Az egykor Twitterként ismert közösségi hálózat mobilos verziója komoly változások elé néz. Sokan máris szenvedélyesen utálják a még be sem vezetett módosításokat.

Elsőként a MacRumors közreműködőjeként ismert Aaron Perris kutatómérnök szellőztette meg egy posztban, hogy milyen drasztikus változások előtt áll a nagyjából egy éve Twiterről X-re átnevezett közösségi platform, amit azóta meg is erősített a vállalatot birtokló Elon Musk. A céget 2022 végén végül kényszerből megvásárló milliárdos "uralkodása" alatt persze nem ritkák a heves kormánymozdulatok, és az is előfordult már, hogy hajlandó volt visszavenni forradalmi elképzeléseiből a techipar excentrikus fenegyereke.

Egyet jobbra, egyet balra

Ahogy az alábbi rövid videóból is kitűnik, a hírfolyamban megjelenő bejegyzéseknél egy kivétellel teljesen elhagynák a statisztikákat. A megosztások, lájkok és hozzászólások száma csak egy külön megnyitás után válik láthatóvá, míg a megtekintések mennyisége a posztok jobb felső sarkába kerül.

 

 

Nem kevésbé radikális a felhasználói interakció módosulása sem, hiszen az eddigi fel-le görgetést kiegészítené egy jobbra-balra irány. A posztokat oldalra húzva lehet majd lájkolni, illetve reagálni rájuk. Az eddig egy kattintásra elérhető egyéb funkciókat pedig külön kell elővarázsolniuk a felhasználóknak (iOS esetében a Force Touch funkcióval).

A változás általában és természetéből adódóan ellenállást vált ki, de az elmúlt rövid időszak hozzászólásait böngészve kijelenthető, hogy egészen elsöprő negatív hullám kíséri a héten megszellőztetett dizájnterveket.

Amennyire drasztikusnak tűnik az átalakítás, annyira nem nevezhető váratlannak, mivel Musk azt már tavaly kijelentette, hogy feltett szándéka megszabadulni a szerinte a hírfolyam esztétikáját zavaró kis ikonoktól és számoktól. 

Fújtak már visszavonulót

Az tehát bizonyosnak tűnik, hogy átalakul az X használata, az viszont még nem eldöntött kérdés, hogy mindez végleges marad. Tavaly például egy hasonlóan merész váltás elhasalt a felhasználói ellenálláson. Szintén a tulajdonos nyomására csupaszították le a hálózaton megosztott hivatkozáslinkeket: egy ideig egyáltalán nem tartalmaztak kísérő szöveget (forrás neve, anyag címe, bevezető szöveg), csakis egy kép és maga az elérési útvonal maradt meg. Ám néhány hónapon belül némi módosítást leszámítva visszacsináltak mindent ugyanolyanra, mint amilyen eredetileg volt.

A jobbra-balra húzogatás ellenzőinek további reményt adhat az, amit Musk válaszolt egyik feltétlen hívének bejegyzésére. A poszt arról szólt, hogy nem kell túlizgulni a változtatást, mivel ha az nem jönne be a közönségnek, maximum visszavonják a módosításokat. Mindezt az X tulaja egy velős Yeah-vel szentesítette.

 

Közösség & HR

Egyre kevésbé férnek hozzá az MI-fejlesztők a létfontosságú adatokhoz

A tartalomszolgáltatók sorra vezetik be a korlátozásokat az általuk közölt anyagok felhasználására, miközben a mesterséges intelligencia egyre többet követelne magának.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.