Bár az arányok az elmúlt öt évben némileg kiegyenlítődtek, a vállalatoknál továbbra sem az IT részleg az, ahová a legtöbb mesterséges intelligenciához értő dolgozót várják.
Hirdetés
 

Talán sokak számára meglepő, de a mesterséges intelligenciában (MI) szerzett jártasságot nem feltétlenül és elsősorban az informatikai osztályok keresik. A Gartner friss jelentéséből az is kiderül, hogy változtott a kereslet az elmúlt években ebben az egyre fontosabbá váló szegmensben.

Mindenkinek kellenek

Az amerikai piackutatónál a GDP szempontjából 12 legjelentősebb országban nézték meg, hogyan változott az "MI-képes" szakemberek iránti igény a vállalati egységeknél. A tavalyi adatok ugyan 2015-höz képest ugrásszerű növekedést mutatnak az IT részlegeknél, de ennek ellenére a cégek egyéb részlegei még mindig bőven több ilyen munkatársat keresnek.
 

A mesterséges intelligenciához köthető állásajánlatok számának változása a világ 12 legfejlettebb országában (forrás:Gartner)


Ahogy a háromszögek emelkedéséből látszik, pár év alatt is hatalmasat nőtt a kereslet. A vállalati IT-nál ez jóval erőteljesebben jelenik meg, hiszen szűk 15 ezerről közel 70 ezerre hízott a mennyiség. A többi részlegnél viszont "csak" 75 százalék körüli a növekmény. Ennek ellenére még mindig igaz az állítás, miszerint az MI-szakértőket jellemzően más üzleti részlegek, és nem az informatika foglalkoztatja.

A szaktudás leggyakoribb felhasználói között említhető a marketing, a kereskedelmi részleg, a pénzügy, az ügyfélkapcsolatkezelését felelős egység és természetesen a kutatás-fejlesztés. A megoldandó feladatok listája szintén elég széles. A forgalom modellezésétől kezdve az ügyfelekhez kötődő jövedelmezőségi és szegmentálási elemzéseken át a kereslettervezési és kockázatkezelési számításokig bezárólag terjed a paletta.

A mesterséges intelligenciában rejlő potenciált leginkább olyan eszközközpontú iparágakban igyekszenek kiaknázni, ahol kamatoztatható például a prediktív karbantartás, a munkafolyamat és a termelés optimalizálása, a minőség-ellenőrzés és az ellátási lánc optimalizálása. Mivel ezekben az esetekben jellemzően konkrét, specializált feladatra keresnek szakembert, ezért a cégek többségénél jobbnak látják, ha közvetlenül az érintett terület felügyelete alá kerül az új munkatárs.

Támogató, kreatív IT

A Gartnernél ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy attól, hogy egy informatikával foglalkozó kolléga nem az IT csapatot erősíti a szervezeti ábrán, az nem jelenti azt, hogy ezeknek a jelölteknek a kiválasztásban ne tudnának segíteni. Sőt a jelentés kifejezetten arra ösztönzi az informatikai vezetőket (CIO), hogy dolgozzanak együtt a HR-rel annak érdekében, hogy a megfelelő képességekkel és szaktudással rendelkező jelöltet tudja megszerezni a vállalat. A CIO-knak ezen felül kreatív, újszerű megközelítésre lesz szükségük, hogy megfelelően tudják értelmezni az IT szerepét a különféle, a cég számos részlegén szétszórva működő MI-projektek irányításában és támogatásában.

Közösség & HR

Aki unatkozik otthon, segíthet pingvineket vagy galaxisokat figyelni

Ha valaki értelmes elfoglaltságot keres a koronavírus-járvány miatti szobafogságban, érdemes lehet körülnéznie a közösségi tudományos projektek között.
 
A magyar informatikai biztonsági piacon húsz éve meghatározó Balasys bejelentette, hogy 2020. márciusától az IT menedzsment piac globális gyártójaként ismert Quest portfóliójának disztribútora lett. Így, a One Identity mellett, már a Quest teljes termékpalettáját is értéknövelt disztribútorként és megoldásszállítóként képviseli.

a melléklet támogatója a Balasys

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.