Meghalt a király, éljen a király: 2010 utolsó negyedévében a Google mobil operációs rendszerével szállították a legtöbb okostelefont, így az eladások darabszámát tekintve is véget ért a Nokia és a Symbian uralma.
A Canalys piackutató adatai szerint a tavalyi negyedik negyedévben világszerte 32,9 millió androidos okostelefont szállítottak, amivel a Google operációs rendszere történetében először megelőzte a Nokia Symbian platformját. A Nokia ettől függetlenül továbbra is a legnagyobb okostelefon-gyártó, hiszen 31 millió darabos eredménye mellett egyedül jegyzi 28 százalékos piaci részesedését,  ezzel szemben az Androidot több különböző gyártó termékein forgalmazzák. Maga a Google persze nem készülékgyártó, így valószínű, hogy ez cseppet sem zavarja.

Az ünnepi időszakban már több mint 100 millió okostelefon talált gazdára, ami 88,6 százalékos éves növekedésnek felel meg. Az okostelefon-piac növekedése 2010 egészét tekintve is egészen kivételes: a gyártók majdnem 300 millió készüléket szállítottak, vagyis 80 százalékkal többet, mint 2009-ben. A regionális piacokat tekintve az Európa, a Közel-Kelet és Afrika (EMEA) vitte a prímet, ahol összesen 38,8 millió okostelefont értékesítettek, vagyis 90 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

Növekvő szakadék Az EMEA régióban egyébként - a darabszámot tekintve - továbbra is a Nokia vezet, de Latin-Amerikában a RIM készülékei már ebben a tekintetben is letaszították a dobogó tetejéről. A BlackBerry okostelefonok globális részesedése ezzel együtt is 15 százalék alatt volt, másfél százalékponttal elmaradva a képzelt dobogó harmadik helyén tanyázó Apple-től - a két gyártó tavaly óta helyet cserélt, és az Apple egyre nagyobb előnyre tesz szert.

Ha az eredményeket az éves növekedés szempontjából vizsgáljuk, a Nokia és a RIM messze a piaci átlag alatt teljesített: előbbi 30, utóbbi 36 százalékkal több okostelefont adott el, mint 2009 végén. Az újonan bemutatott Windows Phone 7 egyelőre nem volt képes megállítani a Microsoft okostelefon-piaci részesedésének szabadesését, így a vállalat 20,3 százalékos csökkenést követően 3,1 százalékos jelenléttel rendelkezett. Az Apple iOS az átlag fölött zárt a maga 85,9 százalékos növekedésével, míg a Google 615,1 százalékos bővüléssel dicsekedhet, bár a Canalys ide számította az Android-alapú, Kínában gyártott OMS és Tapas rendszereket is.

A globális okostelefon-piac változása a Canalys adatai szerint


Jó androidők jönnek A Google operációs rendszere a gyártók szempontjából is nagyon erős növekedést jelentett, mindegyiküknél megugrott az androidos okostelefonok forgalma: az LG 4127, a Samsung 1474, az Acer 709, a HTC pedig 371 százalékkal növelte eladásait 2010 negyedik negyedévében. A világ androidos okostelefon-forgalmának csaknem felét két vállalat készülékei adják: a Samsung és a HTC együtt az összes készülék 45 százalékát szállította.

2010 ráadásul csak a kezdet volt, véli Chris Jones, a Canalys elemzője. Az Android ebben az évben indult be igazán, és a folyamatosan növekvő készülékflottának köszönhetően már nem csak a csúcskészülékeken, hanem a középkategóriában is áttörést ért el. Idén azonban új technológiák és lehetőségek is előtérbe kerülnek, tovább élezve a gyártók és a mobil operációs rendszerek versenyét: ilyen az NFC kommunikáció és az első 3D-kijelzős készülékek megjelenése, vagy kétmagos processzorokkal szerelt telefonok elterjedése.

Okostelefon-tippek: iroda a mobilban
Lecsúszott, de reménykedhet a Nokia

Ezek egy része természetesen az Android versenytársainál is elérhető lesz: az iPhone 5-ben a hírek szerint szintén lesz NFC chip, és egyes információk szerint az Apple telefonjának új verzióját már kétmagos processzor hajtja majd. Az NFC-vel a Microsoft is kísérletezik, ráadásul a Windows Phone 7 az idei év első felében kap egy erőteljes foltozást, ami tartogathat meglepetéseket. Az Egyesült Államokban kereskedelmi szempontból erősödik az Apple pozíciója, ahogy február 10-től a Verizon mobilszolgáltató is beszáll az értékesítésbe, így az Androidnak erős versenyre kell számítania 2011-ben.

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.