Ha az okostelefon nem más, mint egy telefon, amely számítógépes és médialejátszós funkcionalitást kapott, akkor a Galaxy Tab ennek továbbfejlesztése: a készülék nagyobbra nőtt és a telefonos funkciói váltak sokadlagossá. Kipróbáltuk.
A Samsung Galaxy Tab leginkább úgy képzelhető el, ha egy Galaxy S telefont "képzeletbeli Photoshop" segítségével 7 hüvelykesre nagyítunk. Bár külsőleg természetesen robosztusabb a készülékház, a fenti hasonlat azért sem áll távol a valóságtól, mivel a Tab belsejében szinte teljesen a Samsung androidos csúcstelefonjának főbb részegységei teljesítenek szolgálatot. A tesztidőszak alatt kiderült, hogy a kissé átmeneti méret és funkcionalitás szinte teljesen visszaadja azt, amiért a tableteket annak idején kitalálták.

Külsőleg A 7 hüvelykes, 1024x600 képpontos, kapacitív érintőkijelzőn megpillantva az Android kezelőfelületét azonnal az az érzése támad az okostelefont már látott felhasználóknak, hogy valóban ekkora felület kell ahhoz, hogy a mobil operációs rendszer igazán "kiélje" magát. Bár a képernyő felbontás tekintetében nem sokkal nagyobb egy csúcstelefon 800x480-as kijelzőjénél, a méretbeli növekedés itt már valóban számítógépszerű élményt ad.


A rendszer pedig tökéletesen a lehetőségek alá dolgozik: részletesen beállítható a kijelző szinte minden tulajdonsága a fényerőtől a kontraszton, színtelítettségen át a fekete és fehér színek denzitásáig. Ettől egyrészt sokkal szebb és élettel telibb lesz a megjelenített kép, mint bármilyen mobiltelefonon, másrészt viszont hordozás közben, gyenge vagy váltakozó fényviszonyok mellett is tökéletesen látható, olvasható minden megjelenített tartalom.

Stílusos képkeret A mindössze 19x12,1 centiméteres készülék még pont azon a határon mozog, ami biztosítja a nagy képernyő összes előnyét, viszont emellett könnyen hordozható is az eszköz, és egy átlagos kézmérettel rendelkező felhasználó gond nélkül tarthatja egyik kezében, míg a másikkal gépel, keresgél, kattintgat. Igaz, a 12 milliméter vastag Tab 380 grammot nyom, ezért sokáig kézben tartva már némelyest kényelmetlenné válik, viszont egy ilyen kategóriában és méretben versenyző eszköz esetében jelenleg nem is nagyon lehetne könnyebbet összehozni.

A Tab előlapján fekete keret fogad, felül a gyártói logó mellett a fénymérő szenzor, valamint az 1,3 megapixeles frontoldali kamera kapott helyet. A kijelző alatt a Salaxy S-nél megszokott érintésérzékeny gombokból található négy (menü, főképernyő, vissza és keresés). Ahogy a Samsung csúcstelefon esetében, így itt is ambivalens érzést kelt ez a megoldás: egyértelműen stílusosabb és szebb, mint a valóban lenyomható, némelyest elálló gombok, ám átlagos kéztartás mellett könnyebb is véletlenül lenyomni valamelyiket.


Kecses kezű hölgyek már inkább két kézzel póbálják tartani

A készülék hátlapja fehér, a készülék oldalprofiljának körülbelül egynegyedétől: bár minden borítás műanyag, de ettől a fekete-fehér váltástól mégis stílusos, elegáns érzést kelt a tablet megjelenése. Az egyik oldalon egyébként csak a mikrofon apró nyílása helyezkedik el, a másik oldalon a bekapcsoló / lezáró gomb, a kétállású hangerőszabályzó, valamint a fedéllel eltakart SIM és microSD foglalatok találhatóak. Felül szabványos jack aljzat várja a fülhallgatót, alul pedig az iPhone csatlakozójához hasonló speciális aljzat szolgál az adatkommunikációra és az eszköz töltésére is. A hátlapon, a házba süllyesztve található a 3,15 megapixeles, autofókuszos kamera, valamint a LED villanó.

Erős belbecs A Galaxy Tab motorja gyakorlatilag a Galaxy S-ben is megismert, 1 gigahertzes A8 Cortex processzor, a gyártó saját modellje. A telefontól eltérően azonban dedikált videovezérlő felelős a kijelző kezeléséért, a PowerVR SGX ráadásul tabletekhez képest kifejezetten erős grafikai motorral rendelkezik. A processzort 512 megabájtnyi rendszermemória támogatja, a háttértár pedig a megvásárolt modelltől függően 16 illetve 32 gigabájtos flash, amelyet még tovább bővíthetünk, maximum 32 GB microSD kártyával.

Nem is árt az izmos belső, hiszen a Samsung TouchWiz kezelőfelületével felturbózott Android 2.2-n akár kilenc képernyős lapozgatást is beállíthatunk. Multimédiás képességei alapján pedig kiváló minősítést kaphat a Tab, mivel akár 1080p felbontású HD videókat is akadás nélkül játszik le, valamint baj nélkül elboldogul erősebb számítási igényű alkalmazásokkal.

A Samsung tabletet viszik, mint a cukrot
A Vodafone-nál iPhone 4, a Telenornál Galaxy Tab debütál
Két év alatt ötszörösére nő a tabletpiac

Mire való a Tab? Aki manapság tabletet vásárol, nagy valószínűség szerint olyan készüléket szeretne, amellyel útközben, tárgyaláson vagy a megszokott otthoni, irodai környezettől távol is levelezhet, internetezhet, és egyszerűbb alkalmazásokat használhat. A Tab bőven túlteljesíti ezeket a kritériumokat.

A Gmail levelezőkliens például pont annyival több a hagyományos, telefonon megszokott androidos változatnál, hogy tökéletesen kihasználja a nagy képernyőt, fektetett módban ugyanis a postafiók gyűjtőnézetét és mellette a kiválasztott e-mailt is megnézhetjük. Ugyancsak jól használható a jegyzettömb funkció, amely a virtuális billentyűzet ellenére kifejezetten gyors pötyögést tesz lehetővé: a teszt során kevés volt a félreütés, bár egy hagyományos notebookos gépelés sebességét még nem érte el - igaz, ez is valószínűleg csupán megszokás kérdése.

Hasonlóan hasznos a nagy képernyőn szépen áttekinthető naptár, valamint a Word, Excel és PowerPoint dokumentumok kezelésére alkalmas ThinkFree Office. Az extra Samsung-alkalmazások egyike egy digitális képkeret funkciót kínáló megoldás, egy e-könyv olvasó, valamint egy hiánypótló eszköz: egy részletes rendszerinformációkat nyújtó feladatkezelő. A további alkalmazások elemzésétől azért tekinthetünk el, mivel innentől az androidos telefonokhoz hasonlóan bárki megkeresheti kedvenc megoldásait a böngészőktől a médialejátszókon és navigációs megoldásokon át a játékokig.


A szerkesztőségben békésen megfért a nagy ellenféllel...

Nem olcsó, de megéri
A hazai boltokban 160 ezres szinttől kezdődik a Galaxy Tab árazása, természetesen konfigurációtól függően. A fenti funkciók mellett ráadásul akár telefonnak is használható - igaz, ez csak a csatlakoztatott headset segítségével, vagy kihangosított állapotban lehetséges, de furcsán is mutatna bárki egy 7 hüvelykes "tepsivel" a fülén. A fényképezőgép relatíve kis felbontása azonban kissé furcsa, egy ilyen árú és tudású készülékbe nagyobb is belefért volna.

Zseniális viszont az üzemideje: bekapcsolt Wi-Fi mellett is jól bírja, viszont a vezeték nélküli modult kikapcsolva gyakorlatilag napokig rá sem kell nézni a töltőre, még intenzív használat mellett sem. A tesztidőszak alatt pedig kiderült, hogy nagyon jó szolgálatot tesz azon tevékenységek több mint fele esetében, amelyekhez eddig notebookot használtunk: tárgyalásokon jegyzettömbként, hangfelvevőként, úti levelezőtársként, dokumentumok gyorsszerkesztésére és a várakozásokat enyhítő film- és zenelejátszásra. Még valóban nem számítógép, de már jóval több, mint okostelefon: saját kategóriájában pedig mindenképp kiemelkedő.

Iráni és orosz hekkerek zsonglőrködnek az amerikai választók adataival

Erős aktivitásba kezdtek az amerikai választások előtt külföldi csoportok - állítja az FBI. Az irániak például demokrata szavazóknak küldtek hamisított levelet.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Elvben mindenki egyetért azzal, hogy egy vállalat informatikája optimális méretű és működésű kell legyen. A helyes arányok megtalálása azonban nehéz, különösen a szoftvereknél.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.