A vállalat nemsokára használhatatlanná teszi a kkv-knak szánt, több ezer dolláros eszközöket, és a jövőben az olcsóbb, otthonfelügyeleti és szórakoztató funkciókkal ellátott modellekre koncentrál majd.

Az Amazon augusztus végétől kivonja a forgalomból a kis- és közepes vállalkozások szánt, 2350 dollárért árusított Astro járőrrobotokat – számolt be róla a GeekWire egy kiszivárgott belső e-mailre hivatkozva. A levélben az Amazon Devices alelnöke arról tájékoztatja a címzetteket, hogy a vállalat megszünteti a vonatkozó az Astro for Business programot, amit egyébként eddig is csak egy kiválasztott kör számára tett elérhetővé, és a későbbiekben az otthoni felhasználásra tervezett robotokra összpontosítja erőforrásait.

Az Astro új otthoni verziója – amiről itt olvasható a riport egy másik kiszivárgott feljegyzés alapján – valósznűleg már hangvezérelt generatív mesterséges intelligenciával működik majd, ami emlékszik a korábbi tapasztaltaira, és válaszolni is tud az általa látott dolgokra vonatkozó kérdésekre. Ez szokás szerint erősebben hangzik, mint amire az eszközök várhatóan képesek lesznek, de ahogy a beszámolók kiemelik, így is nehéz elképzelni, hogy tömegek akarnának majd ilyen "hátborzongató készülékeket" vásárolni a lakásukba.

Újra nekifutnak egy másik irányból

Visszatérve az Astro for Business ügyfeleire, a GeekWire szerint az általuk használt robotok augusztus 25-én állnak majd le, vagyis alig több mint tíz hónappal azután, hogy több éves fejlesztés eredményeként 2023 novemberében beindították a projektet. A boltokban járőröző, kerekeken guruló képernyők tulajdonosai azonban visszakapják az Amazontól a rájuk költött pénzüket, beleértve a kapcsolódó előfizetések díját is, amire a robotok által felvett videók tárolásához vagy útvonalaik programozásához volt szükség.

Fájdalomdíjként az Amazon még egy 300 dolláros kuponnal is megtoldja a visszatérítést, ami persze nem sokat mond abban a tekintetben, hogy a vállalat nem árulta el, hány kkv-s ügyfele ugrott bele az Astro for Business megoldásokba. A robotok otthoni verziójáról sem tudni sokkal többet, bár a híradásokban azt valószínűsítik, hogy sokkal olcsóbbak lesznek. Ez a kommentárok alapján már csak azért is indokolt lenne, mert kevesen költenének több ezer dollárt egy olyan eszközre, amit a gyártó bármikor használhatatlanná tehet majd.

Piaci hírek

Egyre kevésbé férnek hozzá az MI-fejlesztők a létfontosságú adatokhoz

A tartalomszolgáltatók sorra vezetik be a korlátozásokat az általuk közölt anyagok felhasználására, miközben a mesterséges intelligencia egyre többet követelne magának.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.