Az IDC kutatói szerint idén több mint 8 százalékot csökken majd a személyi számítógépek piaca. Mindeközben a táblagépekre is hasonlóan rossz idők járnak.

Mind a PC-k, mind a tabletek tekintetében rontott korábban kiadott idei előrejelzésén az IDC. Az amerikai piackutató cég frissen újraszámolt táblázata szerint 2022-ben 321,2 millió darab személyi számítógépet értékesíthetnek a gyártók, ami 8,2 százalékkal alatta marad a tavalyi teljesítménynek. Némi vigaszt a piaci szereplőknek ugyanakkor az adhat, hogy a közeljövőben stabilizálódhat a szegmens, és az elkövetkező években jóval a pandémia előtti szintek fölött maradhatnak az eladások. A 2022-től 2026-ig terjedő periódusra átlag -0,6 százalékos ütemet prognosztizálnak a szakértők, amiből a mínusz kizárólag az idei nagyobb zuhanásnak tudható be.

A tableteknél 158 millió eladott készülékkel számolnak 2022-ben. A 6,2 százaléknak megfelelő éves visszaesés ugyan enyhébb a PC-s buktánál, ám itt a csökkenés tartósabbnak mutatkozik. Az elkövetkező ötéves időszakban átlagosan 2 százalékkal zsugodhat a táblagépek piaci tortája.

 

A tabletek és PC-k éves eladásainak alakulása az IDC szerint

 

A több szegmensre is kiható visszaesés mögött számos okot fel lehet fedezni. Az alkatrészellátásban és szállításban egy ideje tapasztalható gondokat csak fokozták a Kínában tavasszal bevezetett szigorú egészségügyi intézkedések. Igaz ugyan, hogy ezek egy része már megszűnt, de a folyamatok normalizálódása hosszabb időt vesz igénybe, miközben a leállások miatti lemaradásokat sem egyszerű behozni. Mindennek tetejébe továbbra is teljes intenzitással zajlik az ukrajnai háború, ami csak tovább gerjeszti az egyébként is magasan lévő globális inflációt.

Konzumer tech

Bug bounty programot hirdetett a legaktívabb hekkercsoport

Nem ismert sérülékenységek felfedezéséért általában az érintett cégek szoktak fizetni biztonsági szakembereknek. Ebben az esetben viszont egy bűnözői csoport ajánlott díjazást azoknak, akik hajlandók velük együttműködni.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.