Egy hágai bíróság szabadalombitorlásra hivatkozva október 13-i hatállyal betiltotta a hollandiai Samsung Galaxy telefonok forgalmazását, ami a teljes európai szállítási láncot megbéníthatná. A Samsung már közölte is, hogy módosítani fogja a kifogásolt programot.
Egy hágai bíróság szerdán betiltotta a Samsung Galaxy S, SII és Ace telefonok hollandiai forgalmazását október 13-tól, mivel döntése szerint a dél-koreai gyártó (pontosabban a telefonokon futó Android operációs rendszer) megsértette az Apple egyik fotókezeléssel kapcsolatos szabadalmát. A szóban forgó szabadalom azt írja le, hogy miként lehet a fotógalériákban az érintőképernyőn végzett ujjmozdulatokkal továbbgörgetni a fényképeket: ez a módszer először az Apple iPhone telefonjában jelent meg.

Az ítéletnek amiatt lehet nagy hatása, mivel a holland Webwereld információja szerint a Samsung európai disztribúciós központjai Hollandiában találhatók; nem véletlen tehát, hogy az Apple tiltása miatt teljesen újra kellene szervezni a szállítási csatornákat azokba az országokba, amelyekben továbbra is lehet forgalmazni a jelenlegi androidos Samsung Galaxy telefonokat.


Az Apple szabadalmi leírása az ujjal végzett képgörgetésről

Módosítják a galériát Az ítélet szerint a Samsung azzal sértette meg az Apple szabadalmát, hogy a három telefonon az Android okostelefonos operációs rendszer 2.3-as (Gingerbread kódnevű) változata fut. Az ítéletet kihirdető bíró azonban felhívta a figyelmet arra, hogy az Android 3.x változata nem sérti a szabadalmat; a Samsung jogi képviselői is pontosan erre hivatkoztak korábban a bíróság előtt. A megoldás azonban várhatóan sokkal egyszerűbb lesz: a Samsung már közölte, hogy a határidőig módosítani fogja a galéria alkalmazást, minden bizonnyal saját TouchWiz kezelőfelületének frissítésével.

A Webwereld megszólaltatta a Samsung jogászát, aki szerint valójában győzelemnek tekinthető a döntés, mivel csak egy nagyon specifikus funkcióról van szó, amelyet a telefon frissítésével meg fognak tudni oldani. Az Apple többi szellemi tulajdonjoggal kapcsolatos kérelmét a bíróság elutasította, mint ahogy azt is kimondta, hogy a Samsung nem másolja "szolgai módon" az iPhone-t és az iPadet.

A döntés következtében egyébként nem kell visszahívniuk telefonokat, mivel Hollandiában kis, 2-8 napra elegendő raktárkészlettel dolgoznak, így a döntés hatályba lépéséig biztosan ki fogják tudni pörgetni a meglévő készeleteket.

Perben a fél világgal Az utóbbi hónapokban tetőfokára hégott a különböző okostelefonos cégek közötti jogi háború: áprilisban az Egyesült Államokban perelte be az Apple a Samsungot az iPhone és az iPad "szolgai másolása" miatt (amelyre a Samsung viszontkeresettel élt), néhány napja pedig egy német bíróság tiltotta be ideiglenesen a Samsung Galaxy Tabok európai forgalmazását (utóbb pontosították az ideiglenes intézkedés tartalmát).

Az Apple a Samsung mellett perben áll többek között a HTC-vel, a Google-kézbe került Motorola Mobility-vel, az Amazonnal, a Nokiával és a Kodakkal.

Nagy szám! Az Android belefullad a perekbe
Az Apple betiltatta a Samsung Galaxy Tabot

Spanyol tudósok: a túlóra nem hogy káros, hanem egyenesen építő

Ha angol tudósok jöttek volna ezzel, meg sem lepődnénk. De épp a szieszta hagyományát mind a mai napig ápoló spanyolok?!
 
Hirdetés

Hazánk régiós SolarWinds-központ lett

A SolarWinds és a RelNet megállapodása révén utóbbi magas színvonalú szolgáltatásokat nyújt régiónkban a SolarWinds viszonteladói és ügyfelei számára.

Manufacture IT

Az 5G legnagyobb nyertesei az ipari vállalkozások

MEGNÉZEM »

a melléklet támogatója a Vodafone

Igen, ahogy mindenki mondja: sokba, nagyon sokba. De közel sem csak a fizetése miatt. A költségekhez hozzá kell számolni a növekvő kiválasztási költségeket – és a magas fluktuációt.

a melléklet támogatója a Mndwrk

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.