A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság ismertette a következő évekre vonatkozó rendeleteit a vezetékes és mobilhálózatok hanghívási díjaival kapcsolatban. A szolgáltatók kevesebbet fizetnek egymásnak, de vajon megérzik ezt a számlafizetők is?
Az NMHH azért avatkozik a piaci versenybe, hogy az ügyfelek minél jobb és olcsóbb szolgáltatáshoz jussanak - magyarázta a kezdeményezést Kiricsi Karola szóvivő. A szervezet a nagykereskedelmi piac árait szabályozza, amely természetesen kihatással lesz a kiskereskedelmi szegmensre is.


Az idő egyre kevesebb pénz Az NMHH az Európai Unió irányelveihez igazodva évek óta szabályozza a nagykereskedelmi hívásvégződtetés díjait - ez a teljes percdíjnak azon része, amelyet a hívó fél szolgáltatója fizet hívott fél szolgáltatójának egy telefonhívás után. A díjat az NMHH szimmetrikusan kezeli, tehát mindhárom szolgáltató számára ugyanaz az árszabás érvényes. A most ismertetett rendelet szerint elsőként 2012. január elsején a jelenleg érvényes 11,86 forintról 20 százalékkal 9,46 forintra csökken, egy évvel később pedig ugyanilyen arányú változással 7,06 forintra mérséklődik.

Érdekes kontraszt, hogy 2003-ban a szolgáltatók még 40 forint környéki végződtetési díjakat számoltak fel, de Illyés Márton módszertani és piacelemzési főosztályvezető szerint 2014 első napjától elképzelhető a 4,64 forintos küszöb elérése is. Az uniós törekvések ráadásul abba az irányba mutatnak, hogy nem elképzelhetetlen a szolgáltatók közötti díjak teljes megszűnése sem.

A Telenor beindította a hazai mobilnetezést
Novemberre kiderül, ki lesz a negyedik mobilszolgáltató
Nagy szám! Tovább olvadtak a hazai mobil-előfizetések

Ki érzi meg? Az természetesen nem biztosítható, hogy a hívásvégződtetési díjak csökkentése mínuszként látszik majd a végfelhasználóknak küldött összesítéseken és csekkeken. A szolgáltatók ugyanis nem kötelesek a mérsékléssel egyenértékűen csökkenteni a kiszámlázott végösszeget. Az elmúlt időszakban ráadásul évek óta elsőként fordult elő, hogy a különadó ellensúlyozására mindhárom hazai versenyző megemelte percdíjait.

Illyés Márton szerint a mostani rendelet elvben biztosíthatja a percdíjak csökkentését, hiszen a hívásvégződtetési díj mérséklésével csökkennek a szolgáltatók adminisztrációs terhei is. Mivel az átláthatóbb rendszer vonzóbbá teheti a piacot új mobilszolgáltatók számára is, ebből a szempontból is elképzelhető, hogy a meglévők díjcsökkentéssel tarthatják meg pozícióikat.

Európában is épít egy óriási gyárat a Tesla

Az Egyesült Államok és Kína után Németországban is beindul majd a Tesla járműveinek gyártása, a Berlin melletti üzem a tervek szerint a Model Y termelésébe kapcsolódik majd be.
 
A 21. századi vállalatok legjobbika is csak félkarú óriás informatika nélkül, rugalmasság és hatékonyság tekintetében azonban jelentősek a különbségek ezen a téren. Vajon az évtized végén hogyan néz ki egy jól működő IT szervezet?

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.