A decemberi előrejelzéshez képest maximum a felével nőhet idén az infokommunikációs beszerzések értéke Európában - derül ki az IDC friss jelentéséből, amely a sok bizonytalanság mellett azért tartalmaz pozitív elemeket.
Hirdetés
 

A világjárvánnyá terebélyesedő, egyre több országot, így hazánkat is drasztikus változásokra kényszerítő koronavírus a gazdaságra nagyon komoly negatív hatással van és lesz is. Utóbbi számszerűsítése több mint problémás feladat, de a piackutatóknak krízishelyzetben is elő kell állni az előrejelzésekkel. Az IDC ezúttal az európai informatikai és kommunikációs költések tekintetében vállalkozott erre.

A recesszió talán megúszható

Tavaly decemberben még úgy tűnt, idén tisztességes mértékben, éves alapon nagyjából 2,8 százalékkal nőhetnek a cégek IKT-val összefüggő beruházásai. A vírus azonban néhány héten belül elkezdte agresszíven "megszállni" kontinensünket, ami miatt ez az ütem valószínűsíthetően a felére mérséklődik. Már ha egyáltalán marad a növekedésből valami, hiszen a szituáció még mindig nagyon bizonytalan, a járvány sok helyen csak most kezd igazán kiteljesedni.
 

IKT-költések lehetséges alakulása Európában


A fenti grafikonon szépen követhető, hogy az elmúlt öt évben milyen dinamikusan bővült az IKT szegmens Európában. A görbe végén látható három változat a decemberi előrejelzést, illetve két mostani lehetséges forgatókönyvet mutat. A pesszimistább számítások szerint idén akár teljesen megállhat az expanzió, amennyiben a vírus terjedését nem sikerül megfelelő mederben tartani.

Az IDC előrejelzéséből ugyanakkor az is kitűnik, hogy bárhogy is alakuljanak a dolgok, jövőre egyértelmű és gyors felfutást vetítenek előre a szakértők. Azaz 2020-ban megrázkódik kicsit (vagy nagyon) a piac, ám ezt a hatást majdhogynem teljesen eltűntetheti a járvány remélhetőleg gyors lecsengését követő élénkülés.

Öröm az ürömben 

Mint ahogy az a nagy hazai tanácsadócégekkel készített körképünkből is kiderült, a védekezés miatt meghozott drasztikus lépéseknek meg van az az előnye, hogy az informatika és a digitalizáció a korábbinál hangsúlyosabb szerepet kap a vállalatok életében. Ez természetesen hosszú távon mindenképpen kifizetődhet, ám a nem kellően felkészült szervezeteket a krízis időszaka alatt a "békeidőben" megszokottnál sokkal komolyabb kihívások elé állíthatja.

Visszatérve az IDC előrejelzésére: úgy tűnik, hogy a legkomolyabb veszteséget a hardvergyártóknak kell elszenvedniük. Ezeket a szállítókat a gyárbezárások és ellátási problémák mellett a kereslet várható visszaesése is sújtja. Az informatikai szolgáltatások esetében a legnagyobb problémát a tervezett beruházások, projektek elhalasztása, vagy jelentős lassulása jelentheti. A távközlési cégek és a távmunka biztosításában érdekelt vállalkozások számára viszont komoly keresletnövekedést hoz az amúgy rendkívül gyászos helyzet. Ennek köszönhetően a szoftveres kiadások valószínűleg még a legrosszabb forgatókönyv esetében is növekedhetnek idén.

Piaci hírek

Aki unatkozik otthon, segíthet pingvineket vagy galaxisokat figyelni

Ha valaki értelmes elfoglaltságot keres a koronavírus-járvány miatti szobafogságban, érdemes lehet körülnéznie a közösségi tudományos projektek között.
 
A magyar informatikai biztonsági piacon húsz éve meghatározó Balasys bejelentette, hogy 2020. márciusától az IT menedzsment piac globális gyártójaként ismert Quest portfóliójának disztribútora lett. Így, a One Identity mellett, már a Quest teljes termékpalettáját is értéknövelt disztribútorként és megoldásszállítóként képviseli.

a melléklet támogatója a Balasys

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.