Elkezdődött hétfőn a világ legfontosabb mobilos seregszemléje: bár több gyártó nem tudta bejelentéseivel kivárni a Mobile World Congress időpontját, a barcelonai eseményre is marad bemutatni való.
Aki egy kicsit is fontosnak tartja magát, bejelent valamit a Mobile World Congressen. Aki pedig nagyon fontos, az ugyanezt pár héttel előtte teszi meg. Az idei MWC esetében ez kis túlzással igaznak tűnik, mivel több nagy mobilgyártó már ellőtte puskaporát az elmúlt hetekben, talán pont azért, hogy ne veszhessen el a tömegével érkező többi újdonság között. Nézzük, mit tudunk, és mi jön még az MWC három napja alatt.

Amit már tudunk... A HP nagy bejelentése például már a múlt héten elhangzott, a webOS alapú tablet és a két okostelefon azonban most teljes fizikai valójában is megjelenik a standokon, így hamarosan érdemes feltúrni a YouTube-ot különféle hands-on videókért. Az LG két újdonságát, a két magos Optimus 2X-et és a csodaszép kijelzős Blacket ugyan már mi is megmutattuk videón, ám Barcelonában kiállítják a 3D-s Optimust is, amely szemüveg nélkül kínál 3D-s élményt.


LG Optimus 3D

Több gyártó már a januári Consumer Electronics Show keretében megmutatta legfontosabb idei fejlesztéseit, így volt például a Motorola a speciális dokkolóval akár netbookká is változtatható Atrix-szal, láttunk már új HTC mobilokat, és megtudtuk, milyen az ultravékony Sony Ericsson Xperia arc. Persze akad azért még nézni- és várnivaló az MWC-re is!

Fénykép és játék Az arc mellett van még újdonság a Sony Ericsson standon: az Xperia Neo és Pro egyaránt Android 2.3-mal működő, 1GHz-es Qualcomm Snapdragon processzorral és 3,7 hüvelykes kijelzővel felszerelt modellek. A gyártó hagyományosan erős a mobilos fényképezés terén, ez a két modell 8 megapixeles kamerát kapott, amely képes HD felbontású videók készítésére is. Kettejük között csupán a Pro kicsúsztatható QWERTY billentyűzete az igazi különbség.


Sony Ericsson Xperia Pro és Neo

A Sony nagy sikerű kézi játékkonzolja, a PlayStation Portable is most vált okostelefonná: a szétcsúsztatható kivitelű készülék 4 hüvelykes kijelzővel rendelkezik, és szintén Gingerbread hajtja meg. A "Playstation Phone" munkanév helyett most már az Xperia Play a hivatalos megnevezés: érdekesség az is, hogy kompatibilis készülékek a későbbiekben akár más gyártótól is megjelenhetnek, mivel a Sony Ericsson közkinccsé tette a játékmobil szabványait: ha más is ezek alapján fejleszt telefont, a Play-re készülő játékok azokon is futnak majd.


Sony Ericsson Xperia Play

Galaxisok és dimenziók Hivatalosan is bemutatták a tavalyi év üzletileg legsikeresebb androidos csúcstelefonja, a Samsung Galaxy S utódját. A Galaxy S2 két magos, 1GHz-es processzort, 1GB memóriát, 16GB háttértárat kapott a 4,3 hüvelykes érintőkijelző alá. A 8 megapixeles, HD-videózást is támogató hátoldali kamera mellett gondoltak a videóchatelőkre is, és a frontoldalra is elhelyeztek egy 2 megapixeles kamerát. Ez a telefon is átállt az Android Gingerbread-re, és megújították az erre épülő TouchWiz felhasználói felületet, amely első látásra kölcsönvett pár elrendezési elemet a Windows Phone 7-ből.


Samsung Galaxy S2 és Galaxy Tab 10.1

Tabletfronton is újított a Samsung: aki szerint az eddigi 7 hüvelykes kijelzővel szerelt Galaxy Tab túl kicsi volt, itt a Galaxy Tab 10.1 - a táblagép a nevéből is láthatóan az iPad nagyságára hízott, a 10,1 hüvelykes kijelző ráadásul már 1280x800 képpontos felbontású. Természetesen a kétmagos processzorral izmosított modellen már a tabletes Android, a Honeycomb fut. Fényképezés és videótelefonálás szintjén ugyancsak megjelent a hátlapi 8, valamint az előlapi 2 megapixeles kamera, a háttértár pedig 16 illetve 32 gigabájtos.

Az LG egyrészt a már említett Optimus 3D-t mutogatja, de tabletfronton is támad: az Optimus Tab két magos processzorral, 1280x768 képpontos kijelzővel hódít, ráadásul a készülék kamerája is 3D-képes.

Leleplezte webOS alapú tabletjét és okostelefonjait a HP
Szépség és szörnyeteg: LG Optimus Black és 2X videó-teszt
Már az Android a legnagyobb hal a medencében

Ki vagy és mit akarsz? Érdekes lesz az Intel bemutatója, mivel standjukon a MeeGo operációs rendszert hirdetik, amely pont a múlt héten lett erősen lefokozva, amikor a Nokia és a Microsoft bejelentése értelmében ezentúl jóval kisebb fókusz jut a nyílt forráskódúvá változott rendszernek.

Emellett természetesen tonnányi kisebb gyártó is részt vesz a három napos seregszemlén, amely kiállítók száma alapján az eddigi legnagyobbnak számít.

Jövőre most már tényleg jöhet a Google okosórája

A keresőóriás saját gyártású órájáról évek óta tartó pletykák idén felerősödtek. A legutóbbi értesülések alapján a projekt jól halad, és akár már 2022 tavaszán debütálhat a referenciaként funkcionáló eszköz.
 
Hirdetés

Viszlát, nyolcórás munkarend!

A járvány miatti kényszerű lezárások új alapokra helyezték a munka világát is, ami már nem lesz olyan, mint azelőtt.

A cloud computing fontos ígérete, hogy pontosan tervezhetővé teszi az IT költségeit. Akkor miért nem annyi hónap végén a számla, amennyit beterveztünk?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.