Egyre többen vásárolnak okostelefont, majd ráugranak az alkalmazásokra, teletömik zenékkel és filmekkel a készülék tárhelyét. Sokszor csak a rendszer figyelmeztetésekor kapunk észbe - de hová is tegyük azt a sok adatot?
Az okostelefonok tárhelyével kapcsolatban jóval hamarabb ugorhat be a "véges" jelző, mint a számítógépeinknél. Egy pár milliméter vastag, tenyérnyi készülékbe nem fér bele több terabájtos merevlemez, ezért kénytelenek vagyunk beérni a vékonyka belső tárhelyekkel (már ha egyáltalán van ilyen, hiszen az olcsóbb készülékekben ez szinte használhatatlanul kevés) és a bővítőkártyákkal (már ahol van erre lehetőség, hiszen az iPhone-okban vagy néhány egyéb gyártó egyes készülékeiben bizony nem támogatott az ilyen jellegű bővítés). Gyorstippünkben összefoglajuk az okostelefonok tárhelyproblémáinak leggyakoribb okait és a leggyorsabb orvoslási módszereket.

Kártyázni ér! A legegyszerűbb módszer természetesen a memóriakártya megvásárlása vagy bővítése. Egyes telefonokban (leginkább az olcsóbb típusokban) annyira szűkre szabják a belső flash tárhelyet, hogy akár 1-2 alkalmazás telepítése, vagy akár egy lemeznyi mp3 zenefájl felmásolása után máris "levegőért kapkod" a telefon. Előfordul, hogy ilyenkor a készülék működése is lelassulhat vagy akár meg is zavarodhat, hiszen például androidos készülékek esetében a belső memória elvben megegyezik magával a tárhellyel, és a túltömött tároló miatt a készülék rendszere sem lesz képes "gondolkodni" és végrehajtani az alapszintű feladatokat.


Ha nem látjuk a telefon külsején, a microSD kártya bővítőhelye gyakran a
hátlap alatt, a SIM kártya foglalata közelében található


Ha tehát van memóriabővítési lehetőség a telefonon, a legegyszerűbb lehetőség ennek kihasználása. Már egy 1-2 gigabájtos microSD kártya is nagy segítség lehet, amelyet 1-2 ezer forintból megúszhatnak azok is, akik nem szeretnének sokat költeni a telefonra és kapcsolódó dolgokra. A kártya behelyezése után ajánlott az adatfájlokat (tehát például fotókat, zenefájlokat, dokumentumokat és egyebeket) már erre menteni, így felszabadítva a telefon erőforrásait.

Kártyatrükk mesterfokon Persze sokszor nem elég, ha csak az adatfájlokat mozgatjuk át memóriakártyára. Alapvetően az Androidra települő alkalmazások automatikusan a belső memóriába fészkelik be magukat, így egy idő után a túl sok app installálása is megeszi az erőforrásokat attól függetlenül, hogy használunk-e memóriakártyát vagy sem.

Szerencsére már több megoldás létezik arra, hogy felülbíráljuk a rendszer és az alkalmazások rigolyáit. Ilyen például az egyéb hasznos funkciókkal is rendelkező ZDbox, amely telepítés után beépül a rendszerbe, és többek között a telefonban elérhető memóriák / tárhelyek állapotát is figyeli. Lehetőséget ad arra is, hogy az alkalmazások nagy részét átmozgassuk a memóriakártyára, ezzel felszabadítva a belső tárhelyet. Ilyenkor csak arra figyeljünk, hogy az átültetett appok nem lesznek elérhetőek a kártya kiszedésekor, vagy számítógéphez csatlakoztatás közben. Az ügyes alkalmazás ráadásul minden újabb app telepítése után közvetlenül apró figyelmeztetés formájában felajánlja, hogy a frissen beszerzett szoftvert rögtön a memóriakártyára küldi.Szinkronban a világgal De vajon mi a helyzet akkor, ha telefonunkat olyan szinten mozgó irodának vagy épp mini adatközpontnak akarjuk használni, hogy már a memóriakártya sem elegendő? Ilyenkor hívhatjuk segítségül a cloudos tárhelyszolgáltatásokat, például az iPhone-ra, Androidra, BlackBerry OS-ra, és kis trükkel Windows Phone-ra is elérhető Dropbox, melynek mobil változata gyakorlatilag ugyanazt tudja, mint a PC-s verzió. Egyrészt szinkronizálhatjuk fájljainkat különféle eszközeink között, de arra is lehetőség nyílik, hogy a PC-ről a felhőbe mentett adatokat, képeket, zenéket és minden egyebet ne kelljen folyamatosan a telefonon (is) tárolni, ám a weben keresztül bármikor hozzáférhessünk azokhoz, amelyekre épp szükségünk van.Természetesen egyre több ilyen szolgáltatás elérhető: Androidra ott a natív Google Drive, Windows Phone alá a SkyDrive. Ezek ráadásul szép lassan szintén kezdenek terjeszkedni a többi platform felé. Érdemes tehát körbenézni és használatba venni az általunk leginkább kedvelt cloudos tárolót (vagy akár egyszerre többet is).

Hasonló tippek:
Mappák a zsebben: munkában az okostelefon
SugarSync: Dropbox felturbózva
Betelt a fiók? Így takaríthatunk Gmailben

Hallgatólagosan gyorsul a hordozható eszközök piaca

Az IDC friss jelentése szerint az idei harmadik negyedévben 10 százalékos forgalomnövekedésnek örülhettek a wearables szegmens szereplői. Igaz, nem mindegyikük mosolya lehet őszinte...
 
Hirdetés

Viszlát, nyolcórás munkarend!

A járvány miatti kényszerű lezárások új alapokra helyezték a munka világát is, ami már nem lesz olyan, mint azelőtt.

A cloud computing fontos ígérete, hogy pontosan tervezhetővé teszi az IT költségeit. Akkor miért nem annyi hónap végén a számla, amennyit beterveztünk?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.