A Wi-Fi ma már szinte valamennyi szálláshelyen alapvető szolgáltatás. Ezzel arányosan a vendégértékeléseknek is javuló tendenciát kellene mutatniuk – mégsem ez a helyzet. Mit hiányolnak a vendégek, és hogyan biztosíthatja egy szálloda a legújabb vendégigényeknek történő megfelelőséget? Ennek járt utána egy a lezárások után készült friss kutatás.

A hazai szálláshelyek szinte mindegyike biztosít Wi-Fi internetelérést a vendégek számára. Az üzemeltetők legjobb szándékai ellenére azonban a vendégértékelő oldalakon mégsem növekszik az elégedettség mértéke – sőt, a tapasztalatok inkább ennek az ellenkezőjét mutatják. Ennek járt utána a TP-Link, a szállodai Wi-Fi hálózatok egyik vezető gyártója. A tapasztalatokról kérdeztük Dr. Kilbertus Viktort, a TP-Link Magyarország Kis- és középvállalati tanácsadóját.

- Mennyire tartják fontosnak a vendégek a Wi-Fi internetelérést vagy ma már mindenkinek van mobilnet kapcsolata?

- A vendégértékelésekben kifejezetten hangsúlyos elemként jelenik meg a Wi-Fi hálózat elérhetősége, sebessége, stabilitása. Szórakozáshoz, filmnézéshez, a helyszín környékén található látnivalók böngészéséhez, zenehallgatáshoz kifejezetten igénylik a szálláshely kínálta nagysebességű internetet.

- Ami ma már minden szálláshely kínálatában alapvető…

Ez igaz, a vendégértékelésekben mégis csökkenést tapasztalunk az öt évvel ezelőtti körképünkhöz képest. Ennek oka, hogy a vendégek internetkapcsolattal szembeni elvárásai nagymértékben megnövekedtek. Úgy szeretnének internetezni, ahogy otthon is teszik. Az otthoni internetszolgáltatások minőségének rohamos javulásával magasabbak az elvárások, többet várnak el a netezés során, mint egy kis sávszélességű kapcsolatot, ami a szálloda egyes pontjain jó, másutt gyengébb.

 

 

- Minek kell megfelelnie napjaink szállodai Wi-Fi hálózatának?

Először is gyorsnak és stabilnak kell lennie. Hiába egy 4-5 éve kiépült Wi-Fi hálózat, ha annak sebessége már nem tud lépést tartani a vendégek igényeivel. Másodszor egyszerűen menedzselhetőnek kell lennie – sokan szeretnének egyszerre a neten lógni, nagyobb a kihívás, mint otthon, ahol mindenkinek külön előfizetése van. Tehát alapvetően egy olyan rendszerre van szüksége egy szállodának, amely egyetlen felületen vezérelhető, szabadon, lépésenként bővíthető, képes lépést tartani a vendégigények folyamatos változásával – és persze kigazdálkodható költség egy kisebb szálláshely számára is.

- Milyen megoldást kínál erre az alapvetően otthoni routereiről ismert TP-Link?

A TP-Link ma már nemcsak az otthoni eszközök piacán számít vezető szereplőnek, hanem üzleti megoldásait is széles körben alkalmazzák kisebb-nagyobb rendszerintegrátorok. A TP-Link Omada megoldása olyan hozzáférési pontokból, switchekből és routerekből, valamint ezeket vezérlő kontrollerekből áll, melyek egyetlen felületről – akár távolról is – menedzselhetők extra költségek nélkül. A kínálatban minden szálláshely típus megtalálja a számára megfelelő eszközöket, de a tervezésben, telepítésben számos partnerünk mellett a TP-Link hazai kereskedelmi képviselete is segíteni tud.

- Milyen költséggel jár és milyen időtávban gondolkodjon, aki ilyen rendszert szeretne?

Kezdhetnénk azzal, hogy a jó minőségű Wi-Fi hálózat nem költség, hanem befektetés, ami többszörösen térül meg, de a TP-Link esetében valóban megfizethető, a különböző turizmusfejlesztési pályázatokba is beilleszthető költségekről beszélhetünk. Egy 20-25 szobás kis szálloda teljes Wi-Fi hálózata telepítéssel együtt sem haladja meg jellemzően az egymillió forintot.

- Milyen szálláshelyeknek érdemes ilyen rendszerekben gondolkodniuk?

Elégedett ügyfeleink között éppúgy megtalálhatók olyan kis ékszerdobozok, mint a zalacsányi Pálos Resort vagy éppen a nyíregyházi Pangea Hotel. Hiszünk abban, hogy minden ügyféligényre a legmegfelelőbb megoldást dolgozzuk ki – versenytársaink méregdrága csillagrombolóival szemben. 

- Kihez fordulhatnak az érdeklődő szállodák vagy az őket kiszolgáló cégek, ha tanácsra, segítségre lenne szükségük?

A TP-Link Magyarország üzleti hálózatokat támogató csapata folyamatosan rendelkezésre áll, a feladatunk, hogy segítsünk.
 

 

Piaci hírek

Leverné a Facebook szemüvegét az ír adatvédelmi hatóság

A pici LED-fény nem elég ahhoz, hogy bárkit figyelmeztessen rá, ha éppen filmezik, és a nagyközönséget is tájékoztatni kellene, hogy mire számíthat az új termék megjelenésével.
 
Nyakunkon a ransomware 2.0, de szerencsére van ellenszer az elődeinél fejlettebb fenyegetésekre.

a melléklet támogatója az Euro One

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.