Sokba kerülne, ha fizetni kellene a mesterséges intelligencia betanításához használt adatokért, és ezzel nem számoltak, amikor a világ pénzét beletöltötték az MI-startupokba.

Az Andreessen Horowitz (a16z) figyelmeztetése szerint sok milliárd dollárnyi befektetés veszítheti el az értékét a mesterséges intelligencia területén, ha a fejlesztők kénytelenek lesznek fizetni a rendszerek tanításához felhasznált, szerzői jogi védelelem alatt álló adatokért. A kockázatitőke-társaság az amerikai szerzői jogi hivatalhoz (USCO) benyújtott megjegyzése kiemeli: az ilyen irányú befektetések mára olyan nagyságrendbe léptek, hogy az ilyen szabályok "jelentősen megzavarnák" a befektetői közösség "technológiával kapcsolatos terveit és elvárásait", akadályozva vagy teljesen ellehetetlenítve a fejlesztéseket.

Az USCO által mérlegelt új szabályozás kifejezetten a nagy nyelvi modellek (LLM-ek) betanítására vonatkozna, amelynek az a16z érvelése alapján az "egyetlen gyakorlati módszere" a hatalmas mennyiségű, nyilvánosan elérhető információ feldolgozása – beleértve a védett tartalmak "méltányos felhasználását" is. A társaság úgy látja, hogy az ilyen irányú várakozások kritikus tényezőt jelentettek az amerikai székhelyű MI-fejlesztő cégekbe való magántőke-befektetésekben, a szigorítás pedig nem csak a jövőbeni invesztíciót ássa majd alá, de az Egyesült Államok gazdasági versenyképességét és nemzetbiztonságát is veszélyeztetné.

A startupok miatt is aggódnak

Utóbbi felvetésével az a16z érzékeny pontot talál el, amennyiben a kiberbiztonság, a mesterséges intelligencia és általában a határtechnológiák területén zajló verseny meghatározó a gazdasági kilátásokat, a hírszerzési műveleteket és a modern hadviselést illetően is. Az USA (és különösen az Európai Unió) valóban hátrányos helyzetből indul Kínával szemben, amikor a disztópikus rendszerek kialakulásától tartva a szabályozás felől közelít az innovációhoz. Ezzel együtt az a16z sem megy a szomszédba drámai bejelentésekért, a Business Insider riportja például felidézi, hogy októberben gyilkosságnak nevezték az MI-fejlesztések lassítását azok lehetséges előnyeire hivatkozva az egészségügyben.

A kockázatitőke-befektető érvei mögött természetesen most is érdemes a pénzt keresni, és az USCO-nak elküldött megjegyzések között is ott van az a szempont, hogy az LLM-ek képzésében felhasznált anyagok jogdíjának kifizetése évente több tíz- vagy százmilliárd dollárba kerülne a modelleket fejlesztő cégeknek. Ebből pedig az következne, hogy csak a legnagyobb technológiai cégek engedhetnék meg maguknak az adatok licencelését, míg az a16z által támogatott startupok kihullanának az MI-innovációs versenyből. Így jutunk el oda, ahova szoktunk, ha a digitális gazdaságban félremegy valami: oké, de most már mit csináljunk.

Az USCO egyébként még augusztusban tett jelentős lépést a generatív mesterséges intelligenciára vonatkozó szabályozás felé, amikor október végéig társadalmi vitát indított a méltányos használat, a jogsértések és a felelősség kérdéseivel kapcsolatban. Ez jellemzően az utolsó lépés, mielőtt egy hasonló szervezet javaslatot tesz az új szabályokra. Utóbbiak nem csak az MI betanításának feltételeire vonatkoznának: az is nagy téttel bíró dolog, hogy az MI-eszközök fejlesztői részesülhetnek-e szerzői jogi védelemben a rendszerek kimeneteit illetően, ezt pedig már ők sem kezelnék annyira lazán, mint a publikus internet felporszívózását.

Piaci hírek

Örülne, ha lenne a szívének egy digitális ikertestvére?

A neves amerikai hosszútávfutó, Desiree "Des" Nicole Linden szívének már megvan a digitális párja.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.