Ha valaki beszerez egy új iPadet, könnyen elveszhet az App Store alkalmazásai között, hiszen az újkeletű mondás szerint "mindenre van már app", ráadásul több is. Tíz közkedvelt alkalmazást mi is összeszedtünk.
Mire jó egy iPad? Még mindig sokan csak a vélt vagy valós hibáival kapcsolatos ellenérzéseiket hangoztatják, ám azok, akik már a csábítás áldozataivá váltak, több hasznos vagy épp szórakoztató alkalmazás közül választhatnak. Tizet szemezgettünk különféle területekről.

Újság bármiből ■ A Flipboard egy olyan ingyenes alkalmazás, amely az iPad "digitális újság" formátumában rejlő lehetőségeket használja ki. A kedvenc témáink alapján összeválogathatjuk a tartalomforrásokat RSS-ekből, Facebook és Twitter üzenetekből és képekből, blogok és weboldalak tartalmából, a Flipboard pedig egy lapozgatható magazint készít ezekből.


Szemrevaló ■ A weboldalak néha olyanok, mint egy karácsonyfa: képek, hirdetési bannerek és egyéb "szem-akadályok" között tekereg a széttördelt szöveg, hosszabb cikkek és fajsúlyosabb írások végigolvasása így nem épp élvezetes mutatvány. Az 5 dollárért beszerezhető Instapaper a kiválasztott weboldal tartalmát könnyen olvasható "virtuális papír" formátumra alakítja az olvasáshoz legjobban használható betűtípus használatával, és az akadályozó oldalelemek teljes kiszűrésével.

iRoda és közös doboz ■ A Dropbox és a QuickOffice képességeiről már külön-külön is megemlékeztünk párszor, ám a 15 dollárért elérhető QuickOffice Connect Mobile Suite for iPad képes úgy is megnyitni, szerkeszteni és menteni Word, Excel és PowerPoint dokumentumokat, hogy azok fizikailag nem kerülnek a tabletünkre, végig a felhőben tárolódnak az ingyenes Dropbox segítségével.

Expressz fotóbolt ■ Az Adobe Photoshop nevével fémjelzett iPad-alkalmazástól természetesen senki ne várja a PC-n vagy Macen elérhető összes professzionális szolgáltatást, ám az ingyenes Photoshop Express a fotószerkesztés alapjaira tökéletes: a képek méretének változtatásával, elforgatásával, a színek változtatásával és szűrők használatával az iPod képernyőméretén hatásos eredményt érhetünk el.


Hasznosságok sushi-tálon ■ Az öt dollárért letölthető, Bento nevű segédprogram az iPad méretével nagyjából megegyező, részekre osztott tálalódobozokról kapta a nevét. A lényege itt is az, hogy a képernyőt kisebb dobozokra osztja, amelyekbe elhelyezhetjük a legfontosabb információs eszközeinket: naptárat, feladatlistát, e-maileket, vagy épp kontaktlistákat.

Égig érő könyvespolc ■ Bár az Apple-nek is van saját digitális könyvesboltja, az Amazon kínálatának a közelébe sem érhet. Az ehhez kapcsolódó, Kindle e-könyv olvasó ingyenesen letölthető - persze az e-bookokért már fizetni kell.

A kézírás hatalma ■ Mindössze 2 dollárért juthatunk hozzá a Penultimate nevű alkalmazáshoz, amely főként azoknak hasznos, akik még mindig szeretnek kézzel jegyzetelni. A realisztikus papírtípusokra (hagyományos, vonalas, mártott) bármilyen gyors jegyzetet lefirkanthatunk, de akár ábrákkal is emlékezetessé tehetjük a memókat. Hogy miért jobb ez a megoldás, mint egy igazi papírfecni? Nos, az iPadet talán nem veszítjük el olyan könnyen...


Almás iroda ■ Természetesen a Microsoft Office helyett az Apple saját programcsomagját is használhatjuk: az iPadre szánt változatban egyaránt 10 dollárért érhető el a Pages szövegszerkesztő, a Numbers táblázatkezelő, valamint a Keynote prezentáció-készítő alkalmazás. A megrögzött Apple-rajongók szerint ez a csomag kenterbe veri a Microsoft megoldását, de ezt az örök vitát nem itt döntenénk el...

Időjós ingyen ■ Az AccuWeather időjárás-előrejelző alkalmazása jóval több, mint az okostelefonokon elérhető változatok. A nagy képernyő minden területét kihasználó, szemet gyönyörködtető grafikus felületen jelenlegi helyzetünk vagy bármilyen más terület időjárását nézhetjük meg a legapróbb részletekig. Az ingyenes alkalmazás segít, hogy eldönthessük, milyen ruhát csomagoljunk az üzleti útra, kell-e esernyő, vagy szükség lesz-e hóláncra.

Az író sárkány ■ Még PC-s környezetben is ritka az olyan jól működő megoldás, amely élőszót alakít át elektronikus szöveggé, az iPadre letölthető Dragon Dictate ráadásul ingyenesen oldja meg a feladatot. Egyetlen gombnyomás után elkezdhetünk diktálni, és az alkalmazás máris elkezd jegyzetelni. Egyelőre magyarul nem tud, ám a nemzetközi levelezésben, angol nyelvű szövegek monoton bepötyögésekor kifejezetten hasznos segítség.

Újabb egymilliárd dolláros befektetés a legértékesebb MI-fejlesztőbe

A kínai SenseTime elképesztő tempóban fejlődik, és ilyen ütemben szívja fel a befektetői tőkét is.
 
A szállodaipar soha nem látott hatékonysággal képes kiszolgálni a pihenést és a kikapcsolódást. Ugyanakkor rengeteg munka és erőforrás van mögötte, hogy ön ezt cikket hotelszobája kényelméből olvashatja.

a melléklet támogatója a TP-Link

Reakció „A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál” című cikkünkre, amely a CIO Hungary 2018 konferencia tudásmegosztást segítő programjának tapasztalatait foglalta össze.

A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.