Nagyon szűkösek a hazai kapacitások, a szakemberhiány komoly árfelhajtó hatású az olyan nagyszabású kormányzati projektekben is, mint például a SZIP, azaz a Szupergyors Internet Program.

Ezzel is indokolja az MVM Net Távközlési Szolgáltató Zrt., hogy a hazai és uniós forrásokból megvalósuló SZIP hálózatfejlesztési program rá vonatkozó része várhatóan miért kerül majd a tervezettnél százmilliókkal többe.

Optikát épít 13 járásban

Az állami vállalat az egyik eredményes pályázója a GINOP 3.4.1-2015 számú Újgenerációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztése néven meghirdetett uniós kezdeményezésű projektnek, amelynek célja, hogy néhány éven belül mindenkihez eljusson a legalább 30 Mbps feltöltési és 7,5 Mbps letöltési sebességű internet kapcsolat. Az Európai Unió által javasolt eredeti időpont 2020, Magyarország ennél két évvel korábbi határidőt vállalt.

Az MVM Net eredetileg 19 járásra pályázott, végül 13-ban nyerte el az optikai hálózat fejlesztésének a lehetőségét, többek között Baja, Békéscsaba, Kaposvár, Keszthely, Pápa térségében. Ez összességében mintegy 300 települést, 60 ezer háztartást 3 ezer üzleti felhasználót jelent. A projekt teljes költségvetése 10,73 milliárd forint, amiből közel 8 milliárd forint a vissza nem térítendő uniós és állami támogatás, a többi az állami vállalat önrésze.

A törvényi előírások ellenére drágulnak a villanyoszlopok

A projekt tavaly szeptemberben indult, jövő augusztusban zárul, de már most látszik, hogy nem lesz elég a pénz – mondta egy mai sajtótájékoztatón Vígné Szalontai Katalin projektvezető. Két okot is említett, miért nem tudnak majd beleférni a költségkeretbe. Az egyik, hogy az áramszolgáltatók emelték a tőlük bérbe venni kívánt villanyoszlopoknak a használati díjait, a másik a már említett hálózattervezői, és -kivitelezői szakemberhiány.

Az előbbi azért meglepő, mert tavaly még a hírközlési törvényt többször is módosították, hogy gyorsabbá és olcsóbbá váljon a távközlési infrastruktúra építése. Mint megírtuk a fejlesztés felgyorsításához hiányzó uniós irányelvek tavaly júliusban kerültek bele az egységes hírközlési törvénybe. A törvény azt szabályozza, hogy a hazai hálózatüzemeltető társaságoknak, beleértve a közművállalatokat is, milyen feltételekkel kell a távközlési cégek számára használatba adni az infrastruktúrájukat. A december végi módosítás ennek egyenes folytatása, amely a kötelezettség teljesítése során felmerülő jogviták rendezését könnyíti. Ez azért fontos lépés, mert a közműhálózatokat üzemeltető társaságokat eddig nem kötelezték arra, hogy  – meghatározott feltételek mellett – a hírközlési hálózatokat üzemeltetők számára is használatba adják az infrastruktúrájukat.

A szakemberhiánnyal pedig valamelyest eleve számoltak is az MVM Netnél, de azzal nem, hogy ilyen rövid időn belül már ilyen mértéket ölt és, legfőképpen ekkora árfelhajtó hatású lesz.

A projektvezető egyelőre csak becslésekbe bocsátkozott, mint mondta, a kialakult helyzet nyomán várhatóan 20-30 százalékkal is drágulhat az MVM Net önrésze. Hozzátette, a költségek kordában tartására, ahol csak lehet bérlik a rendelkezésre álló áramszolgáltatói, távközlési infrastruktúrát, így a legdrágábbnak tűnő alépítményes megoldás, magyarul a vezetékek föld alá vitele csak 156 kilométernyi szakaszt érint a teljes több ezer kilométeres hálózatból.

Az MVM Net megjelenik a lakossági piacon is

"Elkészültek a nyomvonaltervek, a felhasználói helyek pontosítása még folyamatban van. A kiviteli tervezés 3-4 hónapot vesz igénybe, ez alatt kell megállapodni az építési vállalkozókkal, hogy legkésőbb a harmadik negyedév végén el is indulhassanak a munkálatok" – sorolta a feladatokat a projektvezető. Kérdésünkre elmondta, hogy a kivitelezőkkel járásonként terveznek megállapodni, bevonva a helyi kapacitásokat.

A pályázaton nyertes cégek nemcsak a hálózat kiépítését vállalták, hanem az arra épülő szolgáltatások nyújtását is, ami az  MVM Net számára a lakossági szegmens megjelenésével új elemet hoz be a portfólióba. Bakos Róbert műszaki igazgató elmondta, hogy a lakossági piac kiszolgálását részben partnereken keresztül, részben saját erőből kívánják megvalósítani.

Közösség & HR

A YouTube díjat adott magának, mert a szabad véleménynyilvánítás bajnoka

Na jó, nem a YouTube adta, csak egy a YouTube által szponzorált szervezet egy a YouTube szponzorálta eseményen. És nem a videómegosztó kapta, hanem a vezére.
 
Hirdetés

Három fontos tanács a jövőálló vállalkozások felépítéséhez

A VMware Future Ready Solution megoldásai lehetővé teszik a problémákra adott gyors reakciót, az új körülményekhez való alkalmazkodás és az innováció felgyorsítását is.

A virtualizáció nem válik elavulttá a konténerizació és a Kubernetes miatt, sőt katalizátora lehet az új techológiák bevezetésének.

a melléklet támogatója a Tech Data

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.