A várakozásoknak megfelelően bemutatkozott az Apple legújabb sikervárományos okostelefonja, de kaptunk mellé friss iPodokat és iTunest is. Az új telefon gyorsabb, 16:9 arányú kijelzővel, és új csatlakozóval, de továbbra is akadnak hiányosságok.
Egy ideje őszre esnek az Apple  telefonos bejelentései, és néhány hete már azt is tudni lehetett, hogy szeptember 12-én dobbanhat meg az iPhone-fanatikusok szíve a legújabb kedvenc láttán. A jól felépített marketing-stratégiának, a felfokozott várakozás gerjesztésének köszönhetően nagy volt a média és a felhasználók érdeklődése is. Az iPhone 5-ből pedig biztosan ismét milliókat adnak el az első napon annak ellenére, hogy ismét akadnak fanyalgók.

Nagy szavak A nagy bejelentések előtt természetesen megkaptuk a szokásos Nagy Számokat. 83 millióan vásároltak Apple terméket az elmúlt negyedévben, immár országban van jelen közvetlenül saját boltokkal az Apple, most csatlakozott Svédország. A Macek számára is dolgos időszak volt a negyedév, 7 millió Mountain Liont töltöttek le nyáron. A Macek forgalma 15 szzalékkal nőtt az utolsó évhez képest, a PC-ké csak 2 százalékot. Az iPadek eladásában szintén rekordot értek el, a múlt negyedévben 17 millió fogyott. "Igen, ma már a PC utáni világot éljük", mondta lazán Tim Cook, a megnyitó beszédet tartó elnök-vezérigazgató.

iPadekből 84 milliót adtak el csak 2012 júniusában. Amíg naponta 70 ezer Androidos tabletet aktiválnak, iPadből ez a szám 186 ezer környéke. Tavaly 62 százalék volt az iPad részesedése, idén 68, a trónkövetelők nagy száma ellenére tehát nőtt a tortaszelet. A 700 ezer app fölött járó App Store-on 250 ezer kifejezetten iPades, és az előző negyedévben eladták a 400 milliomodik iOS eszközt.Az Őrjítő Ötös Nem lett igaza azoknak, akik szerint az "új iPad" elnevezés mintájára szimplán "új iPhone" érkezik, most tényleg megkaptuk a tavalyra várt iPhone 5-öt. Első látásra a 16:9 arányú, 4 hüvelykes kijelző tűnhet fel, magasabb és karcsúbb lett tehát az új modell. A Retina Display technológia maradt, ám a panel szín-szaturációja a 4S kijelzőjénél 44 százalékkal jobb.

Az viszont furcsa, hogy bár a képpontsűrűség kiváló (326 ppi), a felbontás továbbra sem éri el a HD minőséget, 640x1136 képpontos - a vízszintesen tartott készülékeken tehát még mindig nem tudunk natív módon HD filmeket lejátszani. Az üveg-alumínium készülékház egyébként 112 grammos, 20 százalékkal könnyebb az elődjénél, és a 4S-nél 18 százalékkal vékonyabb is lett.A kijelzőn immár öt sornyi ikon fér el, az iOS 6 részeként érkező Apple appokat pedig frissítették az új felbontásra. Egy-két külső fejlesztő által készített referencia-app szintén megkapta az új felbontást (ezt a CNN hírolvasójával demózták a helyszínen), ám az alkalmazások többsége addig a szélesvásznú filmekhez hasonló fekete alsó és felső csíkkal fut majd, míg fejlesztőik nem frissítik őket.

Az adatkapcsolatok terén is faragtak az új telefonon. Gyors WiFi modult kapott, a 802.11a/b/g/n szabvány mellé duál-frekvencia és 150 mbps maximális sebességhatár jár. A világ összes tájára szánt iPhone 5 megkapja az LTE / 4G chipet, amely ráadásul egy kicsi, kompakt megoldás, egybeépítve a 3G vezérlőkkel - a hálózatok között ez a multi-chip automatikusan vált. A FaceTime videótelefonálás mostantól hagyományos mobilhálózatokon keresztül is működik majd, már amennyiben ezt az adott szolgáltató is támogatja.A telefon lelke egyébként egy A6 SoC, amely az iPhone 5-ben megismert A5-nél kétszer gyorsabb és 22 százalékkal kisebb is. Itt az EA játék-óriáscég képviselője segített a sebességet érzékeltetni egy hardvergyilkos, de gyorsan és szaggatásmentesen futó autóversennyel (persze eközben jótékony hományba süllyedt, a többi belsőség, tehát például a grafikus gyorsító típusa vagy a memória mérete). Az akkumulátor üzemidejét LTE és 3G kapcsolat esetén is 8 órásra ígéri az Apple, amit csak WiFi használatával 10 órára hizlalhatunk.Újrafaragott, de nem teljesen új az iPhone 5S kamerája. Egy Sapphire fantázianevű lencse-megoldás került bele, amely kisebb helyen fér el, ám javult a képstabilizálás és az alacsony fényviszonyok közötti, vaku nélküli fotózás érzékenysége is. A felbontás továbbra is 8 megapixel, pontosabban 2364x2448 képpont. Androidos készülékből láttunk már rá példát, az Apple itt használja először, hogy a 1080p felbontású videók rögzítése közben a felvétel megállítása nélkül készíthetünk fotót is. Újdonság a teljesen automatikus panoráma mód, elég csak körbeforgatni a telefont, amely az összefűzést magától végzi.

A hangminőség javítása érdekében három mikrofon is dolgozik a telefonon, egy felül a frontoldalon, egy alul és egy pedig a kamera mellett a hátlapon. Emellett új hangszórók is kerültek a gépházba, amelyek 20 százalékkal kisebb helyet foglalnak.

Az új csatlakozóról szóló pletykák igaznak bizonyultak. Vicces, vagy épp kínos módon az Intel Thunderbolt (Mennydörgés) szabványára rímelve a Lightning (Villámlás) nevet kapta... A 9 éve változatlan, iPodokról örökölt széles csatlakozó tehát a múlté, bár lehet majd adaptert venni, hogy a régebbi eszközöket se kelljen kidobni.Ötösre hatost Röviden bemutatták az iOS 6-ot is, amely viszont már bemutatkozott korábban, az Apple fejlesztői konferenciáján is. Ehhez képest nem volt sok újdonság, leginkább a Google Maps-et leváltó saját térképszolgáltatást promózták, amely egyrészt a Tom Tom-tól licencelt turn-by-turn technológiát kapott, valamint "sétarepülő" móddal turbózták fel a 3D-nézetet. A Yelp üzleti infókkal, a Waze pedig valós idejű forgalmi adatokkal dúsítja fel a térképnézetet.

Az új rendszerben lesznek teljes képernyős alkalmazások (a Windows 8-tól megirigyelve?), ezt az új Safari böngészőn keresztül mutatták be. Megújul több rendszerszintű alkalmazás, többek között a finomított funkciókkal érkező Mail, vagy a képmegosztásra szolgáló Photostream.

A Siri marad, és bár kapott új funkciókat, a világrengető újdonság ereje most elmaradt. Több szolgáltatás kapcsolódik már hozzá, például sporthíreket mond vagy filmeket ajánl külső adatbázisok alapján, emellett már képes appokat elindítani és Facebookra írni a nevünkben.

Apropó, Facebook: bár a tegnapi Zuckerberg-interjú alapján mindenki azt gyanította, hogy az iOS 6-ban valami elképesztő méreteket ölt a közösségi oldal beépülése, csupán sejtetéseket kaptunk, hogy "rendszer és appok szintjén is több helyen jelenik meg a Facebook kapcsolódás", bármit is jelent mindez.

A fekete és fehér színekben megjelenő telefon szokás szerint elődje bevezető árszintjét kapta, 199 dollár a 16 gigabájtos és 399 dollár a 64 gigabájtos változat (természetesen ezek kinti, szolgáltatóknál elérhető csomagárak). Szintén szokás szerint a korábbi modellek ára lejjebb ment, a 3GS modell pedig befejezte pályafutását.Ami viszont a hazai rajongóknak is jó hír, hogy eddigi leggyorsabb terjeszkedésére készül az iPhone: az új modell szeptember 21-én debütál nyolc területen (USA, Kanada, Németország, Egyesült Királyság, Franciaország, Ausztrália, Japán, Hong Kong és Szingapúr), ám Magyarországra a második hullámban, már egyetlen héttel később, szeptember 28-án megérkezik az első iPhone 5 szállítmány. Az iOS 6 egyébként szeptember 19-én startol, és az iPhone 3GS-ig visszamenőleg minden Apple-telefon és -tablet megkaphatja.

Összegzésképpen tehát, megváltozott arányú kijelző, erősebb processzor, új csatlakozó - a legtöbb híroldal ennyiben összegezte az iPhone 5 újdonságait.

Zene nélkül mit ér az Apple?
A mostani "one more thing" az iTunes és az iPod termékcsalád frissítése lett. Itt is kaptunk Nagy Számokat: az iTunes 63 országban érhető el, 26 millió dallal, 435 millió felhasználói fiókkal. A letöltések 66 százaléka érkezik iOS alapú eszközről.A zeneáruházat az alapoktól újratervezték: az iTunes Store vásárlási rendszere átláthatóbbá vált, és javítottak a végletekig leegyszerűsített zenelejátszón is. A szoftverbe bekerült az iCloud, valamint a nemrég felvásárolt Chomp ajánlómotorja (amelyet egyébként az App Store is megkap).Az eddig 350 millió darab fölötti eladásnál járó iPod termékcsalád két tagja frissül, a Nano és a Touch. A Nano 7. generációja 2,5 hüvelykes kijelzőt kapott, valamint Bluetooth modult. 30 órányi zenét játszik le egy feltöltéssel, FM rádióján pedig a digitális tévéadásokhoz hasonlóan az élő műsor leállítható és a szünet helyétől újraindítható.A Touch az iPhone magasságát kapta 6,1 milliméteres keskenység mellett. Ugyan a lejátszóban még az előző generációs, A5 chip dolgozik, a kijelző már Retina Display. 40 órányi zenelejátszás és 8 órás filmnézés jellemzi, valamint kapott egy 5 megapixeles iSight kamerát az iPhone-ban is elérhető 1080p videókészítéssel, panoráma funkcióval, megosztható fotóstreammel, készüléken megoldható szerkeszéssel, WiFin keresztüli FaceTime videóbeszélgetéssel... és a lejátszóba is beköltözött a Siri.Új fülhallgatókat is kifejlesztett az Apple, amelyek állítólag teljesen a fül alakját kihasználva adnak élethű, de dobhártyakímélő hangot: az EarPodokon a fül felé mutató hangréseken felül oldalt is vannak apró hangszórók. Az új Nano 149 dolláros áron indul, míg a Touch 16 és 32 gigabájtos változata 299 és 399 dollárért kerül a boltokba.

Nagy szám! Az iPhone 5 meglódítja az amerikai GDP-t
Jön a nagypályás bejelentések hete
Az Apple lett a világ valaha volt legdrágább cége


A Microsoft vezére szerint is le kellene állni az MI dédelgetésével

Satya Nadella szerint mindenki előtt világossá kell tenni, hogy a mesterséges intelligencia egy eszköz, nem valamilyen emberi értelemmel rendelkező dolog.
 
Az Európai Unió kibervédelmi direktívájának való megfelelés nem annyira bonyolult feladat, mint amilyennek elsőre látszik.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.