A Google tavaly jelentette be, hogy felvásárolja a Motorola Mobilityt, amelyből fokozatosan saját mobilos divíziót farag. A legfrissebb pénzügyi jelentés alapján azonban elbizonytalanodtak az elemzők: lehet, hogy csak pénztemető lesz a reményteli ötletből?
Közel 12 milliárd dollárt költ a Motorola Mobility felvásárlására a Google. Szép nagy összeg, amelyet természetesen a befektetők, a vállalat részvényesei is nehezen engednek ki a kezükből. Márpedig az elmúlt negyedévek csapnivaló eredményei után a legfrissebb pénzügyi jelentés is szinte minden téren elmarad az elvárásoktól: akad olyan elemzői vélemény, amely szarkasztikusan azt állítja: a Google egy hatalmas, beteg elefántot vett a hátára.

Másnak sem vált be Sokan már a Google alapötletét is kétélű fegyverként jellemezték: a sokszereplős Android-ökoszisztémából kiemelni egyetlen gyártót, amely elláthatja a "bezzeg" szerepét, rizikós döntés. Persze pozitív hatása is lehet, hiszen így valamelyest "házon belülre" kerül az Android alapú telefonokhoz kapcsolódó hardveres fejlesztés is, összehangoltabbá válik a rendszer és az eszközök kapcsolata, kifinomultabb telefonok kerülhetnek ki a közös műhelyből.A másik oldalon azonban több problémaforrás is felmerült. Egyrészt a kezdetektől figyelmeztettek a szakértők a többi hardvergyártó reakciójára: ha lesz egy kiemelt gyártó, aki első az egyenlők között, a magukat kegyvesztettnek érző többi gyártó elfordulhat a Google platformjától. Másrészt már a vásárlás pillanatában is látszott, hogy a Motorola Mobility nem épp egy egészségtől kicsattanó, szárnyaló eredményekkel zsonglőrködő vállalat, és a gondok azóta tovább mélyültek.

Az elemzők szerint nagy vonalakban kísértetiesen emlékeztet az eset a Microsoft és a Nokia kapcsolatára. A redmondi vállalat is egy zuhanófélben lévő gyártót emelt ki a sokaságból, hogy különösen kedves szövetségesként erősítse mobilos szoftverplatformját, ám a zuhanás folytatódott: a Windows phone áttörése elmaradt, a Nokia pedig tovább bukdácsol lefelé.

Hiányos számok Az egyetlen pozitív változás a Motorola Mobility számaiban az összforgalomé: a tőzsdei várakozások 2,96 milliárd dollárig kúsztak fel, ám a vállalat 3,08 milliárdot könyvelhetett el első negyedéve végén. Ez azonban sajnos nem minden: az eladások, ha épphogy is, de veszteséget termeltek, a profit -0,03 százalékon ragadt. A teljes mobiltelefon-üzletág összesen 121 millió dollárt veszített, és az okostelefonok terén is egy helyben toporog a vállalat. Összesen 8,9 millió mobilkészüléket, ezen belül 5,1 millió okostelefont értékesített a Motorola, amely a tavaly ilyenkori állapotra (9,1 milló mobil, 4,3 millió okostelefon) emlékeztet annak ellenére, hogy egy év alatt óriásit nőtt a smartphone-piac.

Érdemes összehasonlítani az eredményeket a piacvezetőkkel: az 5,1 millió Motorola okostelefon labdába sem rúghat a Samsung által három hónap alatt eladott 44,5 millió Galaxy készülék, vagy a 35 millió iPhone mellett. Tabletek terén még rosszabb lehet a helyzet, ugyanis a mostani jelentésben ezzel a területtel kapcsolatos számokat egyáltalán nem is közölt a vállalat. Tavaly mindössze egymillió fogyott az egykor iPad-verőnek kikiáltott Xoom táblagépekből, az első negyedévben 250 ezer - szakértők szerint, ha az idei Q1 tabletes számait meg sem említik, akkor még ehhez képest is jóval gyengébb lehet az aktuális eredmény. A szakértők most arra kíváncsiak, hogyan könyveli majd át az ehhez hasonló veszteségeket a Google a következő negyedévtől, amikor a Motorola már a Google belső üzletágaként működik majd.

Nagy szám: kitúrhatják saját rendszeréből a Google-t
Április 24-én indul a Google webes tárhelye
Motorola Mobility: pontosan mit is vett a Google?

Spanyol tudósok: a túlóra nem hogy káros, hanem egyenesen építő

Ha angol tudósok jöttek volna ezzel, meg sem lepődnénk. De épp a szieszta hagyományát mind a mai napig ápoló spanyolok?!
 
Hirdetés

Hazánk régiós SolarWinds-központ lett

A SolarWinds és a RelNet megállapodása révén utóbbi magas színvonalú szolgáltatásokat nyújt régiónkban a SolarWinds viszonteladói és ügyfelei számára.

Manufacture IT

Az 5G legnagyobb nyertesei az ipari vállalkozások

MEGNÉZEM »

a melléklet támogatója a Vodafone

Igen, ahogy mindenki mondja: sokba, nagyon sokba. De közel sem csak a fizetése miatt. A költségekhez hozzá kell számolni a növekvő kiválasztási költségeket – és a magas fluktuációt.

a melléklet támogatója a Mndwrk

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.