A közösségi hálózat felvásárolja az AI.Reverie nevű, szintetikus adatok előállításával foglalkozó startupot, ami a kommentárok szerint jól mutatja az új technológiai szegmensben rejlő lehetőségeket.
Hirdetés
 

A Facebook a hét elején hivatalosan is megerősítette azokat az értesüléseket, amelyek szerint megállapodott az AI.Reverie nevű New York-i startup felvásárlásáról. A mindössze 2017 óta működő vállalkozás fő profilja a szintetikus adatok létrehozása, amelyeket ügyfelei a gépi tanuló rendszerek betanítására használnak: a cég egy olyan platformot és API-kat fejleszt, amelyek a megfelelő módon felcímkézett, mesterségesen előállított videókat és képeket szolgáltatnak az MI modellekhez.

A szintetikus adatokat gyakran használják a valós adatokkal párhuzamosan az MI-alkalmazások kifejlesztésére és tesztelésére, felfutásukhoz pedig hozzájárult a világjárvány és a gyorsuló ütemű digitális átalakulás is. A VentureBeat beszámolója ezzel kapcsolatban a Synthesis AI közelmúltbeli felmérését idézi, amelynek alapján tízből kilenc döntéshozó ma már elengedhetetlennek tartja a versenyképesség megőrzéséhez a létező jelenségeket matematikai-statisztikai módszerekkel utánzó eszközöket.

A Gartner nyáron közzétett előrejelzése még ennél is tovább megy: a piackutató azt jósolja, hogy 2024-re az MI- és analaitikai projektekben felhasznált adatok 60 százaléka lehet ilyen szintetikusan generált információ. A számítógépes algoritmusok által létrehozott adatpontok egyre inkább alkalmasak az megfelelő adatkészletekre jellemző kapcsolatok és minták utánzására, bár a reprodukálhatóság vagy az úgynevezett "reality gap" jelenség folyamatos kihívásokat jelent, amennyiben a szimulált környezeteknek mindig vannak hiányosságaik a valóság reprezentációjában.

Mindenkinek van foltoznivalója

A VentureBeat beszámolója ugyanakkor felhívja a figyelmet az AI.Reverie felvásárlásának egyik fontos tanulságára, miszerint "szintetikus adatipar" szempontjából nem is maga az akvizíció, hanem a vásárló személye jelent fényes sikert. Miközben ugyanis a különböző méretű szervezetek egyre inkább a robusztus mesterségesintelligencia-stratégia fontos elemeként tekintenek a szintetikus adatokra, addig most kiderült, hogy még az elképesztő mennyiségű valódi adathoz hozzáférő Facebooknak is vannak hiányosságai az MI betanításához szükséges adatkészletekben, amelyeket a jelek szerint így próbál betömködni.

A "reality gap" ellenére azzal kapcsolatban is több sikeres demonstráció született már, hogy bizonyos feladatokra – mondjuk a robotok különböző műveletekre való betanítására – mennyire alkalmasak a virtuális környezetek. Még 2019-ben maga az AI.Reverie tett közzé egy olyan tanulmányt, amelyben azt állította, hogy a szintetikus adatokkal tanított modellek finomhangolása mindössze 10 százaléknyi valós adattal már olyan hatékony lehet, mint ha teljes egészében valós adatokra épült volna a betanítás.

Az AI.Reverie egyébként rövid története során nem csak Fortune 500-as ügyfeleket szerzett a kiskereskedelem, az okos városok, az ipar, a mezőgazdaság, a légi közlekedés, az automatizált kiszolgálás vagy a robotizált kiszállítás területén, de már az amerikai védelmi beszállítókkal és a hadsereggel is sikerült üzleteket kötnie. A Facebooknak persze nem elsősorban a cég ügyfélkörére, hanem a technológiájára lehet szüksége, különösen egy olyan időszakban, amikor a felhasználók egyre nagyobb része próbál fellépni személyes adatainak védelmében, sőt akár fizetni is hajlandó lenne, hogy a Google vagy a Facebook ne használhassa fel azokat.

Cloud & big data

35 millió dolláros bankrablás mesterséges intelligenciával

Az Egyesült Arab Emírségekben ismét kiderült, hogy ma már nincs szükség fegyverekre és járó motorral várakozó autókra, ha valaki ki akar fosztani egy bankot: elég néhány preparált email és a banki vezetőket tökéletesen megszemélyesítő deepfake hanghívás.
 
Míg korábban a kínálat szűkösségén fanyaloghattunk, most inkább a bőség zavara viheti tévútra a vállalatokat.

a melléklet támogatója a Tech Data

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.