A legnagyobb piac még mindig az Egyesült Államok, de Kína óriási tempóban növekszik.

Csupán négy európai cég található a világ 25 fintech unkornisa, azaz legalább egymilliárd dollárra értékelt pénzügyi technoógiai cége között: az Egyesült Királyságból a TransferWise (1,1 milliárd dollár) és a Funding Circle (1 milliárd), a svéd Karna (2,5 milliárd) és a már tőzsdére készülő holland Adyen (2,3 milliárd), amely nemrég húzta be ügyfelei közé az eBayt.

A huszonöt cégből egyébként nyolc – hat amerikai, köztük a legnagyobb kriptovaluta-tőzsde, a Coinbase, valamint két kínai –, tavaly érte el az 1 milliárd dolláros értékelést.

Töretlen a fejlődés

Bár a tavalyi negyedik negyedévben volt némi megtorpanás, a kockázatitőke-hátterű (VC – venture capital) fintech startupokba több mint 1100 befektetés történt tavaly – írja összeállításában a CB-Insights. A befektetések száma 2013 óta majdhogynem töretlenül fejlődött mind a befektetési megállapodások számát, mind volumenét illetően. A legnagyobb ugrás egyébként 2015-ben történt, akkor a befektetések száma az előző évhez képest ötödével, a befektetett tőke viszont közel 80 százalékkal nőtt. 2014-ben 788 befektetésre 8 milliárd dollár jutott, a következő évben viszont 951 befektetési körre 14,3 milliárd.

 
CB-Insights - Fintech 2017-2018
Infogram


Bár minden régióban ez volt a tendencia, a két nyertese ennek Észak-Amerika (elsősorban az Egyesült Államok) és Kína voltak. Utóbbiban különösen nagyot ugrott ez a piac: 2014-ben alig haladta meg az 1 milliárdot a fintechekbe fektetett kockázati tőke – akkor még kevesebbet fordítottak erre a VC-k, mint Európában –, 2015-ben már több mint 4,1 milliárd dollárt költöttek a pénzügyi-technológiai startupok finanszírozására. Az európai befektetők 2017-ben némileg javítottak: az előző évhez képest több mint kétszeresére nőtt a befektetett tőke nagysága, és a befektetések száma is közel 50 százalékkal ugrott meg.

Eközben a piac is átalakult. Míg korábban – ez jellemezte egyébként az elmúlt tíz év jelentős részét – a startupok nagyon egyszerű banki szolgáltatásokat és réspiacokat támadtak meg egyszerű ötletekkel, például gyors és felhasználóbarát felületet és/vagy olcsóbb szolgáltatást biztosítottak valamilyen alapvető banki termékre, most már sokkal szofisztikáltabbá vált a kínálat. A fintechek növekedését saját ötelteik felépítése, felvásárlások és partnerségek is segítik. Egyre inkább feladják az egy temékre épülő modellt, és helyette összetett szolgáltatáscsomagokat nyújtanak. Elsősorban arra koncentrálnak, hogy hatékonyabb és holisztikusabb megközelítéssel képesek legyenek személyre szabott szolgáltatásokat nyújtani. Olyan újgenerációs befektetési platformokat hoznak létre, amelyekkel időnként képesek a bankokat beelőzni.

A bankok már nem harcolnak, finanszíroznak...

A fintechek megjelenése óta újra és újra visszatérő téma, hogy a pénzügyi szolgáltatásokra koncentráló feltörekvő technológiai cégek elveszik a hagyományos pénzintézetek piacait. Ez részben igaz is, de azóta a kép sokat árnyalódott. Mindenekelőtt az látszik, hogy a legjelentősebb pénzintézetek megjelentek a fintech-finanszírozásban. A CB-Insights példaként a Citigroupot, a Goldman Sachst és a JPMorgant hozza – mindhárom bank aktív befektetőként jelent meg többek között adatelemzéssel, infrastruktúrával, alternatív hitelezési- vagy PFM-szolgáltatással (Personal Finance Management) foglalkozó startupokban. Csak a Citigroup porfóliójában több mint két tucat fintech található.

Amazon mint fintech?

A CB-Insigts elemzése nagy teret szentel az Amazonnak, amely szerinte egyre agresszívebb fintechként viselkedik, elsősorban az USA-n kívül. A modell egyszerű: ha hitelt ad az ügyfelének, akkor ő többet vásárol.

Az Amazonnak jelenleg is több pénzügyi terméke van. Az Amazon Payments szogláltatást már a vállalat több mint 33 millió ügyfele használja. Kisvállalati hitelezéssel foglalkozik az Amazon Lending, amely 2011 óta mintegy 3 milliárd dollárt helyezett ki. Emellett ott van még az Amazon Cash, ami egy készpénzletét szolgáltatás, de az elemzés ide sorolja az Amazon Reload hűségkártyát is, amely a Prime-előfizetőknek jár.

Összességében az Amazon egyre mélyebben belemegy a különböző fizetési és finanszírozási megoldásokba, érintve ezzel a hagyományos banki szektor területeit is, hogy növelhesse a kereskedelmi forgalmát. Indiában már több fintechbe is beszállt, és jó tíz éve felvásárlási célpontokat is keres.

A bankok által támogatott cégek köréből egyébként az is jól kiolvasható, hogy a szinergia a pénzpiacok hagyományos szereplői és a fintechek között közel sem csak a pénzügyi szolgáltatások terén mutatható ki. Az elemzés szerint a fintechek segítenek a legacy rendszerek cseréjében, a különböző forrásokból származó ügyféladatok központosításában, és olyan nyílt banki platformok megteremtésében, melyekkel rövidül a termékek piacra vitele, és csökkenthetők a fejlesztési költségek is.

Piaci hírek

E-kereskedelem: naponta egymilliárd forintot költöttünk

A hazai online kiskereskedelem növekedése még mindig háromszor akkora, mint a hagyományosé, de a bővülés üteme már lassul. Azért így is sikerült 365 milliárd forintos forgalmat összehoznia a mintegy 5 ezer webáruháznak.
 
Hirdetés

Ezért vannak biztonságban személyes adataink a felhőben

Nyakunkon az új európai adatvédelmi rendelet bevezetésének határideje, ami minden, adatkezelést végző vállalatra vonatkozik. A felhőszolgáltatók azonban elébe mentek a GDPR-nak.

A GDPR miatt elvileg változik az adatok életciklusa, de a gyakorlatban nem feltétlenül. Aminek viszont kellene változnia, az a hazai szabályozás. Ezen a téren viszont nem állunk jól.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.