Már nem kell a BKV, a MÁV vagy a Volán ügyfélszolgálatát bombáznunk, vagy papír alapú menetrendeket bogarásznunk, ha kéznél van egy okostelefon.
Pár éve a mai módszerekhez képest csupán „kőkori” megoldásaink voltak arra, ha valamilyen tömegközlekedési eszköz menetrendjét próbáltuk megszerezni. A megadott információs telefonszámokon kisebb csodával ért fel élő embert találni, így nem volt más hátra: személyesen kellett elzarándokolni a megállókba vagy a pályaudvarokra. Ma ehhez elég a mobil: annyi a különbség, hogy már nem telefonálnunk kell vele, hanem az „okos” funkcióit használnunk.

Böngészőből Az egyik kézenfekvő lehetőség, az okostelefonok esetében is, a böngésző. Itt sem érdemes azonban rögtön a BKV, a MÁV vagy a Volán honlapjára navigálnunk, van ugyanis egy ezeket összefogó, jól használható szolgáltatás. Az Útvonalterv.hu oldalon csak megadjuk az indulás és érkezés helyét (ezeket a rendszer automatikusan segít pontosítani), majd azt is megmondhatjuk, mikorra tervezzük az utazást.A webes rendszer a fenti tömegközlekedési szolgáltatók adatbázisát felhasználva pár másodperc alatt kiszámolja nekünk az ajánlott útvonalakat. Ezek között választhatunk aszerint, hogy a leggyorsabbat, a legrövidebbet vagy éppen a legkevesebb átszállást igénylőt részesítjük előnyben. Ezután szöveges és térképes formában is végignézhetjük, milyen jármű mikor érkezik, hol szállhatunk át, és a legutolsó megállóból még merre kell gyalogolnunk a célpontig.

Az időzítő használata pluszsegítséget nyújt, hiszen az adatbázisok összehangolásával akár percre pontosan is megtervezhetjük utunkat. Nem árt persze vigyázni. A szoftver a főváros környékén néha 10 kilométeres gyalogtúrákat is beiktat, ha nem a legelső ajánlatot választjuk…

iPhone-ra
Persze a böngészésnél vannak testre szabottabb megoldások, már csak az a kérdés, milyen telefonunk van hozzá. iPhone-ra többen kezdtek menetrend-alkalmazások fejlesztésébe, a legnagyobb sikere a BpMenetrend nevű szoftvernek van. Az App Store-ból ingyenesen letölthető segédlet a hagyományos menetrendnézeten kívül megmutathat általunk keresett megállókat is, és a telefon óráját használva zölddel kiemeli a következő jármű érkezésének időpontját.

Okostelefon-tippek: merre megyünk ma?
Android-alapozó: tippek és első lépések az új telefonnal


A folyamatosan frissített megoldásba időközben bekerültek az éjszakai járatok is, működéséhez pedig nem feltétel az aktív internetes kapcsolat, így mobilnetes kvótánkat sem meríti feleslegesen.

Androidra Egy ingyenes hazai fejlesztéssel Android alapú készülékek révén is könnyebbé válhat a tömegközlekedés. Az Okosan Utazom – SmartCity Bp elnevezésű alkalmazással is böngészhetjük offline módban a menetrendeket, s az indulási és a célállomás közötti utat szintén összehangolja számunkra. A kisebb kijelző kihasználásában is jeleskedik, mert a térkép fölött mindig a következő fázis leírását mutatja szövegesen, ezek között pedig egyenként lapozhatunk. Az eredetileg Androidra írt alkalmazás nemrég iPhone-ra is megjelent.

Minden telefonra A MobilMenetrend.hu oldalon egy olyan univerzális, Java programnyelven alapuló alkalmazás információit találhatjuk meg, amely gyakorlatilag szinte minden okostelefon-típuson futtatható. Nem a szépségével hódít, de fontos előnye az egyre bővülő járatlista a Budapesten kívüli városokról, és más helyközi menetrendekről. Az alkalmazást a honlapján bárki letesztelheti egy virtuális mobiltelefonon is. A kis segédet megtalálhatjuk Symbianra az Ovi Store kínálatában. A BlackBerry App Worldről néha eltűnik ugyan, de az internetről könnyen beszerezhető a RIM platformjára is.

(Megjelent a Figyelő 2010/49. számában.)

Iráni és orosz hekkerek zsonglőrködnek az amerikai választók adataival

Erős aktivitásba kezdtek az amerikai választások előtt külföldi csoportok - állítja az FBI. Az irániak például demokrata szavazóknak küldtek hamisított levelet.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Elvben mindenki egyetért azzal, hogy egy vállalat informatikája optimális méretű és működésű kell legyen. A helyes arányok megtalálása azonban nehéz, különösen a szoftvereknél.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.