Még nem zárult le a 4G hálózat kiépítése, de már annak továbbfejlesztett változata a 4G+(leánynevén LTE Advanced) is épül a Magyar Telekomnál. A gödöllőiek már 450 Mbit/s-mal netezhetnek.

A hazai szolgáltatók közül elsőként turbózta fel 450 Mbit/s sebességűre mobilhálózatának egy részét a Magyar Telekom. A jelenlegi leggyorsabb 4G+ technológiájú mobil adatátviteli megoldást egyelőre a gödöllői előfizetők élvezhetik – természetesen arra alkalmas készülékükkel. A technológiát a későbbiekben kiemelt rendezvényeken mások számára is elérhetővé teszik.

Egyelőre kevés készülék támogatja

"A Gödöllőn bekapcsolt 450 Mps csúcssebességgel a már nem is túl messzi jövő felé nézünk, ahol az IoT (dolgok internete) alkalmazások és megoldások széles körű elterjedésével és a jelenleginél még gyorsabb mobilinternet technológiák (5G) megjelenésével számolunk” – emelte ki a technológia bemutatóján Walter Goldenits, a Magyar Telekom műszaki vezérigazgató-helyettese, aki egyébként december végével távozik a magyar leányvállalattól, és a Deutsche Telekom németországi leányvállalatának a műszaki vezérigazgató-helyetteseként folytatja pályáját.

A 4G+ technológia által lefedett területeken még a nagyobb adatigényű le- és feltöltéseknél (videotartalom, zene, appok használata) is az eddig megszokottnál akár kétszer-háromszor nagyobb sebességet érhetnek el az ügyfelek. Ezt még csúcsidőben, vagy a nagy felhasználói sűrűségű fesztiválokon is tapasztalhatják.

Kérdésünkre a Telekom szakértői elmondták, hogy a most bemutatott csúcssebességgel egyelőre a jelenleg kapható okostelefonok legfelső, prémium kategóriás, úgynevezett Cat9 jelű készülékei tudnak csak valamit kezdeni. A 4G+ induló sebességének (300 Mbps) vételére alkalmas készülékekből azonban ennél szélesebb a kínálat.

A szakértőktől azt is megtudtuk, hogy a 4G+ technológiát a rendelkezésre álló többféle frekvenciasáv összekötésével lehet megvalósítani, amit a szaknyelvben carrier aggregation-nek hívnak (CA). A 300 Mbps (2CA) sebességhez kettős aggregációra van szükség, az 1800 és a 2600 MHz-es sáv összekapcsolására, míg a 450 Mbps-nál már egy harmadik LTE-képes frekvencia a 800 MHz is segíti az adatátvitel gyorsítását. A 3CA megoldás értelemszerűen csak azokon a településeken működik, ahol mindhárom frekvenciasáv rendelkezésre áll.

Az év végéig a lakosság negyedének lesz 4G+-a

Az eseményen ismertették a társaság 4G-s, illetve 4G+-os hálózatfejlesztésének további ütemtervét is. A Telekom 4G-s hálózatának lakossági kültéri lefedettsége jelenleg 97,6 százalékos, az év végére pedig eléri a 98 százalékot, a beltéri lefedettség 87 százalékra nő.

Nemrégiben kezdték meg a kistelepülések 4G technológiával való lefedését, így egy éven belül már ezekre a  területekre is eljut a jelenleg 97,6 százalékos kültéri lakossági lefedettséget biztosító gyors mobilnet – ez 150 Mbps elméleti sebességet jelent. A cég a 4G-s frekvenciatenderben azt vállalta, hogy 2017 novemberéig közel az összes 1-6 ezer fős településen, de a közel 1800, ezernél kisebb lélekszámú településből is több mint ezerötszázban elindítja a 4G szolgáltatását a legutóbb felszabadított 800 MHz-es frekvenciasáv felhasználásával.

Közben folyamatosan épül a 4G+ hálózat is. A 300 Mbps letöltési sebesség ma több mint 40 településen érhető el. Az év végéig a lakosság 25 százaléka számára válik használhatóvá ez a technológia.

Mobilitás

Egyre kevésbé férnek hozzá az MI-fejlesztők a létfontosságú adatokhoz

A tartalomszolgáltatók sorra vezetik be a korlátozásokat az általuk közölt anyagok felhasználására, miközben a mesterséges intelligencia egyre többet követelne magának.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.