Bár a Symbiant és a MeeGo-t sem adta fel teljesen az egykor szebb napokat látott finn mobilgyártó, az új Nokia okostelefonok már Windows Phone 7 alapúak lesznek.
Nyílt levélben tette közzé a Nokia és a Microsoft a frissen megkötött partnerség részleteit. Bár ezzel függetlenségének egy részét feladja a finn mobilvállalat, ám esélyt kaphat arra, hogy kimásszon az okostelefonok piacán saját maga alatt ásott gödörből. Várható volt, hogy a mai befektetőknek és részvényeseknek tartott Nokia megbeszélésre valamilyen mentő ötlettel rukkol elő a pár napja még segélykérő belső körlevelet fogalmazó Stephen Elop, bár akkor még nem lehetett tudni, az Android vagy a Windows Phone 7 lesz-e a nyerő. Végül a Nokia-vezér egykori munkaadóit választotta: persze erről a verzióról már voltak összeesküvés-elméletek Elop átigazolásakor is, egyesek szerint a Microsoft már akkor tudhatta, hogy magához akarja láncolni a Nokiát.


Nokia <3 Microsoft. Microsoft <3 Nokia.

Szeressük egymást, gyerekek A londoni bejelentés summáját a Technet hivatalos Microsoft-blogján hozta nyilvánosságra a két vállalat. Megfogalmazásuk szerint "új, globális mobil ökoszisztémát" építenek együtt, amely abból a szempontból valóban érdekes lehet, hogy az okostelefonok fegyverkezési versenyében egyedül egyikük sem tudta megközelíteni az iOS és az Android szintjét.

A közlemény szerint a stratégia részleteinek kidolgozása még folyamatban van, ám a főbb irányvonalak a következők:

■ A Nokia első számú okostelefon-platformjává teszi a Windows Phone 7-et, és erre a rendszerre fejlesztenek majd több téren, például a képalkotás témakörében, amely a közlemény szerint a Nokia erőssége.

■ A Nokia hardveres tervezéssel és fejlesztéssel alapoz a Microsoft mobil operációs rendszere alá, és azon dolgozik, hogy a Windows Phone 7 alapú készülékek ne csak a legmagasabb árkategóriában jelenhessenek meg. Ezen kívül segít a rendszert futtató telefonok földrajzi elterjesztésében is.

■ A két vállalat közös marketingstratégián és megosztott fejlesztési terven dolgozik.

■ Az összes Nokia okostelefonon a Bing lesz az alapértelmezett keresőszolgáltató, a kereséssel összekapcsolódó hirdetésekért is a Microsoft felel az acCenter révén.

■ A Nokia Maps beépül a Microsoft navigációs szolgáltatásaiba, és együtt dolgozik majd a keresővel is, valamint lokális hirdetések megjelenítésére lesz képes.

■ A Microsoft fejlesztői környezetét használhatják a Nokia telefonokra szánt alkalmazások elkészítői.

■ A Nokia alkalmazásboltja, az Ovi Store beolvad a Microsoft Marketplace-be.

A közlemény "kötelező buzdító beszéd" részében a Microsoft irányítója, Steve Ballmer és Stephen Elop azt ígéri, együtt átlépnek az eddigi hibákon, valamint képesek lesznek (végre) gyorsan reagálni a piac változásaira és követelményeire.

SOS, itt a Nokia vezetője beszél!
Már az Android a legnagyobb hal a medencében
Lecsúszott, de még reménykedhet a Nokia

Futottak még... Természetesen a Nokia menti a menthetőt, hiszen valamilyen szinten azt is bizonygatnia kell a részvényeseknek és befektetőknek (legalábbis addig, amíg esetleg üzleti sikert hozhat a kollaboráció), hogy az eddigi pénzeket sem talicskával borították ki az ablakon. Épp ezért állítják: a MeeGo-val kapcsolatos fejlesztések is tovább folynak, ezzel a rendszerrel kisebb számú, ám "speciális" készülékeket terveznek megjelentetni. A MeeGo ezzel együtt nyílt forráskódúvá vált, így ezentúl a külső fejlesztők is könnyebben hozzátehetik saját megoldásaikat a rendszerhez.

A Symbian sem hal ki teljesen, ám ezt a rendszert franchise alapú üzleti modellben folytatják, és az előzetes bejelentések alapján akár 150 millió Symbian-alapú készülék értékesítését várják.Noki Update, avagy a piszkos pénzügyek A partnerség bejelentését követően sor került a Nokia befektetői és részvényesei számára megtartott beszámolóra is. Itt egyrészt elhangzottak a nemrég nyilvánosságra hozott legutóbbi pénzügyi eredmények is, de a vezetők gyorsan igyekeztek is megnyugtatni mindenkit, hogy mostantól minden rendben lesz.

Ehhez persze fejeknek is hullania kellett, a legfontosabb "áldozat" Alberto Torres, a MeeGo platform fejlesztéséért felelős igazgató - őt a szabványszöveg kíséretében mentették fel (tehát "új lehetőségeket keres").

A belső stratégia átláthatóbbá tétele érdekében kettéosztották a telefonos üzletágat is: a "Smart Devices" divízióhoz tartoznak majd az okostelefonok, valamint minden, ami a MeeGo-val és Symbiannal kapcsolatban "életben marad". A hagyományos mobiltelefonokkal pedig a "Mobile Devices" üzletág foglalkozik majd, ám itt is nagyobb feladatokat irányoztak elő. Főként a fejlődő országokra építve szeretnék a hagyományos mobilok segítségével az internetre szoktatni a felhasználókat, hosszabb távú céljuk további egymilliárd ember "internetesítése".

Megújul az igazgatótanács is, mostantól a tagok névsora így néz ki: Stephen Elop, Esko Aho, Juha Akras, Jerri DeVard, Colin Giles, Rich Green, Jo Harlow, Timo Ihamuotila, Mary McDowell, Kai Oistamo, Tero Ojanpera, Louise Pentland és Niklas Savander.

A vezetés azt ígéri, az új stratégia és a partnerség miatt folyamatosan javuló eredményeket tudnak majd felmutatni, amelyről akár a negyedéves jelentéseknél is sűrűbben informálják majd a Nokiában pénzügyileg érdekelteket és a közvéleményt is.

A finn vállalat magyar leányvállalata az MTI-nek úgy nyilatkozott: a partnerséggel és az átalakulásokkal kapcsolatban a komáromi gyárban nem terveznek leépítéseket. Simai Anna szombati közleménye szerint a Nokia új stratégiájára vonatkozó pénteki bejelentést Yrjö Eskola, a  komáromi gyárigazgató azzal pontosította, hogy az új stratégia közvetlenül nem érinti a gyártási stratégiát, a komáromi gyárban a termelés továbbra is ugyanúgy folytatódik.

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.