A vándorsáskák hatalmas területen végeznek hosszú évtizedek óta nem látott pusztítást, a védekezés hatékonysága pedig a nagyban függ a minél pontosabb adatgyűjtéstől.

A Kelet-Afrikát, sőt az indiai szubkontinenst is súlyosan érintő, hosszú ideje nem látott mértékű sáskajárás jelenleg már 21 államban okoz problémákat. Ez a koronavírus-járvánnyal együtt az élelmiszertermelésre és az ellátási láncok működésére is komoly veszélyt jelent. Ahogy például a biztonsagpolitika.hu oldalon olvasható részletes elemzésből is kiderül, a rovarok (egész pontosan a sivatagi vándorsáskák) egy 100 négyzetkilométeres területen is 24 óra alatt képesek annyi termény elpusztítására, amennyi 3,5 millió ember számára lenne elegendő egy teljes évben.

A természeti katasztrófa elleni védekezésben az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezetének (FAO) is részt vesz, a többi mellett digitális eszközöket biztosítva a sáskajárás hatásainak mérsékléséhez. Ennek az információs szolgáltatások, a műholdas megfigyelés és előrejelzés, a dróntechnológiák vagy a képzések mellet már évek óta része az az eLocust3M nevű eszközcsomag, amelyben már a mobilos felhasználásra tervezett, különösebb előképzettség nélkül kezelhető alkalmazások is megjelentek.

Mobil appon keresztül áramlanak az adatok

A különböző intézkedések eredményessége, hasonlóan mondjuk a fertőzéseket terjesztő moszkítók elleni védekezéshez, ebben az esetben is az aktuális helyzet pontos felmérésén múlik, ami gyakran ütközik nehézségekbe a nagy kiterjedésű, nehezen járható és gyakran lakatlan területeken. Az eLocust app lényege az adatgyűjtés leegyszerűsítése és az információ valós idejű feldolgozásának lehetővé tétele, hogy a rovarölő szereketet célzottan és hatékonyan permetezhessék a megfelelő helyekre, megakadályozva a rajképződést.
 


A Reuters hét eleji beszámolója alapján Kenyában az egyik helyi segélyszervezet a helyi kormányzattal és a FAO képviselőivel együttműködve már javában képzik a sáskák felkutatásával foglalkozó önkénteseket, akik a mobil applikáció segítségével figyelik és jelentik a rovarok felbukkanását és fejlődését. A FAO július eleji jelentése alapján a rajképződés július közepéig tarthat az ország területén, ahol az előző hónap végéig már több mint 300 négyzetkilométeres területen végezték el a rovarok irtását.

Kenyában egyébként a beszámolók szerint 70 éve nem jelentek meg ilyen mennyiségben vándorsáskák, amelyek az ENSZ előrejelzése szerint legrosszabb esteben az összes szárazföldi területet ötödét (egyben a legszegényebb államok területének 65 százalékát) érintheti, és a Föld teljes lakosságából minden tizedik ember megélhetését sodorhatja veszélybe. A mostani helyzetben külön nehézséget jelent, hogy az utazási korlátozások miatt kevésbé lehetett lakossági beszámolókra támaszkodni, és a külföldről érkező szakemberek vagy rovarirtó szerek sem jutottak ár időben a határokon.

A fejlett technológia alkalmazását és a kutatások felpörgetését az is elengedhetetlenné tenné, hogy a klímaváltozás nyomán egyre gyakrabban a sáskák elterjedéséhez ideális körülmények. A rovarok a korábbinál sokkal nagyobb mennyiségben és a korábbitól eltérő heylyeken is megjelennek, az egyre kiszámíthatatlanabb időjárási körülmények pedig szintén megnehezítik az előrejelzéseket.
 

 

Közösség & HR

A cloudos játékból sem maradhat ki a Facebook

A közösségi óriás is beszáll a streamelt játékok piacára. Tanulva egyes korábbi próbálkozók hibájából, a Facebook óvatosan indít.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Érdemes-e használt szoftvert venni a vállalatnak? És ha igen, hogyan? Egy biztos, nem úgy, mint egy használt autót.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.