Nem valószínű, hogy módosul a 900 megahertzes frekvenciasávban kiírt NMHH-pályázat végeredménye, de időhúzásra mindenképpen elég az egyik versenytárs által beadott fellebbezés.

Beigazolódni látszik, ami szinte borítékolható volt: az egyik jelenleg is szolgáltató pályázó cég fellebbezett a 900 megahertzes frekvenciasáv 5 megahertzes blokkjának kiosztásáról döntő határozat ellen - adta hírül ma hajnalban a Világgazdaság. Ennek folyományaként az állami mobilszolgáltató leghamarabb várhatóan csak áprilisban kezdheti meg a hálózatépítést.

Másfél hónap csúszás  Az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a fellebezés miatt kénytelen lesz megindítani a másodfokú eljárást, amelynek a jogszabályok szerint legkésőbb 45 napon belül kell pontot tenni a végére. Az új piacra lépőnek Budapestet legkésőbb az év végéig saját hálózatról kell kiszolgálnia, 2014 végére pedig már el kell érnie a harmincezer lakosúnál nagyobb hazai településeket. A 15 éves időtartamra most elnyert frekvenciákat három éven belül nem adhatja el, arra azonban nincs érvényben tiltás, hogy a konzorcium tagjai cserélődjenek.

Mint ismeretes, január végén az NMHH döntése értelmében a Magyar Posta Zrt.-Magyar Villamosművek Zrt.-MFB Invest Zrt. konzorciuma lesz a negyedik mobilszolgáltató a magyar piacon, miután megnyerte a 900 megahertzes frekvenciablokkra kiíírt árverését. Az árverésen további blokkokat is értékesítettek, ezeket a Magyar Telekom Nyrt., a Telenor Magyarország Zrt. és a Vodafone Magyarország Zrt. nyerte. A  meghirdetett összesen 10,8 Mhz-nyi frekvencia 43 milliárd 875 millió 590 ezer forint plusz áfáért kelt el, az állam tényleges bevétele azonban ennél 10 milliárd forinttal kevesebb, ennyit kell ugyanis egyik zsebéből a másikba áttennie az állami szereplő által elnyert 5 Mhz-es frekvenciablokk fejében.

FRISSÍTÉS Hétfő délután az NMHH közleményt adott ki, melyből kiderül, hogy nem csak az egyik, hanem mindhárom piacon lévő szolgáltató, azaz a Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone is élt a fellebbezés jogával.

A fellebbezések alapvetően az új, piacra lépő szereplőnek - Magyar Posta Zrt.-Magyar Villamosművek Zrt.-MFB Invest Zrt. konzorciuma - az árverési eljárásban történő részvételi lehetőségét, valamint az új belépő számára biztosítandó belföldi roamingszolgáltatás előírását vitatják - olvasható az MTI anyagában.

Mihez kezdenek a mobilszolgáltatók az elnyert frekvenciákkal?
Meglepetés helyett: a Posta lesz a negyedik mobilszolgáltató

500 ezer megrendelőnél jár a Starlink űrinternete

Már majdnem másfél ezer holdat állítottak pályára, a rendszer bétatesztjét is lezavarnák a nyár végéig.
 
Májusi mellékletünkben az IT infrastruktúra automatizálásának aktuális kérdéseit járjuk körül, figyelembe véve az üzemeltetői és a fejlesztői megfontolásokat is.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.