Közös tulajdonú, ám az anyacégektől független stratégiával és árképzéssel dolgozó vállalatot alapított a Vodafone és a Tesco, amely virtuális mobilszolgáltatóként lép be a hazai piacra a jövő év elején.
A Tesco mobilszolgáltatóként sem ismeretlen más európai országokban, az angol, ír és szlovák "bevásárlók" már választhatnak az áruházlánc nevével fémjelzett mobiltelefonokat és tarifacsomagokat. A magyar Tesco Mobile azonban ezektől eltérően valódi MVNO, azaz virtuális mobilszolgáltató lesz, a végfelhasználók felé a negyedik, "teljes értékű" szolgáltatóként jelenik meg.

A nulladik percben A Vodafone és a Tesco által alapított új vállalat cégbejegyzése a mai napon került a Cégbírósághoz, ezzel egy időben jelentette be mobilpiaci terveit a két vállalat - igaz, egy titkos forrásból egyesek már egy nappal korábban hírt adtak a közelgő eseményről.


A közös cégben 50-50 százalékos részesedéssel vesz részt a két alapító vállalat, ám az új résztvevő üzletileg, stratégiailag és pénzügyileg is függetlenként, azaz potenciális versenytársként száll be a hazai mobilversenybe.

A viszonylag szűkszavúan induló bejelentés önmagában csupán a közös cég létrejöttére és a mobilszolgáltatás elindításának időpontjára korlátozódott - ez egyébként a tervek szerint 2012 első negyedéve lesz. A kérdésekre válaszolva azért szerencsére kiderültek már részletesebb tények is.

Hanyas vagy? Dr. Beck György, a Vodafone Magyarország elnöke és Gerry Gray, a Tesco áruházlánc magyarországi ügyvezető igazgatója egyaránt megerősítette az új cég elvi függetlenségét: elmondásuk szerint a stratégia alakításától az árversenyben elfoglalt pozíción át a termékpalettáig önálló döntési jogkörrel rendelkező vezetők állnak majd a vegyesvállalat élén. Beck szerint nem feltétlenül céljuk az sem, hogy az új szolgáltató új ügyfeleket toborozzon, hiszen már ma is több a mobil-előfizetés Magyarországon, mint ahányan itt laknak, "és másik országot egyelőre nem tervezünk meghódítani" - tette hozzá a Vodafone vezetője. A cél inkább a jó ideje megdermedt háromszor egyharmados felhasználói eloszlás újraosztása.

NMHH: valóban olcsóbban telefonálhatunk?
Vodafone-Huawei: együtt gyorsulnak Magyarországon
Külföldi menedzser váltja Beck Györgyöt a Vodafone élén

A végfelhasználók felé gyakorlatilag szintén száz százalékosan független szolgáltató képe látszik majd. Saját előhívóval rendelkeznek majd a Tesco Mobile ügyfelei, saját tarifacsomagok és ajánlatok között válogathatnak, és a számlázást is saját személyzet és infrastruktúra intézi majd. Természetesen a szervizt és egyéb ügyfélszolgálati teendőket a Vodafone szakemberei látják el, ám az anyacégen belül egy teljesen különálló részleget alkotnak majd, tehát ez is függetlennek tekinthető - az egyetlen, ami összeköti az új szolgáltatót a Vodafone-nal, az anyacég hálózatának használata lesz.


Az angol Tesco Mobile egyik aktuális akciója: itthon vajon hová lőnek?

A Tesco Mobile természetesen a kor követelményeinek megfelelve a hangszolgáltatások mellett mobil internetes megoldásokat is értékesít majd. A különféle szolgáltatások valamilyen formában összekötődnek majd a Tesco egyéb akcióival és programjaival, például a hűségkártyákkal is, amelyekből már több mint 1,3 millió lapul a hazai vásárlók zsebében. Arról viszont nem hangzott el hivatalos információ, céloz-e speciálisan valamilyen vásárlói szegmensre az új szolgáltató - ebben a kérdésben a külföldi példák sem segítenek, hiszen a szlovák Tesco Mobile főként az olcsó tarifákra és belépő szintű készülékekre specializálódott, míg a brit változatban a legfelsőbb szinteken is kínálnak készülékeket. Ezekben az országokban viszont nem a Vodafone a valódi szolgáltató partner, hanem az O2, ezért a hazai partnerség ma még egyedi a két vállalat kapcsolatában.

Már csak a legidősebb magyarokat nem hozza lázba a net

Az NMHH kutatása szerint az elmúlt években az idősebb generációk körében jelentősen nőtt az internethasználat.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.