Több fontos hír nem győzte kivárni az éves BlackBerry World konferenciát, és hamarabb a netre került: az új BlackBerry Bold modell mellett a vállalati menedzsment-központ, a BES is multiplatform megközelítésre vált.
A RIM új csúcsragadozót jelentett be a főként üzleti felhasználók körében népszerű BlackBerry okostelefon család élére. A Bold 9900 modell első látásra ugyan hasonlíthat egyes korábbi, fizikai billentyűzettel ellátott készülékekhez, azonban tüzetesebb vizsgálódásra már több újítást is észrevehetünk.


Új testben új lélek A telefon belsejében jelentős izmosítás történt: 1,2 gigahertzes processzor, 768 megabájt memória és 8 gigabájtnyi flash-háttértár mellett a vezeték nélküli fizetést lehetővé tevő NFC chip is bekerült a motorháztető alá. A készülék a 9800-as modellhez hasonló hibrid beviteli rendszert kapott. Itt fix QWERTY billentyűzeten gépelhetjük be üzeneteinket és emailjeinket, az új kidolgozású érintőkijelzőn pedig a többi funkciót kezelhetjük az alkalmazások indításától a böngészésen át a multimédiás funkciókig. A készülék mindössze 10,5 milliméteres "vékonysággal" büszkélkedhet, és bár a fix billentyűzet miatt kijelzője viszonylag kicsi (2,8 hüvelykes), annak felbontása kifejezetten ütős, 640x480 képpontos.

A megújult külső alá megújult operációs rendszer is került: a korábban 6.1-es verziószámmal tervezett BlackBerry OS végül egész számot lépett és 7-es változatként debütál az új telefonon. A Liquid Graphics elnevezésű felülettel megvalósított, kinézetet érintő ráncfelvarrás mellett sikerült jelentős sebességnövekedést is elérni. A rendszer része lesz egy új beépített böngésző is, amely alatt egy teljesen újrafaragott JavaScript motor dolgozik, ezáltal az ígéretek szerint még gyorsabban töltődnek be a weboldalak. Egyelőre annyi biztos, hogy nyár elejétől kerül forgalomba a 9900-as modell, de arról még semmilyen pontos információ nem látott napvilágot, mely országokban és milyen áron indul elsőként az árusítás.


Nyitott platform Az informatikai vezetők a hírek szerint kifejezetten pozitívan fogadták a BlackBerry Enterprise Servert, a BlackBerry mobil eszközeinek vállalati menedzsmentjére és a biztonsági funkciók kezelésére szolgáló platformot. A RIM másik gyors bejelentése szerint a BES olyan frissítéssel gazdagodik majd, amelynek segítségével a platform kezelni tudja majd az iOS- és Android-alapú készülékeket is.

A vállalatok tehát úgy használhatnak majd központi mobilmenedzsment megoldást, hogy nem lesznek rákényszerítve a BlackBerryk kizárólagos használatára, ezentúl iPhone-okat, iPadeket, valamint androidos okostelefonokat és tableteket ugyanolyan szinten kezelhetnek majd, mint a RIM mobil eszközeit.

A BlackBerry World megnyitó sajtótájékoztatóján a kanadai gyártó bejelentette, hogy a BES ilyen irányú fejlesztéseinek felgyorsítása érdekében megvásárolja az ubitexx vállalatot, amely kifejezetten keresztplatformos mobilmenedzsment-megoldások fejlesztésére specializálódott. Az ubitexx egyébként Windows- és Symbian-alapú készülékekre is kínál megoldásokat, ezért esélyes, hogy a Blackberry Enterprise Server a későbbiekben ezeket az operációs rendszereket is támogatja majd. A BES frissített változatának megjelenéséről egyelőre csak annyit tudni, hogy még idén megjelenik.

Senki sem szereti a PlayBook tabletet
Az Android előzés után is gyorsít
Hazai okostelefon-üzlet: áttörés előtt

Jobb későn, mint soha Bár még konkrét bejelentés formájában nem hangzott el, a konferencia során biztosan érintik is a kissé gyászosan startoló PlayBook tableteket. Úgy tűnik, a kezdeti kritikák hatására lassacskán bekerül a hiányolt funkciók egy része a táblagépekbe, a legújabb frissítésben például megjelenik a saját Facebook kliens, vagy a BlackBerry Messenger (igaz, ez utóbbi használatához továbbra is BlackBerry telefonnal történő összekapcsolás szükséges).

A Microsoft vezére szerint is le kellene állni az MI dédelgetésével

Satya Nadella szerint mindenki előtt világossá kell tenni, hogy a mesterséges intelligencia egy eszköz, nem valamilyen emberi értelemmel rendelkező dolog.
 
Az Európai Unió kibervédelmi direktívájának való megfelelés nem annyira bonyolult feladat, mint amilyennek elsőre látszik.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.