A következő generációs hotspot-technológia zökkenőmentes átjárást biztosít a hagyományos mobil- és wifi hálózatok között, így a mobilszolgáltatók számára kezelhető lesz a mobiladat-forgalomban várható óriási mértékű növekedés. A Cisco a héten a barcelonai Mobile World Congress-en mutatta be új eszközeit.
A világ mobil adatforgalma a következő öt év során a jelenlegi tizennyolcszorosára nő, azaz 2016-ra eléri az évi 130 exabájtot - derül ki a Cisco Visual Networking Index (VNI) 2011–2016 közötti időszakra vonatkozó globális mobiladatforgalom-előrejelzéséből. Ez az adatforgalom 33 milliárd DVD-n tárolható adatmennyiségnek felel meg. A mobil adatforgalom drasztikus növekedését részben a mobilinternet-kapcsolattal rendelkező eszközök ugrásszerű terjedése okozza – ezek száma az előrejelzések szerint 2016-ra meghaladja majd a Föld lakosságának akkori - várhatóan 7,3 milliárdos - létszámát.

Amint azt Stuart Taylor, a Cisco stratégiai tanácsadással foglalkozó IBSG egyik vezetője a cég múlt heti videókonferenciáján elmondta: az elkövetkező időszakban a legnagyobb adatforgalom-növekedés a mobil cloud szolgáltatások gyors terjedésének lesz köszönhető. A Cisco számításai szerint a 2011–2016 közötti időszakban a globális mobil adatforgalom a globális vezetékes adatforgalom háromszorosára nő, de a cloud alapú szolgáltatások által genenrált adatforgalom 2011 és 2016 között a huszonnyolcszorosára bővül.

Következő generációs hotspotok A fizikai korlátok és az engedélyköteles rádióspektrum véges jellege miatt a meglévő mobiltelefon-hálózatok önmagukban nem lesznek képesek kiszolgálni a mobilforgalom és a mobil eszközök számának gyorsütemű bővülését. Ezzel párhuzamosan az okostelefonok és a táblagépek mellett olyan eszközök válnak képessé a wifi kommunikációra, mint a televíziók vagy a gépkocsik. A felhasználók mobil eszközeiket az idő 80 százalékában épületen belül, azaz valamilyen wifi hálózat körzetében használják.

A szolgáltatók mindemiatt folyamatosan keresik az új megoldásokat arra, hogy a hagyományos mobilforgalmat áttereljék ezekre a hálózatokra. Erre a problémára kínál megoldást a Cisco által a héten a Mobile World Congress konferencián bemutatott megoldása: az iparág első szolgáltatói szintű, teljes körű Wi-Fi infrastruktúrájával lehetővé válik a következő generációs hotspotok (Next-Generation Hotspots, NGH) megvalósítása.

A  mobilszolgáltatók számára kínált következő generációs hotspot-technológia zökkenőmentes átjárást biztosít a wifi hálózatok között, elősegítve a mobilforgalom növekedését, illetve az eszközök és az új szolgáltatások további terjedését. A kiscellák egységes hálózati rendszerbe fogják össze a frekvenciaengedély-köteles (kis teljesítményű, korlátozott hatósugarú beltéri/kültéri bázisállomásokra épülő) és a nem engedélyköteles (szolgáltatói szintű wifi) rádió technológiákat.

Együttműködés a legnagyobb szolgáltatókkal A Cisco azt is bejelentette, hogy több vezető nemzetközi szolgáltatóval, köztük az AT&T-vel, a BT-vel, és a Portugal Telecommal olyan innovatív mobilszolgáltatások megvalósításán dolgozik, amelyek a frekvenciaengedély-köteles és nem engedélyköteles rádióhálózatok kombinációját alkalmazó új generációs, úgynevezett kiscellás megoldásokon alapulnak.

- Beléptünk a makrocellák utáni korszakba, ahol már nem az adó típusa határozza meg a hálózati infrastruktúrát, és ahol a "kiscellák" kritikus fontosságúak lesznek a mobilinternet számára – hangsúlyozta a bejelentsé kapcsán John Chambers, a Cisco elnök-vezérigazgatója. Hozzátette: a jelenlegi mobilhálózati infrastruktúrák önmagukban már nem képesek lépést tartani a forgalom növekedésével; a holnap mobilinternetének több hálózatot átfogva kell zökkenőmentes és biztonságos mobilhasználatot nyújtania.

Robbanás előtt áll a nyilvános Wi-Fi hotspotok terjedése
Mini bázisállomással turbózza a lefedettséget a Vodafone

Öt év alatt háromszorozná félvezetőgyártási kapacitását a Samsung

Ha ez összejön, 2027-re szorosabbá teheti a versenyt a TSMC-vel.
 
A vállalatoknak egy-egy speciális feladatra, új projektre bizonyos esetekben gazdaságosabb és eredményesebb külső erőforrásokat bevonni, mint a főállású munkatársakra bízni a munkát.

a melléklet támogatója a Hays Hungary

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.