Vége a szép időknek? Bár vészharangot természetesen még senki nem kongat, ám a tőzsdei visszaesések után az alkatrész-rendelés lefaragása is az Apple kisebb megrogyásáról szóló híreket erősíti.
Ugyan csak "bennfentes informátorokra" hivatkozik a hírt közlő The Wall Street Journal, ám a terjedési sebességet tekintve sokan biztosnak veszik az információt, miszerint az Apple-nél az iPhone-eladások sem épp a tervek szerint muzsikálnak.

Befékezett szállítószalag A lap értesülései szerint a cupertinói vállalat olyan frissített rendelési ütemezéseket küldött az alkatrészbeszállítóknak, melyekben a vártnál gyengébb forgalomra hivatkozva csökkenti az okostelefonokhoz igényelt komponensek mennyiségét. A probléma ráadásul nem tűnik marginálisnak, már ha hihetünk azoknak a forrásoknak, melyek szerint az első negyedévre előirányzott kijelző-rendelést egyenesen a felére csökkentette az Apple.Úgy tűnik, ez is azt jelzi, amit már több elemző és szakértő megfogalmazott az iPhone 4S, majd pedig az ötödik generációs készülék bemutatóját követően: az Apple csak egy ideig játszhatja ki a divatkártyát, előbb-utóbb azonban az eddig követett stratégia idejétmúlttá válik.

Divat helyett valóság A trónkövetelők, élülön a Samsunggal, folyamatosan olyan újdonságokkal rukkolnak elő, amelyek valóban előremozdítják az okostelefonos ökoszisztémát. A csillogás és a látszat-fejlesztések helyett a versenytársak csúcskategóriás telefonjaiban már tucatnyi olyan funkció található, amelyeket még a legújabb iPhone sem "vállalt fel": ilyen például az NFC vagy épp a HD-felbontású kijelző.

Az iPhone-stratégia lényegében arra épült, hogy amíg a divatra fogékony közönség néhány apró ráncfelvarrás után is hosszú sorokba rendeződik a boltok előtt az új készülékek megjelenésekor, nincs szükség a végletekig teletömni a friss modelleket minden földi jóval. Rövid távon persze mindez bevált, hiszen így minden bizonnyal olcsóbban kihozható egy iPhone hardvere egy versenytárs modelljénél, ám hosszabb távon ez a módszer nem tartható.

2007-től kezdődő diadalmenete után az Apple tavaly elvesztette az okostelefon trónját, melyre a Samsung ülhetett fel. 2011 negyedik negyedévében az iPhone-ok még az okostelefon-piac 23 százalékáért feleltek, egy évvel később azonban ez az arány 14,6 százalékra olvadt az IDC szerint – többek között ez is okozhatja az Apple-től eddig szokatlannak számító tőzsdei mélyrepülést. A Samsung részesedése eközben két év alatt több mint háromszorosára nőtt, a tavalyi utolsó negyedévre elérve a 31,3 százalékot.

Erőművek a zsebben: 2012 és az okostelefon-piac
Viszik az iPhone 5-öt, a tőzsde mégsem örül
Változó idők: rakétázó Nokia, lecsúszó Apple


A Microsoft vezére szerint is le kellene állni az MI dédelgetésével

Satya Nadella szerint mindenki előtt világossá kell tenni, hogy a mesterséges intelligencia egy eszköz, nem valamilyen emberi értelemmel rendelkező dolog.
 
Az Európai Unió kibervédelmi direktívájának való megfelelés nem annyira bonyolult feladat, mint amilyennek elsőre látszik.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.