Jön a Synapse Analytics, amit a Microsoft az Azure SQL Data Warehouse utódjának és a Google BigQuery konkurensének szán.

Orlandóban, az Ignite konferencián jelentette be a Microsoft új nagyvállalati Azure-szolgáltatását, a Synapse Analytics rendszert. A Microsoft a Synapse-ot az Azure SQL Data Warehouse továbbfejlesztéseként mutatta be, amely összekapcsolja az adattárházakat és a data lake-eket egymással, melyeket a vállalatok gyakran szeparáltan kezelnek.

(A szolgáltatás elnevezése – amellyel itt valószínűleg a különböző adatforrások intuitív összekapcsolhatóságára akartak utalni – sokakban felidézheti Peter Howitt 2001-ben bemutatott Antitrust című filmjét, amely a magyar mozikban Bízd a hackerre címen futott. A sztori szerint a Tim Robbins alakította Gary Winston akár gyilkoltatni is képes, hogy mielőbb kiépíthesse a mindent mindennel összekapcsoló világméretű médiahálózatát, a Synapse-ot. Érdekesség, hogy a film bemutatásának évében állt be fordulat a Microsoft trösztellenes perében: a fellebbviteli bíróság megsemmisíti azt az egy évvel korábbi bírói döntést, amelynek értelmében a Microsoftot fel kellett volna darabolni.)

Összefogja az ökoszisztémát

A Synapse a Microsoft több felhőszolgáltatását – többek között a Power BI-t és az Azure Machine Learninget is – használja, de integrálták az Apache Sparkkal is. Emellett a szolgáltatás részét képezi a Microsoft partneri ökoszisztémája is, többek között a Databricks, az Informatica, az Accenture, a Talend, az Attunity, a Pragmatic Works és az Adatis Azure-ban elérhető szolgáltatásai.

Az elsődleges cél az volt, hogy bármilyen alkalmazásban is szeretne adatokat elemezni, a Synapse révén egyetlen szolgáltatáson belül tehesse meg. A Synapse relációs és strukturálatlan adatok elemzésére is használható szabványos SQL használatával.

A rendszert úgy tervezték meg, hogy olyan felhasználók is tudjanak vele dolgozni, akik elsősorban üzleti szakértelemmel, de minimális műszaki ismeretekkel rendelkeznek. Ebben a Synapse Analytics Studio segít, amely egyetlen munkaterületbe foglalja az adatok előkészítését és kezelését, valamint a big data és mesterséges intelligencia jellegű feladatok elvégzését. Kódmentes környezet is létezik az adatvezetékek kezelésére. Az is az üzleti felhasználást segíti, hogy a konzol kódmentes környezetet ad az adat-pipeline-ok kezeléséhez.
 

A Synaps működési váza


Az új rendszer gyorsítja is a munkát. Ha például egy nagyobb cég vezető szeretne képet kapni a vállalat egy adott régióban és időszakban mutatott teljesítményéről, hagyományosan a munka úgy kezdődik, hogy azaz adatelemzés előkészítésével foglalkozó mérnökök napokat-heteket töltenek el azzal, hogy kiderítsék, honnan és milyen adatokat kell begyűjteniük, majd az adott lekérdezés elvégzéséhez kódot írnak, hogy a különféle adatforrásokat összekapcsolják. A Synapse esetében nincs szükség kódra, így sokkal intuitívabban tud dolgozni a cégvezető is.

Ez lenne a Google BigQuery ellenfele

Az Ignite-on a Synapse-ot Rohan Kumar, az Azure Data alelnöke mutatta be, és demózta is képességeit a hasonló célú Google BigQuery-hez viszonyítva. Az alelnök nem meglepő módon azt hozta ki, hogy a Synapse ugyanazzal a lekérdezéssel 75 százalékkal gyorsabban végzett, mint a BigQuery (érdekes lenne ezek után egy a Google által prezentált demót is megnézni). Kumar szerint az is a Synapse felé billenti a mérleg nyelvét, hogy több ezer konkurens felhasználó kiszolgálására képes.

A Synapse olyan az adatelemzés világában, mint volt az okostelefon a végfelhasználói eszközöknél, és olyan egyszerűen is a használata, mint egy modern okostelefoné. Az okostelefonok több eszközt (számítógép, fényképezőgép, telefon, navigációs eszköz stb.) voltak képesek egyesíteni és ezáltal kiváltani, és a Synapse is ugyanezt teszi az adatelemzés területén – példálózott előadásában Kumar.

Cloud & big data

Így vettem hatezer forintért Microsoft Office-t. Ön ne vegyen

Sajnos az ajánlat mellett nem volt ott, amit a híres bűvész, Rodolfo minden trükkje előtt elsütött: „Figyeljék a kezemet, mert csalok!” Sokan bedőltek a trükknek. Girardi Kornél (IPR-Insights) írása.
 
Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.