Meghalt a király, éljen a király: 2010 utolsó negyedévében a Google mobil operációs rendszerével szállították a legtöbb okostelefont, így az eladások darabszámát tekintve is véget ért a Nokia és a Symbian uralma.
A Canalys piackutató adatai szerint a tavalyi negyedik negyedévben világszerte 32,9 millió androidos okostelefont szállítottak, amivel a Google operációs rendszere történetében először megelőzte a Nokia Symbian platformját. A Nokia ettől függetlenül továbbra is a legnagyobb okostelefon-gyártó, hiszen 31 millió darabos eredménye mellett egyedül jegyzi 28 százalékos piaci részesedését,  ezzel szemben az Androidot több különböző gyártó termékein forgalmazzák. Maga a Google persze nem készülékgyártó, így valószínű, hogy ez cseppet sem zavarja.

Az ünnepi időszakban már több mint 100 millió okostelefon talált gazdára, ami 88,6 százalékos éves növekedésnek felel meg. Az okostelefon-piac növekedése 2010 egészét tekintve is egészen kivételes: a gyártók majdnem 300 millió készüléket szállítottak, vagyis 80 százalékkal többet, mint 2009-ben. A regionális piacokat tekintve az Európa, a Közel-Kelet és Afrika (EMEA) vitte a prímet, ahol összesen 38,8 millió okostelefont értékesítettek, vagyis 90 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

Növekvő szakadék Az EMEA régióban egyébként - a darabszámot tekintve - továbbra is a Nokia vezet, de Latin-Amerikában a RIM készülékei már ebben a tekintetben is letaszították a dobogó tetejéről. A BlackBerry okostelefonok globális részesedése ezzel együtt is 15 százalék alatt volt, másfél százalékponttal elmaradva a képzelt dobogó harmadik helyén tanyázó Apple-től - a két gyártó tavaly óta helyet cserélt, és az Apple egyre nagyobb előnyre tesz szert.

Ha az eredményeket az éves növekedés szempontjából vizsgáljuk, a Nokia és a RIM messze a piaci átlag alatt teljesített: előbbi 30, utóbbi 36 százalékkal több okostelefont adott el, mint 2009 végén. Az újonan bemutatott Windows Phone 7 egyelőre nem volt képes megállítani a Microsoft okostelefon-piaci részesedésének szabadesését, így a vállalat 20,3 százalékos csökkenést követően 3,1 százalékos jelenléttel rendelkezett. Az Apple iOS az átlag fölött zárt a maga 85,9 százalékos növekedésével, míg a Google 615,1 százalékos bővüléssel dicsekedhet, bár a Canalys ide számította az Android-alapú, Kínában gyártott OMS és Tapas rendszereket is.

A globális okostelefon-piac változása a Canalys adatai szerint


Jó androidők jönnek A Google operációs rendszere a gyártók szempontjából is nagyon erős növekedést jelentett, mindegyiküknél megugrott az androidos okostelefonok forgalma: az LG 4127, a Samsung 1474, az Acer 709, a HTC pedig 371 százalékkal növelte eladásait 2010 negyedik negyedévében. A világ androidos okostelefon-forgalmának csaknem felét két vállalat készülékei adják: a Samsung és a HTC együtt az összes készülék 45 százalékát szállította.

2010 ráadásul csak a kezdet volt, véli Chris Jones, a Canalys elemzője. Az Android ebben az évben indult be igazán, és a folyamatosan növekvő készülékflottának köszönhetően már nem csak a csúcskészülékeken, hanem a középkategóriában is áttörést ért el. Idén azonban új technológiák és lehetőségek is előtérbe kerülnek, tovább élezve a gyártók és a mobil operációs rendszerek versenyét: ilyen az NFC kommunikáció és az első 3D-kijelzős készülékek megjelenése, vagy kétmagos processzorokkal szerelt telefonok elterjedése.

Okostelefon-tippek: iroda a mobilban
Lecsúszott, de reménykedhet a Nokia

Ezek egy része természetesen az Android versenytársainál is elérhető lesz: az iPhone 5-ben a hírek szerint szintén lesz NFC chip, és egyes információk szerint az Apple telefonjának új verzióját már kétmagos processzor hajtja majd. Az NFC-vel a Microsoft is kísérletezik, ráadásul a Windows Phone 7 az idei év első felében kap egy erőteljes foltozást, ami tartogathat meglepetéseket. Az Egyesült Államokban kereskedelmi szempontból erősödik az Apple pozíciója, ahogy február 10-től a Verizon mobilszolgáltató is beszáll az értékesítésbe, így az Androidnak erős versenyre kell számítania 2011-ben.

Jövőre most már tényleg jöhet a Google okosórája

A keresőóriás saját gyártású órájáról évek óta tartó pletykák idén felerősödtek. A legutóbbi értesülések alapján a projekt jól halad, és akár már 2022 tavaszán debütálhat a referenciaként funkcionáló eszköz.
 
Hirdetés

Viszlát, nyolcórás munkarend!

A járvány miatti kényszerű lezárások új alapokra helyezték a munka világát is, ami már nem lesz olyan, mint azelőtt.

A cloud computing fontos ígérete, hogy pontosan tervezhetővé teszi az IT költségeit. Akkor miért nem annyi hónap végén a számla, amennyit beterveztünk?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.