Két év alatt is rengetegett változtak a felhasználói szokások. A desktopos netezés szinte már múlt idő.

Már jó ideje világossá vált, hogy az okostelefonok kisajátítják napjaink szabad perceit, ám a Comscore legfrissebb jelentésének néhány adata így is mellbevágónak minősíthető. A Global State of Mobile elnevezésű felmérés tíz országban végzett kutatatás eredményeiből állt össze, de részletesebben inkább az USA-ban tapasztalható változásokra koncentrál.

Egy képernyő mind felett

A 2017-ben végzett hasonló felméréshez viszonyítva két globális tendencia rajzolódik ki markánsan. Az egyik, hogy az emberek több időt töltenek internetezéssel. (Az USA-ban például 43, Kanadában pedig 34 százalékkal nőtt az online töltött percek mennyisége.) A másik, hogy ezen belül a mobilhasználat aránya tovább emelkedett és mostanra már mindenhol domináns pozícióba került.

Mobil használat aránya a teljes internetezéssel töltött időhöz viszonyítva (forrás: Comscore)

 

Országonként inkább csak árnyalatbeli különbségeket lehet felfedezni, de az a fenti képről is jól látszik, hogy a fejlődő országokban a legmagasabb a mobilhasználat aránya. Ez nem is meglepő, hiszen Indonéziában vagy éppen Indiában jellemzően kevés embernek van többféle eszköze, így az okostelefon egyben az asztali gépek funkcióját is kiváltja. Azt azért érdemes megemlíteni, hogy a mobil kategóriában benne van a táblagépek részesedése is, ám utóbbi jellemzően töredéke az okostelefonos használatnak. 

Webes és appos használati arány mobilokon (forrás: Comscore)


Amennyire dominálják a telefonok (és tabletek) a PC-ket nethasználat tekintetében, annyira egyértelmű a mobil eszközökön belül az alkalmazások uralma. A második képen sorakozó tortaszeletek azt is világossá teszik, hogy ebből a szempontból tényleg majdnem ugyanúgy működnek az emberek.

Néhány terület különösen "mobilnehézzé" vált az elmúlt években. Az azonnali üzenetküldés esetében például 80-ról 88 százalékra nőtt azok aránya, akik kizárólag telefonról, táblagépről intézik az ilyesmit. De hasonló tendencia figyelhető meg az időjárás-előrejelzés (72-ről 81%) és az ételrendelés (60-ról 76%) esetében is.

Amerikai érdekességek

Ahogy fentebb írtuk, a tanulmány jelentős része az Egyesült Államokra fókuszál. Ezekből most csak néhány érdekesebb adatot említenénk meg. Ilyen például az új alkalmazások letöltésének hajlandósága, ami a legutóbbi mérések szerint alaposan visszaesett. 2019 nyarán csak a megkérdezettek harmada mondta azt, hogy nemrégiben telepített új appot. Ehhez képest két évvel korábban még közel 50 százalék volt ez az arány. Ebből is látszik, hogy ugyan az alkalmazások rengeteg idejét kötik le a felhasználóknak, ám új szereplőként már nagyon nehéz megküzdeni ezért a figyelemért.

Az átlagos amerikai ma már szinte kizárólag mobil eszközön játszik. Időarányosan 94 százalékos részesedése van a platformnak, így a PC-knek csak a percek 6 százaléka marad. A közösségi média a másik nagy mobilos szereplő, ahol ugyanez az arány 92-8-as eredményt mutat.

Konzumer tech

Nem vicc: a Tesla már értékesebb, mint a Volkswagen

A Tesla jelenleg a világ második legértékesebb autógyártója: a napokban a német VW-t is megelőzte, és már csak a Toyota van előtte. Mindez azonban elsősorban a befektetői reményeket, nem pedig a valós eredményeket tükrözi.
 
Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.