Az ún. H-1B vízummal az USA-ba érkezők alkalmazásához nyújt HR-támogatást a Teleborder. A munkavállalók és a munkaadók dolgát is megkönnyíti.

Egyre sikeresebb egy a külföldiek munkavállalását támogató, speciális HR-szolgáltatásokat nyújtó Teleborder. A cég a gyorsan növekvő startupok fokozott munkaerő-igényét segít kielégíteni felhős HR-rendszerével és közvetítő szolgáltatásaival.

A keresleti piac hozta létre

Ma a technológiai iparágban világszerte keresleti piac van. A magasan képzett, speciális tudással rendelkező munkavállalókból ugyanis mindenhol hiány van, különösen az Egyesült Államokban, amely szinte minden, a technológiai iparágban dolgozó cégnek a legfőbb célpontja. A legsikeresebb magyar startupok – a LogMeIn, a Ustream, a Prezi, a Maven7 vagy a Balabit, hogy csak a legismertebbeket említsük – előbb-utóbb rákényszerültek arra, hogy irodát-céget hozzanak létre az USA-ban, és bizonyos tevékenységeket oda is telepítsenek, hogy aztán onnan hódíthassák meg a világot.

A rengeteg alakuló startup az utóbbi években nagyon felpörgette a munkaerő-piacot. A hiány orvosolható persze az oktatási rendszer megerősítésével is, ám ennek hatása – már ha sikeres – csak hosszú távon érezhető, az azonnal szakemberhiányt nem oldja meg. Az Egyesült Államokban éppen ezért speciális munkavállalói vízummal is segítik az iparágat.

Az a bizonyos vágyott H-1B

Van egy vízumtípus, amelyet kifejezetten a nem letelepülni kívánó, speciális tudással rendelkező szakembereknek hoztak létre. Ez az ún. H-1B vízum. Olyan felsőfokú végzettséggel rendelkező külföldiek juthatnak hozzá ehhez a vízumtípushoz, akik fel tudnak mutatni egy fogadó céget, amely majd foglalkoztatja őket, és az a cég megkéri számukra ezt a vízumtípus. Tehát ez annyiban speciális, hogy nem a munkavállaló igényli, hanem az őt foglalkoztató cég, amely egyben meg is indokolja, miért van szüksége arra, hogy ne amerikai, hanem külföldi szakembert foglalkoztasson. A vízum alapesetben 6 éves tartózkodást engedélyez, de a végleges letelepedés lehetőségét sem zárja ki.

Mivel egyre több gyorsan növekvő startup jelenik meg az USA-ban, értelemszerűen egyre nagyobb az igény arra, hogy bárhonnan, de gyorsan jussanak szakemberekhez, akikkel biztosítani tudják a további növekedést. A 2013-ban alapított Teleborder ezt az igényt elégíti ki.

Összeköti a munkáltatót és munkavállalót

Egyfelől a Teleborder összeköti a munkavállalókat és a munkáltatókat, azaz egyfajta munkaerő-közvetítő szerepet is betölt, azonban nem ebben van a pénz, hanem abban, hogy kiszolgálják a munkaadó cégeket, hiszen eleve rájuk hárul a vízum megkérésének terhe. A startup lényegében speciális felhős HR-szolgáltatást nyújt a H-1B vízummal érkező munkavállalók kezelésére. Bevándorlási szakértők, a területre szakosodott ügyvédek segítik a papírmunkát (engedélyek, vízum lejártának nyomon követése, szerződések stb.). De teljes körű szolgáltatásra törekszenek, azaz együttműködnek minden határterület képviselőivel az adószakértőktől az ingatlanközvetítőkig – mert elvégre a dolgozónak laknia is kell valahol.

Ezzel nem csak a munkavállaló, hanem a munkáltató is sokat nyer, mivel a teljes körű szolgáltatás segíti a külföldi munkavállaló gyorsabb integrációját, esetleges hosszú távú megtartását is. A HR-esek dolgát egy speciális, kifejezetten a H-1B vízummal érkező munkavállalókkal kapcsolatos teendőket nyilvántartó dashboarddal segíti.

A vállalkozás egyelőre csak az USA-ban működik, de tervezik, hogy tevékenységüket kiterjesztik más piacokra is.

Közösség & HR

A Meta előre figyelmeztet rá, hogy új robotja néha túllő a célon

A BlenderBot 3 sértő vagy valótlan dolgokat is közölhet, sőt időnként arról is elfeledkezhet, hogy ő maga egy chatbot. A Meta azonban nem ennek ellenére, hanem éppen ezért kezdi most meg a publikus tesztelését.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.