Bár a felületes szemlélő könnyen azt hihetné, hogy Stephen Elop átcsábítása óta fagyos a hangulat a Nokia, és az új vezető korábbi munkaadója, a Microsoft között, az elemzői vélemények jóval érdekesebb összefüggésekre világítanak rá. Titkos szerelem szövődik?
A Nokia nehéz helyzetben van, ezt nem egyszer leírtuk a Bitporton, mint ahogy a nemzetközi szaksajtó érdeklődését is folyamatosan ébren tartja, milyen hatása lesz a Nokia hosszú okostelefonos bizonytalankodásának és az új érintős készülékek késői bevezetésének. A Nokia World és az új bejelentések előtti napokban jelentették be Stephen Elop átigazolását is Olli-Pekka Kallasvuo vezetői posztjára. A legújabb vélemények szerint ez utóbbi esemény egyáltalán nem klasszikus váltás, hanem "stratégiai áthelyezés", ahol két nagyhatalom próbál együtt benyomulni egy olyan területre, ahol egyenként nem igazán voltak sikeresek.

Finn násztáncok | Nézzük akkor a legújabb összeesküvés-elmélet első felét. A Nokiával kapcsolatban már jó ideje folynak találgatások arról, nem akarja-e valaki megvásárolni a finn mobilgyártót. Hónapokkal ezelőtt még arról is szóltak bennfenteseknek tulajdonított pletykák, hogy maga a Microsoft lenne a vevő, de a Cisco és a Google neve is szóba került. Más források azt pedzegették, hogy az Intel, aki a MeeGo operációs rendszer fejlesztésében a Nokia partnereként működött, szintén a mobilgyártó "motorházteteje alá" nézett, esetleges bevásárlási lehetőséget fontolgatva. Végül az állítólagos tárgyalások és vizsgálódások elnapolódtak az új Symbian és a friss high-end készülékek bemutatásáig, hiszen most kiderül, mennyit menthet meg az újdonságok segítségével a Nokia.

Jöjjön az egészséges elmélkedés második fele! A Nokia World bevezető beszédében és megannyi további bejelentése során tömegesen hangzott el a két legnagyobb versenytárs, az Apple és az Androidért felelős Google neve. Bár a szaksajtóban az utóbbi napokban alábbhagyott a Nokia konkrét eladásáról szóló elmélkedés, az idézett elemzők szerint nem a szándék, csak a módszer változott, és a Microsoft igenis ott van a Nokia mögött, csupán az összefonódás módja változott.

Egyedül nem megy? | A jelenlegi vélemények szerint a két nagyvállalat között olyan stratégiai szövetségek jönnének létre, amelyek segítségével ketten ugyan külön, de mégis szorosan egymás mellett nyomulnának be az okostelefonok piacára. Tény, hogy mindkét vállalatnak nagy hiányosságai vannak e téren: a Nokia késedelmei mellett a Microsoft is csúnyán elnézte a naptárat a mobil Windows fejlesztésekor, és az időközben készülékek terén elkövetett ballépések (a Kin telefon csúnya buktája) sem segítettek abban, hgy bárki is komolyan számoljon Redmonddal ebben a szegmensben.

A szakértők szerint bármennyire is erős a két óriás saját területén (a Nokia még mindig óriási forgalmat bonyolít le belépő és közepes szintű mobilokból, a Microsoft pedig a telefónián kívül ugyebár minden másban sikeres), az okostelefon-piac meghódítására célszerűbb együtt indulniuk. 2009 nyarán már volt egy apróbb közeledés, amikor bejelentették, hogy Symbianra is fejlesztenek microsoftos vállalati alkalmazásokat - elsőként az Office Communicator jelent meg idén májusban.

A titkosügynök beépül | Az összefonódással kapcsolatos pletykák Stephen Elop csatasorba állításával lettek igazán hangosak. A susmusok arra építenek, hogy vajon miért érte meg Elop számára átülni: a Microsoftnál tökéletes és biztos pozíciója volt, viszonylag nagy döntési szabadsággal, egy olyan részleg élén, amelyben mostanában egyre kevesebb volt a rizikófaktor. A fejtegetések szerint sem presztizsben, sem pénzügyileg nem lehetett akkora ugrás a Nokia vezetői széke, amiért egy ilyen biztosnak tűnő állást lecserél valaki... hacsak nem küldik. Az összefonódásban tehát egy erős kapocs csatlakozott az egyik hajóról a másikra, mégpedig az új vezető személyében.

Hogyan tovább? | Innentől persze már megoszlanak a vélemények, hiszen mindenki másként képzeli el a két óriásvállalat közösködését. Abban nagyjából mindenki egyetért, hogy a közös megoldások fejlesztése lesz az első lépés: az új okostelefonokon megjelenhet a Bing, további Microsoft alkalmazások mobil verziói futhatnak Symbianra optimalizálva. Emellett azonban kérdések is vannak szép számmal, hiszen elég sok olyan terület akad, ahol mindkét fél körömszakadtáig védené saját érdekeit.

Azzal szinte mindenki egyetért, hogy annyira nincs elkeseredve a Nokia, hogy feladja a jövőbeni Symbian verziókkal kapcsolatos terveit, és lassan mobil Windowsra váltson a készülékein. Az viszont kérdéses, nem mozdul-e rá a Microsoft a Nokia által megvásárolt Navteq térképszolgáltatására, amelyből a finnek egyelőre nem profitáltak igazán, Redmondban viszont mostanában erősen keresgélnek bármilyen geo előtagú megoldásra. A válaszokat mindenesetre Elop első intézkedései, a Microsoft új mobil operációs rendszerének fogadtatása és a Nokia újdonságainak visszhangjai mutathatják meg nemsokára.

Spanyol tudósok: a túlóra nem hogy káros, hanem egyenesen építő

Ha angol tudósok jöttek volna ezzel, meg sem lepődnénk. De épp a szieszta hagyományát mind a mai napig ápoló spanyolok?!
 
Hirdetés

Hazánk régiós SolarWinds-központ lett

A SolarWinds és a RelNet megállapodása révén utóbbi magas színvonalú szolgáltatásokat nyújt régiónkban a SolarWinds viszonteladói és ügyfelei számára.

Manufacture IT

Az 5G legnagyobb nyertesei az ipari vállalkozások

MEGNÉZEM »

a melléklet támogatója a Vodafone

Igen, ahogy mindenki mondja: sokba, nagyon sokba. De közel sem csak a fizetése miatt. A költségekhez hozzá kell számolni a növekvő kiválasztási költségeket – és a magas fluktuációt.

a melléklet támogatója a Mndwrk

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.