A vállalat a saját márkás táblagép után bejelentette vadonatúj mobil operációs rendszerét. A Windows Phone 8 ránézésre nagyon egyben van, bár az előzőleg kiadott WP7-es készülékek frissítésére nem lesz lehetőség. A fejlesztők így is jól járnak.
Miután kiderült, hogy a Microsoft Surface néven saját Windows 8-as táblagépet dob piacra, a San Franciscó-i Windows Phone Summit rendezvényen bejelentették a Windows Mobile 8 operációs rendszer érkezését is. Az új kiadás legfontosabb jellemzője, hogy – szemben a Windows CE alapú 7.x verziókkal – már ugyanarra az NT kernelre épül, mint a desktop- és táblagép-orientált Windows 8. A közös kódbázis elsősorban az alkalmazásfejlesztés szempontjából látványos dolog, amennyiben nem kell kétszeresen elvégezni a munkát a különböző Windows-platformok alatt.

Kicsi és nagy változások  A WP8 már kiadásakor is támogatja majd a kétmagos processzorokat, de a rendszer elméletben 64 processzormagot tud kezelni, így a hardverválaszték a későbbiekben bővülni fog. Az első készülékeket háromféle, 800×480-as, 1280×768-as vagy 1280×720-as képernyőfelbontással gyárthatják, bár az utóbbi kettő egyelőre furcsának tűnik. Az újdonságok teljes listája itt olvasható, a magunk részéről a legérdekesebbnek a natív NFC támogatást, a VoIP-integrációt – ami nem korlátozódik a Skype-ra –, az Internet Explorer 10 böngészőt, a Nokia NAVTEQ térképszolgáltatását, illetve az Apple Passbook-ra hajazó Wallet Hubot találtuk.

A Windows Phone 7-ből ismert, csempékből álló kezelőfelület és a kezdőképernyő is kozmetikai kezelésen esett át. Ez többek között abban nyilvánul meg, hogy a felhasználók a korábbinál sokkal jobban személyre szabhatják annak felépítését, például a csempeméretek változtatásával. Apróságnak tűnik, de eltűnt a jobb oldalról az a fekete csík is, amelytől sokakat a rosszullét környékezett, ahányszor csak rápillantottak egy WP7-es képernyőképre. A változás természetesen nem érinti a Metro GUI alapvető koncepcióját, ami minden szempontból a Windows Phone leginkább meghatározó eleme.

A WP7 is fejlődik  A Microsoft szűkszavúnak bizonyult a korábban Apollo néven beharangozott rendszer megjelenését illetően, és továbbra is csak annyit árult el, hogy ősszel teszi elérhetővé új szoftverét. Annyi azért valószínű, hogy ez nem november harmincadikát jelenti, hiszen a vállalatnak elemi érdeke, hogy minél hatékonyabban meglovagolja az ünnepi bevásárlási időszakot. Bár a jelek szerint a Microsoft rájött, hogy akkor is a végfelhasználókat kell meggyőznie, ha céges felhasználásban szeretné viszontlátni készülékeit, az új WP8 vállalati funkcionalitása is kibővült. Ilyen újdonságnak számítanak az eszközmenedzsment-lehetőségek, a BitLocker titkosítás vagy a házon belüli alkalmazás-piacterek működtetése. Ez többek szerint kegyelemdöfést jelent a küszködő BlackBerrynek.
A Microsoft ezúttal határozottnak tűnik, és a WP8 személyében minden szempontból versenyképes operációs rendszert kínál a vásárlóknak, ami ráadásul versenyképes hardveren futhat majd. A Windows Phone-os alkalmazások száma már bőven átlépte a 100 ezres határt, ami egyrészt messze elmarad a versenytársak kínálatától, másrészt viszont tekintélyes szám, ami az új felállásban gyorsan növekedhet a Windows 8 megjelenésével. A bejelentések kapcsán érdemes megjegyezni, hogy a WP7-es appok gond nélkül futnak az új rendszeren is, míg a jelenlegi WP7-tulajok a Windows Phone 7.8-as frissítés keretei között minden lehetséges funkciót megkapnak, amivel az új kiadás is rendelkezik, kivéve mondjuk a natív kódokat vagy a hardverfüggő NFC-t.

iPad-gyilkos vagy gyors bukás lesz az új Microsoft-tablet?
TecTile: a Samsung rágyúr az NFC-re

A WP8 tehát sokkal inkább előrelépés, mint kiszúrás a hűséges Windows Phone-felhasználókkal – a piacvezető Android legújabb verziója egyébként az összes androidos okostelefon 7 százalékán fut, ami 8 hónappal a megjelenés után nem annyira acélos eredmény. Valószínű, hogy a változások rövid távon nehézségeket okoznak majd a Microsoftnak, leginkább pedig udvari beszállítójának, a Nokiának. Ezzel együtt örömteli, hogy az okostelefon-vásárlók nem csak a kék és a piros kapszula közül választhatnak, és biztosan lesznek, akik meglévő készülékük lecserélésekor élni is fognak a lehetőséggel.

Űrből vezérelt reklámkampányokkal operálnak Japánban

Bejött a káposztaföldek tesztjellegű műholdas monitorozása, így várhatóan kiterjesztik a japán űrügynökség és a Dentsu marketingcég partnerségét.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.