából 6 millióan szörfölnek is mobiljukon.
 
Hirdetés

Felhőben az erő

Gyorsan változó hardveres technológiák, finomodó szoftveres környezet és felkészültebb humán erőforrás teszi jövőbiztossá a felhőt.

Veszélyek garmadája bújik meg a webes alkalmazások és az alkalmazásprogramozási interfészek közötti forgalomban. Ezek kiszűrésére és hatástalanítására szerencsére egyre hatékonyabb eszközökkel rendelkezünk.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.