Nem igazolódtak be a korábbi félelmek: a cloudos CRM-piac királya teljes gázzal halad előre.

Az 1999-ben, az egykori Oracle-nagykutya, Marc Benioff vezetésével alapított Salesforce.com az elsők között ismerte fel a számítási felhő üzleti jelentőségét. És bár profitabilitás szempontjából még mindig van mit javítani, a bevételek évről évre egyre nagyobb kupacot alkotnak. A legfrissebb negyedéves jelentés alapján idén sem húzzák be a féket.

Minden szupi szuper

Februárban maga a cég figyelmeztetett arra, hogy a januártól márciusig tartó időszakban várhatóan megcsappan a "rendelési állománya", amit akkor a vásárlói szezonalitással magyaráztak. Úgy tűnik, az ügyfelek mégsem várnak az év későbbi hónapjaira, mert a friss pénzügyi jelentés minden soron megfelelő számokat hozott, és a kilátások is javultak.

Ami a hagyományos sarokszámokat illeti, a negyedéves bevétel 25 százalékos éves növekedést felmutatva 2,39 milliárd dollár lett, miközben az előzetes elemzői várakozások 2,35-re lőtték be a céget. Az egyszeri tételektől megtisztított nettó eredmény pedig részvényenként 28 centre jött ki (szakértők csak 26-ot reméltek). Igaz, a GAAP-féle számítás szerint a Salesforce profitja negatívba csúszott, ám ez nem példa nélküli, hiszen az elmúlt közel két évtizedben alig akadt tisztán nyereséget produkáló periódus.

A vezetőséget és a befektetőket azonban a fenti adatoknál sokkal jobban érdekli az úgynevezett halasztott bevételek kategória. Itt azokat a jövőben realizálódó összegeket tartják számon, amelyek ugyan még nincsenek a cégnél, de az ügyfelek által igénybe vett szoftverszolgáltatások miatt biztos bevételnek tekinthetők. Ezen belül is megkülünböztetik a kiszámlázott, de később elkönyvelendő pénzeket, illetve a jövőben kiszámlázandó tételeket. Mindkét alcsoport 26-26 százalékos éves növekedést tudott felmutatni, ami számszerűleg 5, illetve 9,6 milliárd dollárnak felel meg.

Szép évük lesz

A friss adatok birtokában a cégvezetés emelt az idénre vonatkozó, korábban megállapított célkitűzésein. A bevételeket 10,25-10,30 milliárd dolláros sávba várják, míg az egyszeri tételektől megtisztított részvényenkénti profit valahol 1,28-1,30 dollár között alakulhat.

Az elemzők nagyjából ekkora nyerséget és némileg kisebb forgalmat vizionáltak, így nem csoda, hogy a cég papírjai a negyedéves jelentést követően 2 százalékkal drágultak. A Salesforce részvényeire eddig sem lehetett panasz idén, hiszen január óta már több mint 28 százalékot emelkedtek, ami lényegesen, több mint 5 százalékkal meghaladja az S&P 500-as index teljesítményét.

Nyomás utánuk!

A cloudos üzleti modell erejét idejekorán felismerő vállalat által szállított impresszív növekedési számokat azért is érdemes külön megsüvegelni, mert ugyan jóval lassabban, de már a hagyományos üzletiszoftver-szállító óriások elmozdultak a szoftverszolgáltatások irányába. Az Oracle, az SAP és a Microsoft mind-mind igyekszik minél nagyobb szeletet megszerezni az egyébként folyamatosan növekvő felhős tortából. A Salesforce CRM-je azonban 2013 óta kényelmesen ül a trónon, és egyelőre nem úgy tűnik, hogy bárki kedvéért leszállnának onnan.

Cloud & big data

Szintet lépett az esport: az NBA is beszáll az egyre jövedelmezőbb üzletbe

Lesz fizetés, pénzjutalom meg minden. Komoly pénzeket tol az amerikai profi kosárlabda liga abba, hogy létrehozza bajnoksága elektronikus változatát.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.