A jelek szerint a társaságnál is belátták, hogy lehet némi alapja a biztonsági szakemberek kiborulásának, és egyelőre visszatartják a nemsokára megjelenő Copilot+ gépek legtöbbet vitatott funkcióját.

A Microsoft Copilot+ számítógépeihez bejelentett egyik funkció, a Recall azonnal a kritikák középpontjába került, amikor kiderült, hogy a gyártó milyen módon valósítana meg benne egy amúgy is több sebből vérző elképzelést. A mesterséges intelligenciára épülő windowsos alkalmazás ugyanis nyomon követ és feljegyez mindent, ami a gépeken történik: néhány másodpercenként még képernyőképeket is készít, azok elemzésével pedig olyan kényelmi szolgáltatásokat tesz lehetővé, mint amilyen mondjuk a régebben megtekintett weboldalak vagy a rosszul elhelyezett fájlok gyors felkutatása.

Mivel a felhasználói tevékenység naplózása értelemszerűen a jelszavak, címek, egészségügyi adatok és más információ begyűjtésével jár, még nagyobb megdöbbenést okozott, hogy a Recall képernyőképei egy titkosítatlan adatbázisba kerülnek. Bár a Copilot+ egyik fontos jellemzője, hogy a mesterségesintelligencia-feladatok elvégzését helyben, felhős csatlakozás nélkül is lehetősé teszi, egy ilyen adatbázis esetében így is elképesztően magas a visszaélések kockázata: biztonsági kutatók például már a megjelenése előtt készítettek egy olyan eszközt, amelyik képes kinyerni belőle az adatokat.

Fussunk neki még egyszer

Ahogy korábban írtuk, a Microsoft ötlete az illetékes hatóságok figyelmét is felkeltette, amelyek már a Copilot+ gépek június 18-ára tervezett megjelenése előtt figyelmeztetéseket adtak ki az alapvető adatvédelmi elvárásokkal kapcsolatban. A gyártó végül kénytelen volt félrerántani a kormányt, és a hivatalos blogján közölte, hogy az új PC-k egyelőre a Recall funkció nélkül lesznek majd elérhetők, azt pedig a Windows Insider program keretei között teszteli tovább. Más szóval a Microsoft is elismerte, hogy több időre van szüksége az ehhez szükséges biztonsági fejlesztések megvalósításához.

A Recall előnézeti kiadása egyelőre a programon belül sem elérhető, de a bejegyzésben további részleteket ígérnek a beszerzés menetéről. A The Verge riportja szerint a döntés közvetlen előzménye volt, hogy a Microsoft elnöke, Brad Smith megjelent az amerikai képviselőház belbiztonsági bizottsága előtt, ahol az informatikai biztonságot még a mesterséges intelligenciánál is magasabb prioritásként határozta meg a vállalat munkájában. Mint elmondta, a kiberbiztonság náluk a dolgozói értékelésekben is megjelenik, vagyis befolyásolja az alkalmazottak éves bónuszát és javadalmazását.

Biztonság

Utazunk, és ilyenkor rejtélyes okokból az akkuk is gyorsabban merülnek

Forintos ötletek windowsos laptopokhoz, hogy tovább kitartson az áramforrástól távol használt gép.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.