Ha az okostelefon nem más, mint egy telefon, amely számítógépes és médialejátszós funkcionalitást kapott, akkor a Galaxy Tab ennek továbbfejlesztése: a készülék nagyobbra nőtt és a telefonos funkciói váltak sokadlagossá. Kipróbáltuk.
A Samsung Galaxy Tab leginkább úgy képzelhető el, ha egy Galaxy S telefont "képzeletbeli Photoshop" segítségével 7 hüvelykesre nagyítunk. Bár külsőleg természetesen robosztusabb a készülékház, a fenti hasonlat azért sem áll távol a valóságtól, mivel a Tab belsejében szinte teljesen a Samsung androidos csúcstelefonjának főbb részegységei teljesítenek szolgálatot. A tesztidőszak alatt kiderült, hogy a kissé átmeneti méret és funkcionalitás szinte teljesen visszaadja azt, amiért a tableteket annak idején kitalálták.

Külsőleg A 7 hüvelykes, 1024x600 képpontos, kapacitív érintőkijelzőn megpillantva az Android kezelőfelületét azonnal az az érzése támad az okostelefont már látott felhasználóknak, hogy valóban ekkora felület kell ahhoz, hogy a mobil operációs rendszer igazán "kiélje" magát. Bár a képernyő felbontás tekintetében nem sokkal nagyobb egy csúcstelefon 800x480-as kijelzőjénél, a méretbeli növekedés itt már valóban számítógépszerű élményt ad.


A rendszer pedig tökéletesen a lehetőségek alá dolgozik: részletesen beállítható a kijelző szinte minden tulajdonsága a fényerőtől a kontraszton, színtelítettségen át a fekete és fehér színek denzitásáig. Ettől egyrészt sokkal szebb és élettel telibb lesz a megjelenített kép, mint bármilyen mobiltelefonon, másrészt viszont hordozás közben, gyenge vagy váltakozó fényviszonyok mellett is tökéletesen látható, olvasható minden megjelenített tartalom.

Stílusos képkeret A mindössze 19x12,1 centiméteres készülék még pont azon a határon mozog, ami biztosítja a nagy képernyő összes előnyét, viszont emellett könnyen hordozható is az eszköz, és egy átlagos kézmérettel rendelkező felhasználó gond nélkül tarthatja egyik kezében, míg a másikkal gépel, keresgél, kattintgat. Igaz, a 12 milliméter vastag Tab 380 grammot nyom, ezért sokáig kézben tartva már némelyest kényelmetlenné válik, viszont egy ilyen kategóriában és méretben versenyző eszköz esetében jelenleg nem is nagyon lehetne könnyebbet összehozni.

A Tab előlapján fekete keret fogad, felül a gyártói logó mellett a fénymérő szenzor, valamint az 1,3 megapixeles frontoldali kamera kapott helyet. A kijelző alatt a Salaxy S-nél megszokott érintésérzékeny gombokból található négy (menü, főképernyő, vissza és keresés). Ahogy a Samsung csúcstelefon esetében, így itt is ambivalens érzést kelt ez a megoldás: egyértelműen stílusosabb és szebb, mint a valóban lenyomható, némelyest elálló gombok, ám átlagos kéztartás mellett könnyebb is véletlenül lenyomni valamelyiket.


Kecses kezű hölgyek már inkább két kézzel póbálják tartani

A készülék hátlapja fehér, a készülék oldalprofiljának körülbelül egynegyedétől: bár minden borítás műanyag, de ettől a fekete-fehér váltástól mégis stílusos, elegáns érzést kelt a tablet megjelenése. Az egyik oldalon egyébként csak a mikrofon apró nyílása helyezkedik el, a másik oldalon a bekapcsoló / lezáró gomb, a kétállású hangerőszabályzó, valamint a fedéllel eltakart SIM és microSD foglalatok találhatóak. Felül szabványos jack aljzat várja a fülhallgatót, alul pedig az iPhone csatlakozójához hasonló speciális aljzat szolgál az adatkommunikációra és az eszköz töltésére is. A hátlapon, a házba süllyesztve található a 3,15 megapixeles, autofókuszos kamera, valamint a LED villanó.

Erős belbecs A Galaxy Tab motorja gyakorlatilag a Galaxy S-ben is megismert, 1 gigahertzes A8 Cortex processzor, a gyártó saját modellje. A telefontól eltérően azonban dedikált videovezérlő felelős a kijelző kezeléséért, a PowerVR SGX ráadásul tabletekhez képest kifejezetten erős grafikai motorral rendelkezik. A processzort 512 megabájtnyi rendszermemória támogatja, a háttértár pedig a megvásárolt modelltől függően 16 illetve 32 gigabájtos flash, amelyet még tovább bővíthetünk, maximum 32 GB microSD kártyával.

Nem is árt az izmos belső, hiszen a Samsung TouchWiz kezelőfelületével felturbózott Android 2.2-n akár kilenc képernyős lapozgatást is beállíthatunk. Multimédiás képességei alapján pedig kiváló minősítést kaphat a Tab, mivel akár 1080p felbontású HD videókat is akadás nélkül játszik le, valamint baj nélkül elboldogul erősebb számítási igényű alkalmazásokkal.

A Samsung tabletet viszik, mint a cukrot
A Vodafone-nál iPhone 4, a Telenornál Galaxy Tab debütál
Két év alatt ötszörösére nő a tabletpiac

Mire való a Tab? Aki manapság tabletet vásárol, nagy valószínűség szerint olyan készüléket szeretne, amellyel útközben, tárgyaláson vagy a megszokott otthoni, irodai környezettől távol is levelezhet, internetezhet, és egyszerűbb alkalmazásokat használhat. A Tab bőven túlteljesíti ezeket a kritériumokat.

A Gmail levelezőkliens például pont annyival több a hagyományos, telefonon megszokott androidos változatnál, hogy tökéletesen kihasználja a nagy képernyőt, fektetett módban ugyanis a postafiók gyűjtőnézetét és mellette a kiválasztott e-mailt is megnézhetjük. Ugyancsak jól használható a jegyzettömb funkció, amely a virtuális billentyűzet ellenére kifejezetten gyors pötyögést tesz lehetővé: a teszt során kevés volt a félreütés, bár egy hagyományos notebookos gépelés sebességét még nem érte el - igaz, ez is valószínűleg csupán megszokás kérdése.

Hasonlóan hasznos a nagy képernyőn szépen áttekinthető naptár, valamint a Word, Excel és PowerPoint dokumentumok kezelésére alkalmas ThinkFree Office. Az extra Samsung-alkalmazások egyike egy digitális képkeret funkciót kínáló megoldás, egy e-könyv olvasó, valamint egy hiánypótló eszköz: egy részletes rendszerinformációkat nyújtó feladatkezelő. A további alkalmazások elemzésétől azért tekinthetünk el, mivel innentől az androidos telefonokhoz hasonlóan bárki megkeresheti kedvenc megoldásait a böngészőktől a médialejátszókon és navigációs megoldásokon át a játékokig.


A szerkesztőségben békésen megfért a nagy ellenféllel...

Nem olcsó, de megéri
A hazai boltokban 160 ezres szinttől kezdődik a Galaxy Tab árazása, természetesen konfigurációtól függően. A fenti funkciók mellett ráadásul akár telefonnak is használható - igaz, ez csak a csatlakoztatott headset segítségével, vagy kihangosított állapotban lehetséges, de furcsán is mutatna bárki egy 7 hüvelykes "tepsivel" a fülén. A fényképezőgép relatíve kis felbontása azonban kissé furcsa, egy ilyen árú és tudású készülékbe nagyobb is belefért volna.

Zseniális viszont az üzemideje: bekapcsolt Wi-Fi mellett is jól bírja, viszont a vezeték nélküli modult kikapcsolva gyakorlatilag napokig rá sem kell nézni a töltőre, még intenzív használat mellett sem. A tesztidőszak alatt pedig kiderült, hogy nagyon jó szolgálatot tesz azon tevékenységek több mint fele esetében, amelyekhez eddig notebookot használtunk: tárgyalásokon jegyzettömbként, hangfelvevőként, úti levelezőtársként, dokumentumok gyorsszerkesztésére és a várakozásokat enyhítő film- és zenelejátszásra. Még valóban nem számítógép, de már jóval több, mint okostelefon: saját kategóriájában pedig mindenképp kiemelkedő.

Robot hajókból álló hadosztályt tesztel az amerikai haditengerészet

A Csendes-óceánon vasárnap kezdődött az a nemzetközi haditengerészeti gyakorlat, amelynek során a legénység nélküli hajók alkalmazásáról is értékes tapasztalatokat gyűjtenének.
 
Hiába jelennek meg százszámra tanácsok, best bractice-ek, trendek, pozitív változásokat mutató elemzések az adatvédelemről, az adatokkal kapcsolatos kockázatok továbbra sem enyhültek.

a melléklet támogatója a Tech Data

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.