A Gartner szerint még öt év múlva is a teljes piac egészen kicsi szeletkéjét jelentik majd az új kijelzővel szerelt mobilok, a jobb eredményekhez túl sok akadályt kellene párhuzamosan legyőzniük.
Hirdetés
 

A kettéhajtható kijelzővel épített tablet-telefon-hibridek legelső, kereskedelmi terméknek tekinthető modelljeit az előző év végén mutatták be. A nagy márkák nyilván lehetőséget látnak benne, hogy az új konstrukció ismét felkeltse a fogyasztók lelkesedését és fellendítse a mobil eszközök stagnáló forgalmát, erre azonban a hajtogatható telefonok első generációja még biztosan nem lesz képes – legalábbis ez ellen szól a kiforratlan technológia és a készülékek elképesztően magas ára.

A gyártók ennek ellenére bizakodnak: a Huawei végfelhasználói szegmensért felelős igazgatója szerint például két éven belül már a cég csúcsmodelljeinek legalább felét ezzel a technológiával építik majd. Azzal persze a Huaweinél is tisztában vannak, hogy az első körben belőtt, 2600 dollár körüli árakkal nem lehet nagyot alkotni, de úgy látják, hogy két év múlva már a gyártási költségeket is le tudják szorítani arra a szintre, ahol a vállalat csúcstelefonjai jelenleg is mozognak.

A piackutatók ezt is kikutatják

Mi sem természetesebb, mint hogy a piackutatók is rögtön előrejelzéseket közölnek az épp csak megszülető termékkategóriát illetően, sőt a Gartner már azt is tudni véli, hogy öt év múlva mi lesz a helyzet a hajtogatós buliban. Ez minimum merész vállalkozásnak tűnik (egy másik olvasatban blöffnek), de mindenképpen érdekesnek tűnik, hogy az elemzők miként próbálják beilleszteni az új trendet a többéves távlatról szóló prognózisokba.

A Gartner az idén is általában visszaesésre számít a számítástechnikai eszközök piacán: ez azt jelentené, hogy 2019-ben 12,5 millióval kevesebb eszközt (beleeértve az okostelefonokat vagy a PC-ket is) vásárolnak majd világszerte a 2018-as forgalomhoz képest. Ez 0,56 százalékos visszaesésnek és nagyjából 2,2 milliárdos szállítási volumennek felelne meg, a trend pedig legkorábban 2020-ban fordulhat ismét növekedésbe – legfőképpen akkor, ha a hagyományos PC-k mélyrepülését képes lesz kiegyensúlyozni az ultramobil eszközök felfutása.

A telefonok estében a tavaly eladott 1,812 milliárd készülékből az idén 1,802 milliárd lesz, vagyis a piackutató itt is enyhe csökkenésre (praktikusan stagnáló piacra) számít. 2020-ra már 1,824 milliárd darabot, 2021-re viszont ismét 1,798 milliárdot írtak be a legfrissebb táblázatba. Ez az ingadozás nyilván a frissítési hullámokkal van összefügésben, de a lényeg akkor is az, hogy valamivel ideje lenne új életet lehelni az egyre kevésbé differenciált termékkínálatba.

A csúcson sem viszik a prímet

A folyamatok elsősorban a csúcskategóriás (nem mellesleg a legtöbb profitot termelő) szegmenst érintik kellemetlenül. A 800-1000 dolláros sávban már simán lehet olyan okostelefonokat találni, amelyek mindent tudnak, amire csak szüksége lehet a felhasználóknak, és a fogyasztói felmérések szerint ennél többet amúgy is csak nagyon kevesen szánnak egy új készülékre. Így a hajtogatható kijelző is nyilván segíti a választék differenciálását, de az elkövetkező években mindenképpen réspiaci termékek maradnak, amelyek tényleg csak a legvastagabb pénztárcájú vásárlóknak jelentenek valamit.

Sőt még nekik sem feltétlenül, hiszen ehhez a gyártóknak még meg kell oldaniuk néhány dolgot, mint például a könnyen karcolódó kijelzők problémáját, vagy az ár-érték arányos ajánlatok felépítését: ez utóbbi kapcsán a Gartner elemzője megjegyzi, hogy a kettéhajtható tablet-telefonok egyelőre olyan sok kompromisszumot feltételeznek a vásárlók részéről, hogy azokba még a jól kitömött korai felhasználók sem mind ugranak majd bele.

Itt sokat számít majd a megfelelő ökoszisztéma kiépítése is, mondjuk az új kijelzőre szabott alkalmazásokkal, és az olyan gyártási teechnológiák bevezetése, amelyekkel elébe lehet menni a felhasználói elvárásoknak. A Gartner szerint a kettéhajtható eszközök 2023-ban is csak a csúcskészülékek piacának 5 százalékát teszik majd ki, ezzel pedig a teljes mobilpiacnak egészen pici töredékét képviselik – a piackutató meg is jegyzi, hogy egyelőre nagyon óvatosan áll az új szegmenshez, és még jó pár iterációnak meg kell jelenie ahhoz, hogy bizakodóbb legyen a fenti kihívásokkal kapcsolatban.

Konzumer tech

99,9 százalékban biztonságosak az uberes utazások

Akit a maradék egytized százalék érdekel, az átböngészheti vállalat legelső ízben kiadott biztonsági statisztikáit.
 
PR-interjú

A digitalizáció a kezünk alá dolgozik

Néhány év alatt organikus fejlődés révén vált távközlési vállalatból infrastruktúra alapú infokommunikációs szolgáltatóvá az Invitech. A társaság bevételeinek meghatározó részét mára a vállalati szolgáltatások üzletág adja. Vezetőjével az irányváltás hátteréről és a jövő lehetőségeiről beszélgettünk.

Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.