A Reuters szerint a Cypress Semiconductor ráígér a brit-német Dialog ajánlatára. Pedig a Dialog sem volt szűkmarkú.

Egymásra ígérnek a félvezetőgyártók, hogy megszerezzenek minden olyan céget, amivel az IoT piacból nagyobb szeletet tudnak kihasítani. Mint azzal a közelmúltban foglalkoztunk, a brit-német Dialog Semiconductor 4,6 milliárd dollárt kínált az amerikai Atmel Corporationt. Akkor már a két cég egyesülését szinte kész tényként kezelte mindenki. Most azonban a Reuters úgy értesült, hogy mégsem lesz sima az ügylet. Ugyanis új kérő jelentkezett, a Cypress Semiconductor.

A jónál is van jobb ajánlat

A hírügynökség úgy értesült, hogy a 2,9 milliárd dollár értékű cég már értesítette is az Atmelt, hogy a Dialogénál jobb ajánlattal áll elő. Ez váratlan fordulat, hiszen a Dialog és az Atmel igazgatótanácsa már rábólintott a felvásárlásra. Pedig voltak kétkedők. A Dialog ugyanis több mint 40 százalékkal ígért magasabb árat az amerikai félvezetőgyártóért, mint a jelenlegi értéke. Ezt az indokolta, hogy egyrészt a Dialog számára fontos lenne az Apple-től való függésének csökkentése (ez adja a bevételei jelentős részét), amihez az Atmel jó felvásárlási célpont lenne, másrészt ezzel komolyabb pozíciókat tudna szerezni az Internet of Thing egyre dinamikusabban bővülő piacán. A részvényeseket mindenestre nem győzte meg a cégvezetés érvelése, mert a bejelentés hatására megzuhan a a cég részvényárfolyama.

Egyelőre nyitott, hopgy végül ki lesz a licit győztese Ha az Atmel eláll a már lényegében sínre tett üzlettől, akkor eleve ki kell fizetnie a Dialognak közel 140 millió dollár bánatpénzt. Másrészt egyelőre kérdés az is, hogy a Cypress valóban össze tud-e hozni egy a Dialog eleve feláras ajánlatánál jobbat.

Az éhes Cypress

A Cypress étvágya ugyanakkor meglehetősen nagy. A bloomington székhelyű cég ugyanazon a területen mozog, ahol az Atmel is, elsősorban beágyazott rendszerekben, mikrokontrollerekben és flash memóriákban erős. Fő piacát a gyártás és az autóipar jelenti.

Tavaly év végén 4 milliárd dollárt fizetett a szintén beágyazott rendszerekben utazó Spansion nevű félvezetőgyártóért. Akkor is egy magánál nagyobb céget szerzett meg: 2013-ban a Cypress éves bevétele 720 millió dollár volt, a Spansioné viszont 1,3 milliárd volt ugyanabban az évben. Mindkét cég kb. 3500 alkalmazottat foglalkoztatott.

Ugyanakkor volt egy sikertelen felvásárlási kísérlete is. Tavaly nyáron lemaradt a Integrated Silicon Solution Inc-ről (ISSI), amelynek megszerzésével ugyanaz lett volna a cél, mint a Spansion vagy most az Atmel felvásárlásával: szélesíteni az IoT portfóliójukat.

Piaci hírek

Öt év alatt háromszorozná félvezetőgyártási kapacitását a Samsung

Ha ez összejön, 2027-re szorosabbá teheti a versenyt a TSMC-vel.
 
A vállalatoknak egy-egy speciális feladatra, új projektre bizonyos esetekben gazdaságosabb és eredményesebb külső erőforrásokat bevonni, mint a főállású munkatársakra bízni a munkát.

a melléklet támogatója a Hays Hungary

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.