Pénzügyi, autóipari és médiacégek fognak össze egy közös európai hozzáférési platform kifejlesztésére, amely egyetlen identitással tenné lehetővé a kismillió online szolgáltatás igénybevételét.

Vezető német multik fejlesztenék ki azt az iparágak feletti technológiai platformot, amelynek célja, hogy egységesen szolgálja ki az online regisztrációt, az elektronikus személyazonosítást és más adatszolgáltatásokat, egyszerűbb és biztonságosabb hátteret állítva nem csak saját tevékenységük, hanem a tervek szerint általában is minden európai üzleti tranzakció mögé.

A hétfői bejelentés szerint a résztvevők (az Allianz, az Axel Springer, a Daimler, a Deutsche Bank, a Postbank, a Here Technologies és a Core) az online aktivitás egységes és szabványosított hozzáférési folyamatát olyan főkulcsokkal (master key) valósítanák meg, amelyeket a felhasználók bármilyen területen és üzletágban alkalmazhatnak a nyilvántartásba vétel vagy az autentikáció során.

Ez elvileg nem csak kényelmesebb, de adatbiztonsági és adatvédelmi szempontból is magasabb szintű megoldást jelentene a mostani heterogén környezetnél. Az egységes platform emellett tökéletes megfelelőséget biztosíthatna az Unió megreformált adatvédelmi rendelkezéseivel, és összhangban állna az elektronikus aláírás egységes európai szintű szabályozásával (eIDAS) is.

Várják a többi csatlakozót

A platform a nyílt forrású fejlesztés mellett kompatibilitást ígér a német szövetségi és tartományi kormányok által jelenleg is gondozott projektekkel, ezekhez kapcsolódna az e-kormányzati digitális hozzáférés az akár lokális közszolgáltatásokban, vagy a digitális pénzügyi és fizetési megoldások, amelyek ugyancsak központi elemei lesznek a közös kezdeményezésnek. Röviden: egyetlen azonosítót használhatnánk a számtalan online szolgáltatás igénybevételekor, nem kellene minden esetben külön regisztrálni, külön belépni és követhetetlen csatornákon utaztatni az adatainkat.

A résztvevő német multik közleménye kiemeli, hogy nem valamilyen bonyolult integrációs tervről vagy az egyedi integrációs törekvések koncentrálásáról van szó, hanem olyan közös infrastruktúra kialakításáról, amely lehetővé teszi az üzleti vállalkozások hálózatba kapcsolását, minél szélesebb piaci lefedettséget biztosítva az ipar 4.0-s átalakulás közepette.

Nem véletlen, hogy az egymással társuló multik rövid időn belül további résztvevőket akarnak megnyerni az elképzelésnek, köztük légitársaságokat, kiskereskedelmi láncokat, e-kereskedelmi és távközlési szolgáltatókat is. Bár konkrét érdeklődőket egyelőre nem neveztek meg, annyit már lehet tudni, hogy előrehaladott tárgyalásokat folytatnak a Deutsche Telekommal.

Tényleg ideje volt lépniük

Az egész elképzelés lényege az lenne, hogy az európai (értsd: német) gyökerű multik közös választ próbálnak adni a (digitális) platformgazdaság meghatározó szereplőinek nyomulására. A Deutsche Bank vezérigazgató-helyettese szerint ideje, hogy az európaiak végre kihasználják erősségeiket a digitalizáció területén, ami ebben az esetben az ügyfelek jogbiztonságának és általában az európai digitális gazdaság növekedésének fellendítését jelenti.

A dolog minden bizonnyal az olyan megoldásoknak menne elébe, mint például a Facebook Connect, ami ugyancsak egyetlen digitális azonosítóval teszi lehetővé a különböző oldalakra való bejelentkezést. Az uniós szabályozásnak való tökéletes megfelelés valóban versenyelőnynek számít, még fontosabbnak tűnik azonban az attól való félelem, hogy az amerikai platformszolgáltatók az európai piacon is abszolút megkerülhetetlenné válnak.

A résztvevők a következő hetekben véglegesítik az együttműködés feltételeit, és ekkor határozzák meg a közös adatplatform üzembe állításának határidejét is, illetve ekkor nyújtják be terveiket az illetékes versenyhatóságoknak, hogy a szabályozói oldalról is zöld fényt kapjanak a fejlesztésekre.

Közösség & HR

Szintet lépett az esport: az NBA is beszáll az egyre jövedelmezőbb üzletbe

Lesz fizetés, pénzjutalom meg minden. Komoly pénzeket tol az amerikai profi kosárlabda liga abba, hogy létrehozza bajnoksága elektronikus változatát.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.