Az esetek zömében nem súlyos, de létező problémáról van szó. Adatgyűjtés a legkisebbekről a 21. században.
Hirdetés
 

Nem kétséges, hogy a mobilalkalmazások néha túllépik a törvények által megengedett határt a gyerekekről való adatszerzés kapcsán. A nagy kérdés azonban az, hogy mennyire bevett gyakorlat ez, milyen mértékben veszik figyelembe a 18 év alattiak speciális helyzetét az appok fejlesztői.

Kevés a súlyos, sok a kisebb kihágás

Erre kereste a választ az a kutatás, melynek során automatizált tesztelési eljárással 5855 család- és gyerekorientált Android alkalmazást vizsgáltak meg kutatók a Google Play kínálatából. Kiderült, hogy ezek közel 60 százalékánál nem a megengedett módon történik adatgyűjtés, azaz megsértik például az Amerikai Egyesült Államok COPPA törvényét. Utóbbi írja le a 13 évnél fiatalabbakkal kapcsolatos információszerzés korlátozását.

Elég soknak tűnik a fenti adat, de a kutatók leszögezték, hogy a különösen hangsúlyos törvénysértések viszonylag ritkák. A mobilappok fejlesztői 281 alkalmazásban gyűjtenek be kapcsolati vagy elhelyezkedésre vonatkozó információt szülői hozzájárulás nélkül. Ezek jelentik a legsúlyosabb eseteket.

1100 app oszt meg - korlátozott célokból - tartósan személyazonosság azonosítására felhasználó információkat külső felekkel. majdnem 2300 szoftver pedig annak ellenére lehet jelen a Google Play szolgáltatásában, hogy alaposabb vizsgálat után kideríthető: megsérti az amerikai keresőóriás szolgáltatási feltételeit. Utóbbi ugyanis megtiltja az appoknak, hogy megoszthassák ezeket az azonosítókat ugyanazon célból, mint az Android hitelesítési azonosítója (az Android Advertising ID biztosítja a nyomonkövetés feletti felhasználói ellenőrzést).

Nagyjából a vizsgált mobilalkalmazások 40 százalékánál derült ki, hogy a felhasználóval kapcsolatba hozható információ továbbítása észszerű biztonsági intézkedések nélkül történik. A Facebookkal összekötött 1280 app közel mindegyike (92 százalék) rosszul használja a közösségi hálózat 13 éveseket azonosító kódját. Ez a szinte egyöntetű eredmény egyébként azt valószínűsíti, hogy a fejlesztők valószínűleg en bloc nincsenek tudatában az információ törvénysértő módon történő felhasználásával.

Nem ítélet, hanem megállapítás

Az amerikai kutatók fontosnak tartották leszögezni, hogy megállapításaik nem jelentenek jogi felelősségre vonást. A vizsgált alkalmazások talán nem minden tekintetben felelnek meg a törvényeknek, de az FTC-nél (Federal Trade Comission, Szövetségi Kereskedelmi Bizottság) ülő szabályozók térfelén pattog a labda, hogy megállapítsák, valóban jogsértés történt-e.

Mivel kizárólag az Android platformra koncentráltak a felmérést végzők, ezért iOS irányából nem áll rendelkezésünkre hasonló adat. Így nem összehasonlítható, hogy a Google vagy az Apple rendszere van jobban kitéve ennek a jelenségnek.

Legyen bárhogy is, a mostani megállapítások jól illusztrálják, milyen kihívásokkal kell szembenéznie a Google és a hivatalok embereinek, hogy betartassák a COPPA és a hozzá hasonló, gyerekvédelmi, magánszférára vonatkozó törvényeket. Egy szimpla életkor-ellenőrzéssel még közel sincsen letudva a feladat, és a szülő hozzájárulás megszerzése sem jelent azonnali üdvösséget.

Az adatmegosztásra irányuló aggályok egész spektrumát meg kell célozni, a mobilappok fejlesztői pedig nem feltétlenül vannak teljes mértékben tisztában ezzel. Különösen igaz ez azoknál az alkalmazásoknál, ahol nem a gyerekek vannak a középpontban.

Hasonlóképpen nehéz lehet az alkalmazásáruházak üzemeltetőinek - mint amilyen a Google - feladata. A kézzel történő beazonosítás gyakorlatilag lehetetlen küldetés, hiszen napi szinten több ezer új szoftver kerül be a kínálatba (az AppBrain beszámolója szerint például most márciusban több mint 2700 app jelent meg minden nap). Az automatizálás ugyan sokat segíthet, de a kutatás tanúsága szerint nem váltja ki teljes mértékben a manuális ellenőrzést.

Biztonság

Mélyen a zsebébe nyúlt az Adobe

A cég története legnagyobb súlyú akvizícióját jelentette be. A marketingautomatizációs megoldásokat fejlesztő Markto 4,75 milliárd dollárért lesz az Adobe része.
 
Hirdetés

Megvédhetjük adat-önmagunkat?

Változnak a védelmi képességeink és a lehetőségeink is, ami miatt új játékszabályokat kell írnunk. Erről is szól majd a minden eddiginél pörgősebb és interaktívabb, megújult ITBN CONF-EXPO.

Hirdetés

Így tervezzünk IAM projektet – A kiemelt jogosultságok menedzsmentje

A kiemelt jogosultságok kezelésének legégetőbb kérdései, hogy hol vannak az informatikai rendszerek kritikus pontjai, kiknek van hozzáférése ezekhez, illetve mennyire tartjuk lojálisnak őket ahhoz, hogy rájuk bízzuk az érzékeny adatainkat és az üzletmenet folytonossága szempontjából létfontosságú rendszereink működését.

Az IT feladata a technológiahasználat leegyszerűsítése – lenne. A technológiához való hozzáférés biztosítása és felügyelete azonban megbonyolítja a dolgokat. Vajon át lehet vágni a gordiuszi csomót?

a melléklet támogatója a Balasys

ÉLŐBEN SIÓFOKRÓL

SAP NOW Hungary:
technológia és HR-víziók

Az SAP kétnapos rendezvénye az idén is követhető a Bitporton!

TOVÁBB A KÖZVETÍTÉSRE >

Reakció „A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál” című cikkünkre, amely a CIO Hungary 2018 konferencia tudásmegosztást segítő programjának tapasztalatait foglalta össze.

A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.