Méghozzá a vállalat videojátékos részlegénél, ahol a fizetésben és megbecsültségben is rosszul álló minőségbiztosítási tesztelők kezdtek el szervezkedni.

A ZeniMax Media, az Xbox Game Studios két évvel ezelőtt felvásárolt leányvállalatának játéktesztelői alakíthatják meg a legelső szakszervezetet a Microsofton belül, miután a társaság júniusban ígéretet tett rá, hogy nem fogja útját állni az alkalmazottak szerveződésének. A beszámolók szerint ez egybevág azzal a trenddel, hogy a szakszervezeti kezdeményezések egyre szaporodnak a videojátékos iparágban, különösen pedig a minőségbiztosítási dolgozók körében, ahová a ZeniMax nagyjából 300 érintett alkalmazottja is tartozik.

A Reuters tudósítása ezzel kapcsolatban felidézi, hogy az Activision Blizzard munkatársai is sikeresen hoztak létre szakszervezeteket a Raven Software-nél és a Blizzard Albanynál, ám az a kiadó éppenséggel mindent megtett a szervezkedés megakadályozásáért. Miután az így létrejött Communication Workers Alliance (CWA) képviselheti majd a ZeniMax szakszervezetét is, a helyzetet bonyolítja, hogy a Microsoft 69 milliárd dolláros ajánlata éppen elbírálás alatt áll az Activision Blizzard akvizícióját illetően.

A tesztelők élete nem csak játék és mese

A ZeniMax minőségbiztosítási tesztelői egy pénteken élesített oldalon egy hónapig szavazhatnak. Ha az igenek kerülnek többségbe, akkor a Microsoft ígérete szerint elismeri a szakszervezetet anélkül, hogy annak az illetékes szövetségi ügynökség ellenőrzése mellett kellene megalakulnia, amivel az eddigi tapasztalatok szerint a cég egy csomó fejfájást spórolhat meg magának. A CWA ettől függetlenül üdvözölte, hogy a dolgozóknak lehetőségük lesz vállalati beavatkozás nélkül csatlakozni egy szakszervezethez.

A ZeniMax alá tartozik mások mellett Bethesda Softworks és az id Software is, és oylan franchise-okat futtatnak, mint a The Elder Scrolls, a Doom vagy a Fallout. A TechCrunch-nak nyilatkozó tesztelők úgy látják, hogy a felhasználói élményt befolyásoló problémákat azonosító és megoldó alkalmazottak nincsenek rendesen megbecsülve és megfizetve, ami egyébként a teljes ágazatra jellemző. Így az sem véletlen, hogy a játékiparban mindenhol ezen a területen csíráznak ki a szakszervezeti kezdeményezések.

Az elégedetlenség egy másik oka állítólag az, hogy a nagy kibocsátások előtt a tesztelőktől nem fenntartható munkaidőt és -beosztást követelnek meg. A mostani szavazás egyik szervezője szerint jó esély van rá, hogy a magasabb fizetést remélő dolgozók között sikerül megszerezniük december végéig a szükséges szavazatokat. A TechCrunch-nak nyilatkozva megkönnyebbülésnek nevezte, hogy a Microsoft nem akadályozza őket olyan módon, mint ahogy azt más társaságoknál tapasztalták, így a ZeniMax tesztelői megalakíthatják a Microsoft első, illetve az Egyesült Államok eddigi legnagyobb videojátékos szakszervezetét.

Közösség & HR

Vért, verítéket és könnyeket ígér az év

A Gartner szerint a tavalyi súlyos mínuszok után túl sok jó idén sem vár a személyi infokommunikációs piac legfontosabb termékeire.
 
Az 5G-vel indul be igazán a precíziós mezőgazdaság forradalma. Ebben nagy az egyetértés a mezőgazdasági és a távközlési szakemberek között.

a melléklet támogatója a Yettel

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.