Felvásárolja a bajorországi Lantiq Semiconductort, amely 2009-ben jött létre az Infenion egyik részlegéből.

Német chipgyártóval erősít az Intel az Internet of Things (IoT) piacon. A célpont a bajorországi központú Lantiq Semiconductor, amely 2009-ben jött létre az Infineon egyik részlegéből. Akkor a válság miatt az Infenion eladta a részleget egy rakás szabadalommal együtt a Golden Gate Capital magántőke-befektetési társaságnak. A Golden Gate Capital 250 millió eurót fizetett a részlegért, amely azóta önállóan dolgozik. Akkor egyébként a Deutsche Telekom is befektetett a cégbe a Goden Gate-en keresztül.

A Lantiq elsősorban internethez kapcsolódó eszközökbe tervez chipeket, de csak ún. fabless gyártó, azaz maga nem rendelkezik gyártókapacitással. A termékeit bérgyártásban állítja elő. A legnagyobb érték egyébként a cégben lévő szabadalmak sokasága, melyek mindegyike kapcsolódik valamilyen módon az IoT-hez.

A mintegy ezer főt foglalkoztató német cég réz, optikai és hibrid (réz-optikai) csatlakozásokhoz gyárt chipeket, de egy ideje mobil szélessávú és Wi-Fi eszközökkel is foglalkoznak. Legfőképpen az ún. system-on-a-chip (SoC) eszközei érdekesek, melyek kulcsszerepet kapnak az IoT-ban is.

Mint egy falat kenyér...

Kirk Skaugen, az Intel IoT-csoportját vezető alelnöke, a tranzakcióval kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy a Lantiq technológiái segítenek az Intelnek abban a törekvésében, hogy a hétköznapi eszközök legszélesebb körét kapcsolják be a hálózatokba.

Az Intelnek nagy szüksége van minden olyan technológiára – és a lehető leggyorsabban –, melyekkel visszakapaszkodhat a slágerterületeken a vezető pozícióba. A cég december 31-ével zárult pénzügyi negyedévének eredményei is megerősíthették a cégvezetést abban, hogy ez létfontosságú. Mert miközben az elemzői várakozásokat meghaladóan teljesített, a befektetők mégsem voltak lelkesek. A fanyalgás pedig legfőképpen arra vezethető vissza, hogy bár az IoT szegmensben volt némi növekedés – az előző év hasonló időszakához viszonyítva 10 százaléknyi a plusz –, a másik húzóágazatban, a mobil szegmensben viszont elégetett éves szinten mintegy 4,2 milliárd dollárt.

A Lantiq-tranzakció nagysága nem ismert. Az akvizíció teljes lezárásához a tervek szerint mintegy három hónap kell.

Piaci hírek

Jövőre most már tényleg jöhet a Google okosórája

A keresőóriás saját gyártású órájáról évek óta tartó pletykák idén felerősödtek. A legutóbbi értesülések alapján a projekt jól halad, és akár már 2022 tavaszán debütálhat a referenciaként funkcionáló eszköz.
 
Hirdetés

Viszlát, nyolcórás munkarend!

A járvány miatti kényszerű lezárások új alapokra helyezték a munka világát is, ami már nem lesz olyan, mint azelőtt.

A cloud computing fontos ígérete, hogy pontosan tervezhetővé teszi az IT költségeit. Akkor miért nem annyi hónap végén a számla, amennyit beterveztünk?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.